StoryEditor

Ľudia už necestujú len za pamiatkami. Novým trendom je jedlo

31.01.2016, 16:34
Autor:
ČTKČTK

Chcete porozumieť iným národom a kultúre ich príslušníkov? Potom sa teda posaďte k ich stolu a ochutnajte ich kuchyňu. V čase, kedy sa aj na svetovej výstave v Miláne téma potravín predstavila vo svojej širokej škále a premenlivosti a ľudia dlhé hodiny čakali, aby videli, ako napríklad Japonci pripravujú rybu fugu a ako sa napríklad severské krajiny snažia využívať zdroje budúcnosti, je jedlo veľkým protagonistom nového trendu. Je to nová kulinárska turistika, napísala agentúra ANSA.

Pre Talianov na tom nie je nič zvláštne, pretože jedlo je súčasťou ich kultúry a silným prvkom v medzinárodnom súťažení, ale aj takou vášňou, že sú zrejme jediní na svete, kto dokáže zasadnúť k stolu, jesť a kochať sa pritom najrôznejšími druhmi jedál či babičkinými receptami. Takú túžbu po dobrom jedle si so sebou odnášajú aj na dovolenku, predovšetkým keď si zvolia vzdialené destinácie, vysvetľuje Silvia Romagnolio z najväčšej talianskej organizácie cestovných poradcov CartOrange.

Obohatiť pobyt tradičnými exkurziami už nestačí. V posledných rokoch sa cestovanie obohacuje vybranými kulinárskymi skúsenosťami, aby bolo možné skutočne sa ponoriť do kultúry danej lokality. Na Bali sa teda vyhýbame Neapolským špagetám alebo v Berlíne alla carbonara.

 


Ako jesť správne rukami
Naopak sú teraz obľúbené tradičné večere v rodinnom kruhu, predovšetkým v Jordánsku, Turecku a v Indii, pretože ponúkajú tradičné recepty a chute, ktoré by sme v bežnej reštaurácii nikdy nepoznali. "Napríklad v Indii, kde je vo zvyku jesť rukami, indické rodiny turistov učia, aké sú správne pohyby pri jedle a aké sú pravidlá etikety. Tieto autentické gestá by sme v turistických sprievodcoch opisovali na stovkách stránok," hovorí Romagnoli.

Ponúkajú sa aj kurzy varenia, vrátane nákupov potravín v sushi predajni v Japonsku či na vietnamskom trhovisku. Tie sa potom stávajú novými darčekmi, pretože po návrate do vlasti môžeme priateľom ponúknuť recepty, ktoré sme v zahraničí spoznali. V Arménsku môžeme pozerať, ako tam pripravujú tolmu (mleté ​​mäso vo vínnych listoch) a tradičný chlieb Lavasa, môžeme tam ale zažiť aj večeru za sprievodu tanca a hudby. V Číne spoznáme čajový obrad, v Uzbekistane ochutnáme víno zo Samarkandu.


Za jedlom cestuje 9 percent turistov
Výmena skúseností je vzájomná. V Taliansku sa tak organizujú kurzy varenia tradičných talianskych pokrmov pre turistov. V Ríme to je napríklad One Day Chef v tieni Baziliky svätého Jána.

Aj keď sa tento trend medzi talianskymi turistami vzmáha, je ešte len v začiatkoch, zvedavosť mať pekný gastronomický zážitok je totiž oveľa silnejší v zahraničí. Podľa nedávneho vyšetrovania platformy pre výučbu jazykov Babbel je jedlo motívom turistiky v priemere deviatich percent cestovateľov vo svete. V nemecky hovoriacich krajinách za gastronómiou cestuje desať percent obyvateľov, v anglicky hovoriacich krajinách potom jedenásť percent.

O záujme turistov o gastronómiu tiež svedčia nové kurzy Babbel, v ktorých sa účastníci oboznamujú s názvami jednotlivých pokrmov vo svete. Taliani sa najviac zaujímajú o lekcie týkajúce sa španielskych, juhoamerických, ale aj tureckých jedálničkov. Naopak o taliansku kuchyňu sa najviac zaujímajú Nemci (48 percent). Na druhom mieste sú napodiv veľkí súperi Talianov Francúzi (22 percent) a na treťom Briti (14 percent). Najväčší záujem prejavujú cudzinci o kuchyňu zo severotalianskeho regiónu Emilia Romagna.

 


 

01 - Modified: 2008-01-24 05:16:00 - Feat.: 0 - Title: Česko proti Slovensku definitívne s Vaidišovou i Šafářovou
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 21:33