StoryEditor

Mlieko ku káve? V Dubaji ochutnáte ťavie

11.04.2012, 00:00
Autor:
čtkčtk
Capuccino, latte alebo kokteily vyrobené z ťavieho mlieka začala ponúkať jedna kaviareň v Spojených arabských emirátoch.

Podľa americkej televízie CNN sa stretla s úspechom. „Som prekvapená, pretože som si myslela, že to bude chutiť naozaj inak než obvyklé mlieko, ale je to dobré," pochvaľovala si zákazníčka, ktorá ochutnala kávu s ťavím mliekom. „Myslel som si, že to bude divné, ale chutí to úplne normálne," potvrdil iný návštevník kaviarne.

Ide o ďalší dôkaz toho, že v Spojených arabských emirátoch je ťavie mlieko stále obľúbenejšie. Pred niekoľkými rokmi firma An-Nassma začala predávať čokoládu vyrobenú z tejto suroviny. Pre beduínov bolo ťavie mlieko po stáročia neoddeliteľnou súčasťou ich jedálnička, ale nikdy sa neprodukovalo vo veľkom a nepoužívalo na komerčné účely ako teraz. Obyvatelia Spojených arabských emirátov mu prichádzajú na chuť jednak z vlasteneckých pohnútok, jednak je vraj zdravšia než kravské mlieko. Má menej tuku a obsahuje viac vitamínu C, tvrdia vedci.

„V ťavom mlieku sú všetky vitamíny, všetky minerály, tuky, uhľohydráty, ktoré potrebujete pre každodenný život," tvrdí Ulrich Werner z ústredného výskumného veterinárneho laboratória v Dubaji. Ťavie mlieko sa nepoužíva len v čokoláde alebo do kávy. V Spojených arabských emirátoch sa predáva aj syr, ktorý je z neho vyrobený, v supermarketoch dostanete ťavie mlieko vo fľašiach, ktoré sa niekedy dochucuje ďatľami alebo čokoládou. Tieto výrobky pochádzajú z mliekarne, ktorá leží v púšti za Dubajom. Žijú tam tisíce tiav, pričom každá dáva denne okolo šesť litrov mlieka. Ako firma An-Nassma vyrábajúca ťaviu čokoládu, tak mliekareň sú financované miestnymi šejkmi. Tí tvrdia, že k podpore spracovateľov ťavieho mlieka ich motivuje túžba podporovať zdravé výrobky aj zisk.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:42