StoryEditor

Pletú sa vám ázijské kuchyne? Tu je vysvetlenie (plus súťaž)

04.02.2014, 07:38
Autor:
stlstl
Ak sa vám východné kuchyne zlievajú len do obrazu ryže, sójovej omáčky, či ostrokyslej polievky, mali by ste si prečítať toto.

Ázijské kuchyne sú charakteristické predovšetkým veľkou rozmanitosťou. Krajiny Ázie sú rozsiahle, intenzívne zaľudnené, kde sa stretneme s rôznymi národnosťami a etnikami. Preto ako krajiny, tak aj jedlá hýria špecialitami a odlišnosťami.

Indická kuchyňa
je bohatá vegetariánska kuchyňa. Pri konzumácii nemáte na tanieri len jednu porciu, ako je to bežné v iných kuchyniach, ale na stole je vyložených niekoľko druhov omáčok a príloh, ktoré si medzi sebou ľudia delia. Typickou chuťou je pikantná a namiesto príboru sa používa pravá ruka. 

Čínska kuchyňa
využíva viacero kuchárskych techník, ako napríklad rýchle smaženie vo woku, dusenie, grilovanie, varenie v pare či údenie. Pri konzumácii sa používajú paličky alebo porcelánová lyžička. Kantónska kuchyňa sa vyznačuje používaním pre nás neobvyklých surovín, ako napríklad vnútornosti mnohých druhov zvierat, čo našinec nemusí zvádnuť.

Z japonskej kuchyne
je známe najmä sushi, jedlo s minimálnou tepelnou úpravou, podávané s ostrým japonským chrenom wasabi. Dôraz kladie na estetickú úpravu pokrmu a kultúru servírovania a stolovania. Vo veľkej miere sa používajú morské plody v surovom stave.

Thajská kuchyňa
Je známa vybalancovaním troch až štyroch základných chutí v každom jedle – sladkosť, slanosť, kyslosť a ostrosť.  Zakladné prísady na dochutenie sú trstinový cukor, rybia omáčka, limetka, a chilli papričky. Známe sú tiež thajské kari pasty, ktoré bývajú predpripravené a výrazne urýchľujú samotné varenie. Typickým náradim je wok. 

Všetky spomínané ázijské kuchyne majú spoločné používanie ryže ako kľúčovej prílohy alebo ingrediencie. Líšia sa však druhy používanej ryže, napr. v Indii používajú ryžu basmati, v Thajsku ryžu jazmínovú, v Japonsku ryžu na sushi.  

Ak chcete spoznať niektorú z chutí východu aj v našich zemepisných šírkach, určite ju vyhľadajte na DajmeJedlo.sk, kde je sústredená ponuka 10 originálnych reštaurácií, ktoré sa špecializujú na tieto kuchyne.
 

Zdroj informácií: DajmeJedlo.sk, škola varenia Chefparade

Chcete vyhrať poukazy na nákup jedál cez DajmeJedlo.sk? Zúčastnite sa našej súťaže.

Kliknite sem alebo na banner nižšie.


 

01 - Modified: 2025-08-24 09:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Jedlo na týždeň do predu za pár eur: Nákup pre trojčlennú rodinu nás vyjde do 50 eur, hovorí Agát 02 - Modified: 2025-07-28 08:58:39 - Feat.: - Title: PatrikPlates varí na želanie celebritám: Najviac ma potrápila krabia polievka bez kraba pre Bena Cristovaa. Odmietol ma len Sofian​ 03 - Modified: 2025-02-18 10:52:51 - Feat.: - Title: Stačí malá zmena a z klasickej žemľovky je luxusný dezert: Vyskúšajte tento jednoduchý recept 04 - Modified: 2025-02-16 06:56:49 - Feat.: - Title: Robili ho babky aj mamy. Poznáte tento recept na tradičné španielske vtáčiky s ryžou? 05 - Modified: 2025-02-13 08:09:37 - Feat.: - Title: Lacná valentínska večera, ktorou ohúrite polovičku? Túto uvaríte iba za pár eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. december 2025 21:22