Môžete sa s nimi stretnúť na rôznych spoločenských akciách, festivaloch, vo vybraných podnikoch, na vianočných trhoch v Trnave či na vianočných trhoch pod Pyramídou v Bratislave. To sú Herbert Sirupy.
Ako to už pri vytváraní niečoho nového býva, na začiatku bol sen. „Odmalička som rád cestoval, vďaka tomu som mal možnosť ochutnávať stále nové chute. Nápad vyrábať sirupy som dostal zhruba pred piatimi rokmi v Londýne, kde som pracoval ako mixológ (človek, čo vytvára originálne prísady a upravuje existujúce receptúry klasických miešaných drinkov – pozn. red.) pre rôzne prestížne bary a reštaurácie. Vedel som, že dokážem vyrobiť sirup v oveľa vyššej kvalite a zaujímavejšej chuti ako konkurencia,“ začína svoje rozprávanie tvorca Mário Marko.
Návrat domov
Po návrate na Slovensko sa postupne popri práci za barom venoval experimentovaniu a prípravám rôznych nových chuťových kombinácií. „Začiatky boli veľmi náročné, keďže som začínal z nuly. Napríklad čo sa týkalo logistiky, nemal som auto, a tak som musel občas jednoducho zbaliť sirupy do kufrov a rôznou dostupnou dopravou som sa snažil ich doručiť zákazníkom,“ spomína Marko.
Ako však vzápätí dodáva, mal šťastie na ľudí, ktorí mu ochotne pomohli, a tak bolo jeho úlohou „len“ vydržať a veriť. Odvtedy prešli už dva roky a dnes už za značkou Herbert Sirupy nestojí sám.
Chuť koláča od starkej
Známi sú najmä pre svoje netradičné kombinácie, kvôli čomu sa na začiatku stretávali s nedôverou. To sa dnes zmenilo. „Pre mnohých netradičné kombinácie chutí vznikajú postupným procesom, veľa skúšame. Prvotná inšpirácia je však u mňa vždy retrospektívna. Ak nejaká chuť vo mne už niekedy vyvolala pozitívne pocity a mám ju rád, chcem ju preniesť do fľaše. Jedlo a pitie patria k sebe. Vyrobil som napríklad sirup marhuľa a vanilka, pretože som zbožňoval babkin marhuľový koláč. Chcel som, aby ľudia vypitím limonády ochutnali koláč mojej starkej,“ dodáva Marko.
Aktuálne majú v ponuke dvanásť rôznych príchutí. No nemôžeme hovoriť o receptúre, ktorá by bola jednotná. Každý zo sirupov sa podľa Marka vyrába úplne inak. „Spoločný faktor je macerácia, teda spracúvanie a lúhovanie za studena. Vďaka tomu si v sebe zachovávajú všetky nutričné hodnoty a prirodzené esencie,“ pokračuje. Aj vďaka týmto vlastnostiam si ich môžete pripraviť nielen v lete, ale aj v zime. A ktoré z príchutí by odporučil v tomto vianočnom období? „Mojimi favoritmi v tomto období sú kombinácie zázvor – ibištek, zázvor – kamilka, škorica – hrozienka a jazmín – pomaranč.“ Herbert sirupy sa tak postupne stávajú nielen nealkoholickou alternatívou k vianočnému punču či varenému vínu, ale aj ich súčasťou. Príprava je totiž veľmi jednoduchá. Stačí ich iba zaliať horúcou vodou. Ale ak chcete, môžete pridať alkohol podľa svojho gusta a horúci grog či punč je na svete.
Naše tipy:
Levanduľovo-čučoriedkové varené víno
Potrebujeme: (na 1 l):
0,7 l suchého červeného vína
0,2 l portského
0,04 l tmavého rumu
0,06 l levanduľovo-čučoriedkového sirupu
Ako na to: Všetko zmiešame, ohrejeme na 70 stupňov a podávame s plátkom sušeného jabĺčka alebo hrušky.
Zázvorovo-ibištekový grog
Potrebujeme: (na 1 l):
0,8 l vody
0,08 l zázvorovo-ibištekového sirupu
0,1 l írskej whiskey
šťava z polovice citróna
Ako na to: Všetko spolu zmiešame a podávame s plátkom čerstvého zázvoru alebo citróna.