Milujete vôňu byliniek a neviete si predstaviť grilovanú zeleninu či pečené zemiaky bez obľúbenej príchute? Nemusíte kupovať špeciálnu bylinkovú soľ. Urobte si ju doma.
Bylinky sa stali neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne. Veľmi radi po nej siahajú aj šéfkuchári vychytených reštaurácií. Niet sa čo čudovať, bylinky dokážu dať jedlu neopakovateľnú chuť aj vôňu.
Tymián, bazalka, púpava...
Túto krehkú aromatickú bylinku si obľúbil aj Peter Rupčík, šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre. „Nápad využiť ju v kuchyni som mal už dlhšie. Pri tvorbe jedál som sa inšpiroval hlavne knihami a internetom a vlastnými predchádzajúcimi skúsenosťami“, povedal pre magazín Horeca.
Bylinkovú soľ, ktorá dochutí jedlo si nemusíte kupovať v obchodoch. Rýchlo a pohodlne si ju spravíte aj doma. Použiť pritom môžete akúkoľvek bylinku, či už levanduľu, bazalku, tymián, petržlen či šalviu. Môžete si urobiť soľ len s jednou príchuťou, alebo zmiešať viacero byliniek dohromady. Mnohí používajú zmes bylín napríklad palinu, zádušník brečtanovitý, púpavu lekársku, pamajorán obyčajný, materinu dúšku, žihľavu dvojdomú a rebríček obyčajný. Je tiež na vás, ktorú soľ použijete.
Ako na to
Domácu bylinkovú soľ si pripravíte jednoducho. Nasušené bylinky nadrvíme a premiešame v miske. Podrvenú zmes preložte do mažiara, pridajte trošku čerstvo namletého čierneho korenia a trošku sušeného cesnaku. Pridajte soľ a premiešajte. Soľ skladujte v sklenených uzavretých fľašiach. Bylinkovú soľ môžete využiť na dochutenie mäsa, rýb, zeleniny, prípadne do tvarohovej nátierky. Dobrú chuť!
Článok vyšiel v magazíne Fit život.