Keď William Davis vydal knihu Život bez pšenice, desiatky tisíc ľudí menili svoje stravovacie návyky a vyňali z jedálničkov výrobky s lepkom. Narazili ale na problém - ako variť chutne a rýchlo bez pšenice? Nová Davisova kuchárska kniha ukazuje dvesto receptov, z ktorých každý z nich pripravíte do pol hodiny. Prvá kniha Život bez pšenice naštartovala diskusiu o jedálničku bez lepku a jej pokračovanie sa k nej obracia. Pre tých, ktorí nečítali prvý diel, stručne zhŕňa to najpodstatnejšie a potom sa zaoberá tým podstatným - čo teda jesť a ako variť. Od hlavných jedál po dezerty. Ponúkame ukážku .
Kurča Alfredo na pečenej červenej paprike
Konečne si môžete pripraviť bezpšeničnú, bezmliečnu verziu kuraťa v krémovitej omáčke Alfredo, ktorá aj v tejto zdravej podobe výborne dopĺňa chuť pečenej červenej papriky.
Doba prípravy: 10 minút
Celková doba: 25 minút
Potrebujeme: (na 4 porcie)
1 konzerva (420 g) kokosového mlieka
1 veľká pečená červená paprika (z pohára), nasekaná nahrubo
3 balenia (každé 250 g) rezancov Shirataki fettuccine, prepláchnutých a scedených
2 lyžice extra panenského olivového oleja
500 g kuracích nudliček (z prsíčiek), nakrájaných na dvojcentimetrové kúsky
1/2 lyžičky morskej soli
3 strúčiky roztlačeného cesnaku
1/2 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
Ako na to: V mixéri alebo v kuchynskom robote zmiešame kokosové mlieko s paprikou. Mixujeme 1 minútu a potom odstavíme nabok. Fettuccine pripravíme podľa návodu na obale a scedíme. Medzitým vo veľkom kastróle na stredne silnom plameni rozpálime olej. Prisypeme kuracie kúsky, posolíme a restujeme asi 5 minút, do tej doby, než mäso začne strácať ružový nádych. Pridáme cesnak a ešte 1 minútu miešame a varíme. Potom do jedla pridáme odstavenú zmes z kokosového mlieka a papriky. Na rovnakom plameni všetko privedieme k varu. Teraz plameň zmiernime a 5 minút necháme slabo vrieť. Primiešame syr s bazalkou a varíme ešte 2 minúty alebo tak dlho, kým omáčka mierne nezhustne. Na záver pridáme fettuccine a prehadzovaním ich obalíme.
Na jednu porciu: 441 kalórií, 30 g bielkovín, 6 g uhľohydrátov, 34 g tuku, 22 g nasýteného tuku, 2 g vlákniny, 503 mg sodíka
Gratinovaný ružičkový kel
Ružičkový kel je univerzálna surovina, ak s ním ešte nemáte žiadne skúsenosti, priučte sa na tomto jedle. Je to len jeden z mnohých spôsobov, ako si na ňom môžete pochutnať - tentokrát v gratinovanej úprave. Podobne ako pri všetkých 30-minútových jedlách sa nenechajte oklamať maslom a syrom: bez pšenice a ďalších nezdravých ingrediencií ide toto jedlo perfektne dokopy so zásadami štíhlej línie a zdravého životného štýlu. Doma ho radi servírujeme s ľahšími bielkovinami - bielymi rybami alebo kuracím mäsom.
Doba prípravy: 5 minút
Celková doba: 30 minút
Potrebujeme: (na 4 porcie)
500 g čerstvého rozpoleného ružičkového kelu
1 hrnček vody
3 lyžice masla
1/4 hrnčeka mandľovej múky tmavej alebo bielej
1/4 hrnčeka + 3 lyžice nastrúhaného parmezánu
1/4 lyžičky morskej soli
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
Ako na to: Rúru predhrejeme na 205 stupňov Celzia. Zľahka vymastíme nádobu na pečenie s objemom 2 litre. Ružičkový kel nasypeme do misky, vhodnej do mikrovlnnej rúry, a prilejeme vodu. Zakryjeme ju a 5 minút varíme na vysoký výkon. Potom kel dôkladne scedíme a trasením premiešame s 1 lyžicou zmäknutého masla. Medzitým v menšej miske zmiesime mandľovú múku, 1/4 hrnčeka syra, soľ a korenie. Zvyšné dve lyžice masla po malých kúskoch nakrájame do múčnej zmesi a hnetačom cesta alebo dvoma vidličkami je rozdrvíme, kým nám nevznikne drobivá zmes. Na dne nádoby na pečenie rozvrstvíme ke. Zalejeme ich smotanou a rovnomerne posypeme drobivou posýpkou. Ozdobíme ju zvyšnými 3 lyžicami syra. Kel vložíme do rúry a pečieme 20 minút alebo tak dlho, až sa horná vrstva potiahne zlatohnedým odtieňom a vyskáču na nej bublinky.
Na jednu porciu: 310 kalórií, 10 g bielkovín, 13 g uhľohydrátov, 26 g tuku, 14 g nasýteného tuku, 5 g vlákniny, 365 mg sodíka
Pekanovo-ananásové zákusky
Zdanie klame - tieto malinké "kúsky" akurát na jedno sústo sú v skutočnosti pekne sýte. Deťom sa budú zdať smiešne a roztomilé, ale to im nič neuberá na elegancii. Bez obáv ich môžete podávať aj v spoločnosti dospelých. Pekanovo-ananásové zákusky sa rozhodne bez múky zaobídu. A zasýtia. Viac sladkostí, kde nie je pšenica, nájdete v spomínanej novej knihe.
Doba prípravy: 15 minút
Celková doba: 15 minút + čas na vychladenie
Potrebujeme: (na 30 kúskov)
1 hrnček pomletých pekanových orechov
3 lyžice rozpusteného masla
1 konzerva (250 g) drveného ananásu, scedeného
250 g krémového syra, pri izbovej teplote
15 rozpolených pekanových orechov
sladidlo zodpovedajúce 1/4 hrnčeka cukru
Ako na to: Ak používate sladidlo s väčšími granulkami, ako je xylitol, pred použitím ho 30 sekúnd pomixujte v mixéri, aby ste získali jemnejší prášok. Potom postupujte ďalej podľa receptu. Plech alebo väčšiu tácku vyložíme 30 malými kúskami papiera na pečenie. V stredne veľkej mise zmiešame mleté pekanové orechy, maslo a sladidlo. Suroviny dôkladne premiešame. Vezmeme lyžicu a rovnomerne cesto nakladieme na papieriky, načo je vlhkými prstami alebo lyžicou zľahka pritlačíme. Potom ich dáme bokom.
V ďalšej mise zmiešame ananás a krémový syr. Opäť starostlivo premiesime. Túto zmes rovnomerne nakladieme na pekanové placky a každú ozdobíme 1 polovicou pekanového orecha. Najmenej na 30 minút dáme zákusky vychladiť.
Na jeden kúsok: 77 kalórií, 1 g bielkovín, 2 g uhľohydrátov, 8 g celkového tuku, 2,5 g nasýteného tuku, 1 g vlákniny, 34 mg sodíka
Snímky: Nakladateľstvo Jota
Monika Trojanová, idnes.cz