StoryEditor

Olivový olej možno zničiť aj za deň. Vyhnite sa tomu

18.07.2012, 00:03
Pozor na teplo, svetlo a pachy. Naopak, zamrazenie olivovému oleju na kvalite neuberie.

Investujete do kvalitného oleja? Naučte sa s ním tiež dobre zaobchádzať. Inak svoju (v prípade naozajstného extra panenského olivového oleja nemalú) investíciu vyhodíte z okna. Olivový olej je vlastne mušt z ovocia. A rovnako ako ovocný mušt sa tiež rýchlo kazí.

Za akých podmienok ho pošlete na cestu rýchlej skazy? Zoznam nie je dlhý, je na ňom svetlo, teplo a čas.

„Olivový olej je obvykle umiestnený na kuchynskej linke pri varnej ploche, kde je pokojne aj 50 stupňov Celzia. Alebo do zásuvky, kde je korenie, "zhŕňa všeobecnú prax zaobchádzania s týmto božským darom zo Stredomoria Flemming Laugesen, riaditeľ Via del Vino Wine clubu, ktorý je okrem vína aj znalcom olivového oleja. Je to chyba hneď trikrát. Pretože svetlo olej oxiduje (preto sa tiež kvalitný olej predáva v tmavých fľašiach a kanistroch) a teplo tiež urýchľuje jeho starnutie.

Je to veľmi rýchly proces, a, žiaľ, nemusí sa naštartovať až doma. „Stačí, aby kamión v letnej horúčave pár hodín čakal na hranici. Po takej dobe v horúčave, aká bola na začiatku júla, už bude olej defektný, aj keby zo skladu odchádzal v špičkovej kvalite, "vysvetľuje Veronika Chotěborská, ktorá do Česka vozí svoj vlastný olivový olej Toninni.

Lapač na všetky pachy z okolia

A olej položený hneď vedľa domácej zbierky korenia? Aj keď je v šuplíku teoreticky chladnejšie a tiež je tam menej svetla, olivový olej tak ako tuky všeobecne veľmi rýchlo absorbuje pachy. „Existuje úžasný malý trik. Keď niekto fajčí cigaretu alebo je v miestnosti cítiť iný pach, olivový olej v otvorenej miske ho do seba nasaje, "hovorí Flemming Laugesen.

Olivový olej je dobrým lapačom pachu. Snímka: Shutterstock


Zásada číslo jedna preto znie - nájdite mu čo najlepšie miesto. Jednoduché to nie je, pretože zatiaľ čo na kuchynskej linke mu bude príliš horúco, v chladničke je na neho zase príliš chladno. Ideálne je nájsť niekde v špajze či inde v byte pomyselný siedmy schod.

Zásada číslo dva sa dá splniť omnoho ľahšie - kupujte len také množstvo olivového oleja, ktoré rýchlo spotrebujete. Ideálne do mesiaca. Päťlitrový kanister môže byť ekonomicky zaujímavý, ale možno len na prvý pohľad. „Najväčší nepriateľ olivového oleja je teplo, svetlo a vzduch, ale aj neustále otváranie fľaše mu veľmi škodí," hovorí Veronika Chotěborská.


Nebojte sa mrazničky

Aj s väčším balením sa dá ale šetrne zaobchádzať. Veronika Chotěborská odporúča rozdeliť ho do menších nádob a uschovať, napríklad aj v mrazničke. Zamrazenie olivovému oleju na rozdiel od mnohých iných potravín na kvalite nič nevezme. Len je treba počítať s tým, že po rozmrazení bude olej starnúť ešte rýchlejšie, upozorňuje Flemming Laugesen.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 16:19