StoryEditor

Ferrari medzi paradajkami? San Marzano z Vezuvu

09.10.2012, 00:00
San Marzano je veľmi aromatická odroda paradajok. Konzervované sú krásne šťavnaté.




Ľahké červené omáčky k cestovinám majú pôvod na juhu Talianska, niet teda divu, že sa tu pestujú aj najlepšie paradajky, z ktorých sa dajú vyrobiť. Odroda San Marzano hýri aromatickými látkami, má jasnú červenú farbu, pevnú dužinu a bohatú sladkastú chuť. Získava ju zo sopečnej pôdy na svahu Vezuvu i blízkosti mora. Medzi oválnymi, paprikovými paradajkami hrá už dlho prím.

V talianskych provinciách Neapola, Salerna a Avellino sa paradajky pestujú už od 16. storočia. O pár sto rokov neskôr sa objavila paradajka San Marzano a sopečný popol z blízkeho Vezuvu spolu s úrodnou pôdou podhorí Apenín a morským vzduchom vytvorili pre pestovanie tejto výbornej odrody podmienky priam ideálne. Od roku 1996 je názov Pomodoro di San Marzano chránený inštitúciami Európskej únie. Používať ho je možné práve len pre tie paradajky odrody San Marzano, ktorá vyrástla v týchto oblastiach Apeninského polostrova. To ich okrem špecifickej chuti odlišuje od paradajok San Marzano pestovaných za odlišných podmienok v ostatných častiach sveta.
 
Naozajstné Pomodoro di San Marzano dozrieva na špeciálne vyvázaných rastlinách a ručne sa žne niekoľkokrát za sezónu. Paradajky sa umyjú, olúpu a zavaria úplne bez prísad či konzervačných látok. Aj pretože ich pestovatelia nepoužívajú mechanizáciu, sú ich paradajky drahšie ako iné odrody, ale rozhodne stoja za to.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. december 2025 07:22