StoryEditor

Pizza ako od profíka? Vieme, ako na to (plus súťaž)

03.02.2014, 08:32
Autor:
stlstl
Presiahla hranice Talianska a je jedným z najobľúbenejších svetových jedál vôbec. Naučte sa pravý recept. A vyhrajte.

Kto by nemal rád pizzu? Talianska špecialita sa dobre udomácnila aj na Slovensku. Štatistiky objednávok na stránke DajmeJedlo.sk potvrdili, že pizza je u Slovákov voľbou číslo jeden ako obedové menu v práci. Presiahla hranice Talianska a je jedným z najobľúbenejších svetových jedál vôbec.

Názov "pizza" je odvodený od slova "pita", čo v preklade znamená koláč. Existujú rôzne podoby tejto obľúbenej špeciality. V Libanone si s obľubou pochutnávajú na tzv. "Lahma bi ajeen" čo doslovne znamená "mäso s cestom". Táto vynikajúca špecialita obsahuje cibuľu, teľacie mäso, rímsku rascu a jogurt. Calzone pochádza z Talianska, má polkruhový tvar a vyrába sa tak, že sa cesto preloží na polovicu a naplní tradičnými ingredianciami na pizzu. Marinara nesie názov po námorníkoch "marinai", ktorí túto jednoduchú verziu pizze s olivovým olejom, paradajkami, cesnakom a oreganom často konzumovali na plavbách ďaleko od svojich domovov. Neapolitan je základom pizze, ako ju poznáme dnes, a tiež predchodcom pizze Margherita. Pôvodne bol podávaný len so syrom, no na počesť návštevy Talianskej kráľovnej Margherity bol pôvodný recept obohatený, a tak vznikla Margherita. Základom pizze sú 3 ingrediencie - paradajky, mozzarella a čerstvá bazalka, ktoré farebne reprezentujú aj vlajku Talianska. 

Ak chcete získať zručnosť v príprave cesta na taliansku pizzu, tu je osvedčený recept kuchárskych odborníkov zo školy varenia Chefparade.

Čo potrebujeme na cesto na taliansku pizzu:

250 g hladkej múky
1 polievkovú lyžicu olivového oleja
štvrtinku droždia
1 kávovú lyžičku soli
1 hrnček vlažnej vody

Ako postupujeme:

Všetky ingrediencie zmiešame v mäkšie pružnejšie cesto, ktoré sa nelepí. Necháme ľahko nakysnúť. Potom z cesta vytvoríme požadovaný tvar. Pečieme pri 200C° asi 10 – 15 minút. 

Ak však v teple domova zatúžite po tejto lahôdke a chcete jej prípravu nechať na zručnejších majstrov, stačí si vybrať zo širokej ponuky viac ako 60 pizzérií na DajmeJedlo.sk.

Zdroj informácií: DajmeJedlo.sk, Chefparade

Chcete vyhrať poukazy na nákup jedál cez DajmeJedlo.sk? Zúčastnite sa našej súťaže!

 

Kliknite sem alebo na banner nižšie.

01 - Modified: 2006-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zubné krčky reagujú na sladkosti
01 - Modified: 2024-12-26 13:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Takto vyzeral bizarný disco maratón v roku 1992. V Prahe sa tancovalo o 100-tisíc, víťazka vydržala cez 100 hodín 02 - Modified: 2024-11-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Čo robia výhercovia predchádzajúcich sérií Česko Slovenskej Superstar? Hudba ich stále živí, sláva zostala len niekomu 03 - Modified: 2024-11-04 13:58:41 - Feat.: - Title: Toto je prvých šesť žien, ktoré budú v ďalšej sérii bojovať o televízneho ženícha! 04 - Modified: 2024-10-23 10:30:00 - Feat.: - Title: Jednu pizzu číslo 40 aj so špeciálnou prílohou, poprosím. Nemecká pizzéria ponúkala ako prílohu kokaín 05 - Modified: 2024-08-30 08:05:59 - Feat.: - Title: Taliansky kuchár ponúka pizzu s melónom. V Neapole vyvolal medzi ľuďmi obrovskú vlnu nevôle
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. december 2024 01:27