Otvorený jablkový závin. Snímka: Libor Fojtík
Jablká sú obľúbenou surovinou šéfkuchára Radka Davida z reštaurácie La Veranda v Prahe. "Jablko má neutrálnu chuť a dá sa použiť do všetkého. Kombinácií je kopa, keď viete, ako s tým naložiť, urobíte z jabĺk aj prílohu k rybe. Ak sú kyslejšie, môžeme ich podávať nakrájané na kocky a podusené s feniklom," hovorí kuchársky majster.
David ale nepohrdne ani šupkami z jabĺk. "Šupky používam veľmi rád, keď robím omáčky, alebo čokoľvek iné: karamelizované jablká, pošírované jablká, pyré z jabĺk. Pod šupkou sa skrýva najviac vitamínov," dodáva.
Jednou z jeho špecialít je aj otvorený závin. Netradičný pokrm sa vyznačuje hlavne menším množstvom cesta, takže si viac vychutnáte jablkovú a orechovú náplň ako u klasickej štrúdle.
Jablkový otvorený závin
Potrebujeme:
lístkové cesto
orechovú náplň: 250 g nastrúhaných orechov, 250 g rozpusteného masla, 1 vajce, 150 g cukru krupica, 100 g hladkej múky
jablčnú náplň: 800 g jabĺk, 80 g hrozienok, 150 g strúhanky, 8 g škorice, 40 g cukru krupica
posýpku: 500 g hrubej múky, 325 g cukru krupica, 125 g masla - všetko premiešať a upiecť
Ako na to:
Orechovú náplň zhotovíme zmiešaním nastrúhaných orechov s rozpusteným maslom a ostatnými surovinami. Dáme ju do chladničky vychladnúť a pripravíme na kocky nakrájané jablká, ktoré zbavíme šupiek a jadierok, potom ich premiešame s ostatnými prísadami. Vzápätí vyvaľkáme lístkové cesto a vyrežeme z neho dva pruhy. Prepichneme ho, aby sa nám pri pečení príliš nevzdulo. Vzápätí rozotrieme orechovú plnku, umiestnime na ňu kocky jabĺk, všetko posypeme posýpkou a dáme piecť.