Nie je žiadnym prekvapením, že Američania milujú pizzu: 13 percent obyvateľov USA (počnúc deťmi od 2 rokov) zje denne aspoň jeden plátok pizze. Ak patrí aj medzi vaše obľúbené jedlá, vieme, aký syr je na ňu najlepší. Teda, odhalili to vedci. Výsledky zverejnené v časopise The Journal of Food Science potvrdzujú, že k dokonalosti vašu pizzu dovedie... klasická mozzarella.
Spor o ideálny syr na obľúbenú taliansku špecialitu vyriešila veda. Konkrétne odborníci z Univerzity v Aucklande na Novom Zélande. Tí testovali mozzarellu, čedar, colby, eidam, ementál, gruyère a provolone a „kvantifikovali vlastnosti a výkon rôznych syrov pri pečení“. Všímali si najmä rýchlosť zhnednutia počas pečenia a v rámci toho aj obsah vody či tuku, elasticitu a viskozitu jednotlivých druhov. Pretože to je presne to, čo od dobrého syra na pizzu očakávame - aby bol zlatohnedý, ťahal sa tak akurát a nebol príliš mastný.
„Zhnednutie či tvorba pľuzgierov pri pečení pizze sa môže javiť ako triviálna otázka. Môžete predsa dať pizzu do rúry a raz určite zhnedne,“ povedal jeden z vedcov Bryony James. „Ale v skutočnosti je to kombinácia zloženia a mechanických vlastností syra a má svoje špecifiká rovnako, ako ktorákoľvek iná zložka pizze.“
Vedci zistili, že mozzarella nemá takú vlhkosť ako francúzske gruyère a provolone, takže sa ľahšie opečie. Zároveň je oveľa elastickejšia ako čedar, colby a eidam, ktorých nedostatok flexibility zabránil, aby sa vytvorili takzvané pľuzgiere. Vedci, samozrejme, neobišli overenie ľudskými chuťovými testermi. Výsledky sú tak symbiózou prísne vedeckých aj subjektívnych vizuálnych a chuťových hodnotení.
Zdroj: realsimple.com, nih.gov