StoryEditor

Desať pivných špeciálov na váš sviatočný stôl (foto)

25.12.2011, 23:00
Autor:
yukyuk
Pre tých, čo si aj sviatky nevedia predstaviť bez zlatého moku prinášame výber špeciálov. Presnejšie sviatočné edície pív s koreninami, ktoré sa bežné do piva nepridávajú. Napríklad škoricou, koriandrom, pomarančovou kôrou, klinčekmi či zázvorom.

Leffe de Noël

Špeciál jednej z najznámejších belgických značiek. Má jemnú korenistú príchuť škorice, ktorú dopĺňa aróma ovocia a dreva. Sladké a horké chute sa miešajú do jemného a delikátneho zakončenia. Je to pivo, ktoré vás dostane do skutočnej sviatočnej pohody.

 

Bush de Noël

Verzia najsilnejšieho bežne vyrábaného belgického piva Bush je jeho variáciou s rovnakým obsahom alkoholu, avšak plnšou orechovo-sladovou chuťou. Je menej horké a má intenzívnejšiu chmeľovo-živicovú vôňu. Pri tradičnom procese výroby sa do sudov pridáva chmeľ a pivo odpočíva od štyroch do šiestich týždňov počas ktorých dozrieva a získava osobitú chuť. Chuť a medenú farbu ovplyvňuje aj použitie karamelizovaného sladu. Vďaka vysokému obsahu alkoholu pivo príjemne zahreje počas zimných večerov.

Corsendonk Christmas Ale

Sviatočná pohoda je to, čo prináša každý dúšok tohto sezónneho piva. Pri jeho výrobe sa používajú špeciálne prísady, ktoré mu dávajú jemne korenistú chuť s dotykom koriandra. Vo svojej príjemnej sladovej chuti ponúka to, čo vianočné pivo má mať: korenistú, hrejivú, vyváženú chuť so suchým a jemným doznievaním.

 

Ridgeway Very Bad Elf

Príjemný a silný so silnou chuťou založený na originálnej receptúre z roku 1795. Má orieškovú a sladkastú chuť vďaka dnes už zriedka používanému druhu svetlého sladu. Tiež zriedkavá odroda chmeľu Fuggle, ktorej používanie sa datuje už od polovičky 18-teho storočia, dodáva pivu ľahkú, zaoblenú horkosť a najmä arómu.

Ridgeway Criminally Bad Elf

Koncentrovaná dávka anglického ale-u z kategórie silných jačmenných vín. So svojimi 10,5% alkoholu zahreje najmä v zimných mesiacoch, pre ktoré je "kriminálnik" ako stvorený. Pivo zlatej farby s nízkou penovou čapicou má plnú sladovú a korenistú chuť, výraznú chuť alkoholu, ktorú dopĺňajú tóny sladkého ovocia.

Ridgeway Reindeer Droppings

Zimný špeciál, v ktorom sa krásne dopĺňajú horká aj sladkastá chuť piva. Ako malé chuťové bomby padajú z neba Reindeer Droppings (v preklade "sobí trus"). Každá z nich je sladká ako kalifornské hrozno, ale aj horká a prenikavá ako čerstvo olúpaný grapefruit, po ktorom si z chuti oliznete pery.

Ridgeway Lump of Coal

Voľne preložené, "hrudka uhlia" (Lump of Coal), 8%-ný stout horkasto-sladkastej čokoládovej chuti je tým pravým, po čom môžete túžiť v tento temný čas. Vlastne, keď sa nad tým zamyslíte a zvážite, aký ste cez rok boli, možno je tento malý uhoľný drahokam viac, ako si tieto Vianoce zaslúžite.

Pilsner Urquell

Hoci toto pivo u nás veľmi dobre poznáme, ku koncoročným sviatkom prišlo v novom kabáte, teda v špeciálnom balení. Ide o tzv. zberateľskú chuťovku - limitovanú edíciu litrovej fľaše Pilsner Urquell s pôvodnou historickou etiketou. Takže pivomani sa potešia nielen stabilnej chute „plzničky“, ale aj úlovku vo svojej zbierke pív.

 

Zlatý Bažant

Sviatočná pivná špecialita v limitovanej edícii z dielne majstrov pivovarníkov z Hurbanova tento rok prichádza s tmavým kvasinkovým pivom, vyrobeným zo štyroch druhov sladu - svetlého, karamelového, bavorského a farebného. Okrem vybraného chmeľu sem pridali pivovarnícke kvasnice vrchného kvasenia, použité výnimočne pre tento typ piva.

 

Sessler

Vianočný špeciál z produkcie trnavského pivovaru. Na domácu produkciu 20-stupňový tmavý ležiak je celkom netradičná záležitosť. Dostupný je iba v zimnej sezóne. Ide o nepasterizované pivo bez chemických úprav. Je potrebné ho skladovať v chlade pri teplote 2-8 °C.

 

Článok sa pripravoval v spolupráci s Prešporskou Pivotékou

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:24