StoryEditor

10 tipov, ako zvládnuť "opicu"

30.12.2013, 23:02
Autor:
stlstl
Trochu si pred silvestrovskou party zdriemnite a nakúpte si banány a špargľu. Aby ste si aj 1.1. poobede mohli želať šťastný nový rok.

Najdôležitejšie pravidlo znie: Pred, počas a po pití alkoholu je kľúčová voda. Ilustračná snímka: menshealth.com


1. Voda
H2O je nutnosť. Alkohol je totiž diuretikum a môže spôsobiť dehydratáciu. Predtým, než padnete do postele, by ste podľa odborníkov mali vypiť najmenej pol litra vody. Je dobré, ak na to myslíte už počas silvestrovskej party a každý alkoholický nápoj striedate s pohárom vody. Ideálne je objednať si ich zároveň. A ešte jedna rada: niet lepšej tekutiny ako voda z kohútika.


2. Sušienky, banán, praclíky, špargľa
Rozhodne sa neprejedajte, na nejaké hamburgery nemá väčšina z nás po prehýrenej noci žalúdok. Siahnite po sušienkach, banáne a slaných jedlách, zdvihnú vám zníženú hladinu cukru v krvi a stratený draslík. Dobrá voľba je tiež špargľa. Nedávny výskum naznačil, že dokáže zmierniť príznaky po pití – zrejme vďaka aminokyselinám a minerálnym látkam, ktoré zmierňujú toxicitu alkoholu na pečeňové bunky.

3. Káva
Existuje veľa ľudí, ktorí nepoznajú lepší liek na opicu. V prípade kávy však treba byť obozretný: kofeín totiž u niekoho lieči a u iného naopak vyvoláva bolesti hlavy. A rovnako ako alkohol pôsobí močopudne. Káva navyše môže byť ťažká na žalúdok: suma sumárum, je istejšie vyhnúť sa jej.

4. Mastné jedlá
Po pití sa im radšej vyhnite (s výnimkou bujónu), pred a počas pitia sú však mastnejšie jedlá vítané. Pomáhajú spomaliť vstrebávanie alkoholu a znižujú riziko bolestivej opice. A ešte jedna rada pred samotnou party: skúste si pred ňou na chvíľu zdriemnuť, telo to ocení.

5. Lieky proti bolesti
Jednu či dve tabletky proti búšeniu v hlave môžete užiť, ale vyvarujte sa liekov s paracetamolom. Siahnite radšej po nesteroidových protizápalových liekov typu aspirín či ibuprofén. Tabletky s paracetamolom môžu pri spracúvaní alkoholu poškodiť pečeň.  

8. Vitamíny
Ak bežne užívate nejaké potravinové doplnky, pokojne si ich dajte aj na opicu. Žiadne štúdie však nezistili, že by niektorý z vitamínov výnimočne pomáhal pri triezvení. A jedna prehýrená vás nezbaví vitamínov natoľko, že by ste sa museli znepokojovať.

9. Cvičenie
Deci a pol vína či malé pivo sa metabolizuje v tele asi hodinu, žiadne „vypotenie“ vám v tomto smere nepomôže. Cvičenie však môže zlepšiť vašu náladu a spálenie niekoľkých kalórií zas môže zmierniť vaše výčitky, že ste toľko vypili. Dôležité je, aby ste mali pri sebe fľašu s vodou.  

10. Sex
V tomto prípade platia podobné pravidlá ako pri cvičení. Sex v odbúravaní alkoholu nepomôže, ale dokáže vám tento proces spríjemniť.


Zdroj: health.usnews.com, menshealth.com

 

01 - Modified: 2005-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pevné linky prejdú pod T-Com
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 03 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 04 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:55