StoryEditor

Kaviareň na konci Bratislavy, kde vás oslovujú menom

18.11.2014, 09:12
Autor:
stlstl

Kaviarenská komunita sa nezdružuje iba v centre hlavného mesta. Miesto, kde vám dúšok lahodnej kávy pohladí nielen chuťové poháriky ale aj dušu, sme objavili prekvapivo na periférii, v mestskej časti Podunajské Biskupice. Kaviareň nesie rovnaké meno ako jej majiteľka – Karlita. A je presne ako ona – energická a pritom upokojujúca, kreatívna a zároveň evokujúca domácu pohodu.



Hovorí sa, že genius loci miesta tvoria ľudia. V prípade kaviarne Karlita to platí niekoľkonásobne. Vášeň a láska, s ktorou Karlita – teda Karla Pappová – vedie svoju kaviarničku spolu s večne pozitívnou zodpovednou vedúcou Evou, sa prejavuje v každom detaile. Od vrúcneho pozdravu, ktorým vás energické a šikovné dievčatá obdarujú po príchode do kaviarne, cez s láskou pripravené kávové nápoje až po kreatívne navrhnuté logo či starostlivo vybrané interiérové doplnky – tyrkysovú stenu, múdre citáty o živote či pestrofarebné vankúše.

Netradičná je aj ponuka – ak ste bezlaktózový typ, ku káve vám ochotne naservírujú aj sójové mlieko a život si môžete osladiť fantastickými belgickými horúcimi čokoládami. Okrem tradičných pochutín, ako sú rôzne oriešky či „old school” chrumky, si môžete v Karlite aj poriadne „zamlsať” na dennej ponuke zákuskov a koláčov (autorkou mnohých je večne vysmiata Eva) aj na jej vychýrenom hermelíne zapekanom v piecke či neprekonateľnej domácej oškvarkovej nátierke.


Nečudo, že pri takejto ponuke a atmosfére sa už po niekoľkých mesiacov od otvorenia okolo kaviarničky sformovala komunita ľudí rôzneho veku, povolania a životných osudov. Kaviarničku okupujú viac-menej pravidelní štamgasti z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia. Všetci sa navzájom poznajú a oslovujú menom, preto sa u Karlity necítite ako anonymný hosť v cudzom prostredí. Je len na vás, či sa zapojíte do kaviarenskej debaty ostatných hostí a získate nových priateľov, alebo si na vysokých barových stoličkách „pokecáte” s Evou či s majiteľkou Karlitou, „zašijete” sa na babičkin gauč do zadnej časti kaviarne a ponoríte sa do dôverného rozhovoru alebo do práce. Táto kaviareň má zvláštne čaro.

Pripravené v spolupráci s:

01 - Modified: 2006-12-27 09:35:00 - Feat.: 0 - Title: Tragická dopravná nehoda v Krušovciach
01 - Modified: 2021-08-16 06:34:13 - Feat.: - Title: Pavol Paták: Veľké preso bol náš svetový unikát. Nikde totiž nevedeli pokaziť kávu tak, ako u nás 02 - Modified: 2017-02-21 19:23:58 - Feat.: - Title: Útulná kaviareň v Bratislave ukrýva príbeh slávnej továrne 03 - Modified: 2016-11-02 11:58:09 - Feat.: - Title: Dostane vás do stredoveku. Pozrite si unikátny podnik v centre Bratislavy 04 - Modified: 2016-02-09 19:15:57 - Feat.: - Title: Mama ho naučila piecť. Unikátnu kaviareň v Poprade pomenoval po nej 05 - Modified: 2016-02-02 16:38:30 - Feat.: - Title: Bratislava očarúva podnikom, ktorý nájdete podľa piesne Levandulová
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:09