StoryEditor

Recepty last minute: Urobte si Vianoce podľa kráľovien internetu

23.12.2015, 12:56
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Chcete tieto Vianoce prekvapiť? Inšpirujte sa tipmi Moniky Kóňovej z blogu LaPetit, Nikoletou Kováčovou z Raw Mother&Daughter alebo koláčmi Agnesy Máhrovej z Angie bakes.

 

Raw perníčky (Raw Mother&Daughter)

Potrebujeme:
200 g vlašských orechov
kokosový cukor
agáve
perníkové korenie
citrónovú šťavu
kokos, oriešky, sušené ovocie na dozdobenie

Ako na to: Vlašské orechy, korenie na perníky a asi 2 PL kokosového cukru spolu rozmixujeme v mixéri. Vzniknutú zmes dáme do misky a pridáme trochu agáve sirupu. Orechy nám pustia tuk, takže stačí dobre miesiť a vznikne nám vlhké cesto. Vyvaľkáme si ho na placku. Podložku si môžeme posypať kokosovým cukrom, aby sa cesto tak nelepilo. Potom môžeme vykrajovať. Vykrojené perníky poukladáme na papier na pečenie a dáme sušiť do sušičky alebo trúby asi na 6 hodín. Po vysušení zmiešame šťavu z citróna a kokosový cukor, aby nám vnikla citrónová poleva. Štetčekom ju natrieme na perníky a posypeme kokosom, ak chceme mať „zasnežené“ perníčky. Dozdobiť ich môžeme aj orieškami alebo sušeným ovocím. Polevu necháme zaschnúť a môžeme ochutnávať.

 

Linecké koláčiky (LaPetit)

Potrebujeme:
250 g hladkej múky
125 masla izbovej teploty
60 g práškového cukru
2 PL pravého vanilkového cukru
1 vajce
kôra z 1/2 bio citróna
džem

Ako na to: Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Potom pridáme vajce a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme preosiatu múku, vanilkový cukor a citrónovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Ak použijeme vanilkový cukor z pravej vanilky, koláčiky budú mať nádherné malé čierne bodky a kôra z bio citróna dodá neporovnateľnú chuť. Nechajte cesto odpočinúť v chladničke aspoň hodinu. Potom ho rozdeľte na tri časti a vyvaľkajte na cca 3 - 4 mm. Ja mám radšej hrubšie cesto, nevysuší sa tak pri pečení a je krásne krehké. Z cesta vykrajujeme ľubovoľné tvary tak, že vždy počítame so spodnou aj s vrchnou časťou. Pečieme vo vyhriatej rúre 5 - 6 minút a dávame si pozor, aby cesto nezhnedlo, musí zostať krásne svetlé. Po vychladnutí natrieme, najlepšie ríbezľovým džemom. Posypeme práškovým cukrom a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

 

Minipanetonni (LaPetit)

Potrebujeme:
90 g sušených brusníc
75 g kandizovanej pomarančovej kôry
2 PL pomarančového likéru
250 g hladkej múky
1/4 ČL soli
50 g cukru
7 g sušených kvasníc
100 ml plnotučného mlieka
2 menšie vajíčka
1 PL vanilkového extraktu/1/2 struku
kôra z 1 biocitróna
100 g mäkkého masla

Ako na to: Sušené brusnice a pomarančovú kôru zmiešame s pomarančovým likérom. Necháme odstáť aspoň hodinu – čím dlhšie, tým budú brusnice a kôra aromatickejšie. Medzitým si preosejeme múku, pridáme kvasnice, soľ a cukor. Na panvici len mierne zohrejeme mlieko a vymiešame v ňom vajíčka, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Mlieko postupne pridávame k múke a opatrne všetko spolu zamiešame. Cesto sa bude trochu lepiť, treba ho poriadne vymiesiť na pomúčenej doske. Do spracovaného cesta potom postupne zapracujeme maslo izbovej teploty a môžeme pridávať trochu múky, ak sa bude veľmi lepiť.
Cesto vrátime do misky, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť aspoň hodinu tak, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem. Mne sa osvedčilo vložiť cesto do vyhriatej rúry zapnutej na minimum.
Do vykysnutého cesta potom zapracujeme brusnice a pomarančovú kôru, rozdelíme na približne 12 rovnakých častí a naplníme formu na muffiny, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Necháme ich ešte asi hodinu vykysnúť (alebo opäť dať do rúry) a pečieme pri 180 stupňoch 12 až 15 minút. Povrch by mal byť jemne zlatistý, nie však tmavý. Po upečení potrieme panetonni rozpusteným maslom a podávame.




Škoricové hviezdičky (Angie bakes)

Potrebujeme:
125 g mletých mandlí
125 g mletých vlašských orechov
70 g práškového cukru
2 malé lyžičky mletej škorice
1 bielko
Na polevu:
1 bielko
150 g práškového cukru

Ako na to: Mleté orechy a mandle zmiešame so škoricou, pridáme jemne vyšľahané bielko a rukou spracujeme. Dostaneme mierne lepkavé cesto, ktoré vyvaľkáme medzi dvoma fóliami alebo na papieri na pečenie (aby sa nelepilo). Vykrajujeme z neho hviezdičky alebo aj srdiečka či iné tvary, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na polevu začneme šľahať bielko a po chvíľke pridáme po častiach práškový cukor. Mali by sme dostať jemne hustú polevu, ktorú štetcom nanesieme na vykrojené keksíky. Dáme piecť pri 110 °C na cca 25 minút. Poleva tak ostane krásne biela. Keksíky chutia skvelo aj bez polevy.

 

 

Domáca vianočka (LaPetit)

Potrebujeme:
500 g polohruhej múky
1 balenie droždia
3 žĺtka
100 g cukru
150 g masla
kôra z jedného citróna
100 g hrozienok
30 g madľových lupienkov
250 ml mlieka
5 PL rumu
1 bielko
práškový cukor na posypanie

Ako na to: Do veľkej misy dáme múku, droždie rozmiešané s trochou cukru, žĺtka, maslo, citrónovú kôru a cukor. Premiešame, pridáme hrozienka naložené v rume, mandle a podľa potreby prilievame mlieko. Miesime aspoň 15 minút tak, aby sa cesto krásne spojilo, bolo vláčne a nelepilo sa. To je naozaj dôležité, inak cesto dobre nevykysne. Potom ako cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme ho na 9 približne rovnakých častí. Budeme skladať trojposchodovú vianočku. Jednotlivé časti vyšúľame na rovnako dlhé vrkoče. Spodnú časť vianočky upletieme zo štyroch vrkočov. V strede urobíme dlaňou priehlbinu, potrieme bielkom a uložíme druhú vrstvu vianočky z troch vrkočov. Tiež urobíme priehlbinu a dáme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie urobíme trochu dlhšie a keď ich položíme na vrch, konce budú prevísať tak, že ich budeme môcť zahnúť pod vianočku, čím skryjeme nepekné zakončenia. Dáme ešte nakysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minúť, potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista približne 45 minút. Necháme vychladnúť.

 


Sviatočný makový koláč (Angie bakes)

Potrebujeme:
270 g hladkej múky
150 g masla
120 g kryštálového cukru
1 celé vajíčko a 1 žĺtok
230 g mletého maku
50 g masla
150 g medu
3 vajcia
1 a pol šálky mixu nasekaných orechov, sušeného ovocia, brusníc, kandizovaného ovocie a pod

Ako na to: Z prvých štyroch surovín si v mise spracujeme pevné cesto, ktoré uložíme na chvíľu do chladničky. Približne po 30 minútach vytiahneme, na pomúčenej doske vyvaľkáme a vystelieme ním 26 cm formu na koláč. Okraje orežeme, zvyšok cesta opäť vyvaľkáme a vykrojíme rôzne tvary, ktorými potom ozdobíme vrch koláčika. Cesto vo forme prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme suchými strukovinami a dáme piecť na 190 °C na cca 12 minút. Potom vyberieme, odstránime strukoviny aj papier na pečenie. Na plnku si v menšom hrnci zohrejem spolu med a maslo, až kým nebude úplne rozpustené. Mak zmiešame vo väčšej mise so sušeným ovocím a s orechmi, celé to zalejeme rozpusteným maslom a medom. Celé vajíčka vidličkou prešľaháme a prilejeme k makovej zmesi, premiešame. Plnku nanesieme na predpečené cesto a ďalej pečieme pri 175 °C cca 30 minút. Potom vyberieme z rúry, na vrch koláča naukladáme vykrojené ozdoby a ďalej dáme piecť ešte na cca 15 minút. Po upečení vyberieme, necháme úplne vychladnúť a servírujeme.




Perníkový cheesecake (Angie bakes)

Potrebujeme:
150 g maslových keksíkov
65 g rozpusteného masla
1 lyžička perníkového korenia
1 lyžica kakaa
350 g krémového syra
250 g mascarpone
3 vajíčka
pol šálky hnedého cukru
1/4 šálky medu
1 šálka smotany na šľahanie
1 lyžica múky zmiešaná s 1 lyžicou perníkového korenia

Ako na to: Maslové keksíky si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom. Spracujeme rukou na mrveničku a natlačíme na dno 18 - 20 cm tortovej formy. Uložíme do chladu. Rúru si zapneme na 170 °C. Vo veľkej mise vymiešame krémový syr, mascarpone, cukor, med, smotanu na šľahanie a múku s perníkovým korením a nakoniec po jednom pridáme vajíčka a párkrát spolu prešľaháme. Krém nanesieme na keksíkový korpus. Na dno rúry dáme plech naplnený vodou a cheesecake dáme piecť približne na hodinu. Po upečení vypneme rúru, necháme v nej vychladnúť cheesecake a potom vyberieme a uložíme na noc do chladničky. Vrch môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou.

 


Sviatočná raw kapustnica  (Raw Mother&Daughter)

Na kapustový základ potrebujeme:
500 g kyslej kapusty
2 PL sójovej omáčky
1/2 ČL drvenej rasce
1 PL olivového oleja
sušené slivky, huby a jabĺčka aj hrušky

Na polievku:
– 3 až 4 dl šťavy z kapusty
– 1/4 červenej papriky
– 3 ks sušených sliviek
– 2 ks sušených húb
– 2 PL kyslej kapusty
– 3 - 4 ČL drvenej rasce
– 2 PL lahôdkového droždia
– 1 ČL červenej papriky
– 2 PL sójovej omáčky
– štipku himalájskej soli


Ako na to: Kyslú kapustu si môžeme vyrobiť v predstihu doma. Pred prípravou sceďme z kapusty vodu a pridajme korenie a olej na dochutenie. Kapustu nakrájajme a dobre zmiešajme s korením. Niekoľko kusov sliviek namočme do vody aspoň na hodinku, aby zmäkli a primiešajme ich do kapusty. My sme pridali aj domáce jabĺčka a hrušky. Ak ich máte v kapustnici radi,  tiež ich na chvíľu namočte a pridajte ku kapuste.Všetko nechajte odstáť.
Huby si môžeme nasušiť vlastné. Nakrájajme si šampiňóny alebo portobello huby na plátky, pokvapkajme ich marinádou zo sójovej omáčky, citróna, olivového oleja či čierneho korenia a nechajme asi 4 hodiny sušiť v sušičke. Môžete nimi kapustnicu na záver ozdobiť.
Slivky si opäť necháme aspoň hodinu zmäknúť vo vode. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme. To je celé, stačí nabrať trochu kapusty, zaliať kapustovým „smoothie“, pridať huby a môžeme jesť. Kapustnicu môžete nechať zohriať do teploty 42 stupňov, ak nemáte radi úplne studené polievky.


 

...a nezabudnime na drinky:

 

Levanduľovo-čučoriedkové varené víno  (Herbert)

Potrebujeme: (na 1 l):
0,7 l suchého červeného vína
0,2 l portského
0,04 l tmavého rumu
0,06 l levanduľovo-čučoriedkového sirupu
Ako na to: Všetko zmiešame, ohrejeme na 70 stupňov a podávame s plátkom sušeného jabĺčka alebo hrušky.

 

Zázvorovo-ibištekový grog (Herbert)

Potrebujeme: (na 1 l):
0,8 l vody
0,08 l zázvorovo-ibištekového sirupu
0,1 l írskej whiskey
šťava z polovice citróna
Ako na to: Všetko spolu zmiešame a podávame s plátkom čerstvého zázvoru alebo citróna.

 

 


 

01 - Modified: 2007-12-14 07:48:11 - Feat.: 0 - Title: Predaj set-top boxov vzrastie
01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 03 - Modified: 2024-03-13 10:38:48 - Feat.: - Title: Ľahký recept s obľúbeným ovocím: Tvarohové knedličky s jahodami 04 - Modified: 2024-02-29 10:53:55 - Feat.: - Title: Stávka na istotu: Plnené zemiakové knedličky 05 - Modified: 2024-02-26 10:42:42 - Feat.: - Title: Ovocie z Pandory či legendárny lembas. Tieto fiktívne jedlá z popkultúry potrebujeme aj v reálnom svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:27