StoryEditor

Jesenný trojboj. Tipy na netradičné sezónne dobroty

12.10.2013, 00:02
Autor:
stlstl
Tekvicové palacinky či kura na javorovom sirupe. Tri tipy na rýchle a originálne jesenné jedlá.

Hustá jesenná polievka (2 porcie)

Potrebujeme:
2 prúžky slaniny, nakrájané na kocky
1/4 šálky nasekanej cibule
1 stredne veľký zemiak, nakrájaný na kocky
1 malú mrkvu, pozdĺžne nakrájanú na tenké plátky
1/2 šálky vody
3/4 lyžičky kuracieho bujónu
1 šálka mlieka
2/3 šálky mrazenej kukurice
štipku korenia
2 a 1/2 lyžičky polohrubej múky
2 polievkové lyžice studenej vody
3/4 šálky strúhaného čedaru

Ako na to:
Na veľkej panvici škvarte slaninu do chrumkava, hotové škvarky vyložte na papierový obrúsok.  Vo vyškvarenej masti (alebo len časti z nej) opražte domäkka cibuľu. Pridajte zemiaky, mrkvu, vodu a bujón a priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte a duste 15-20 minút, alebo kým zelenina nie je takmer mäkká.
Pridajte mlieko, kukurice a korenie a povarte ešte aspoň 5 minút. Z múky a vody si vytvorte zátrepku, ktorú je treba postupne rozšľahať do polievky. Priveďte do varu, varte a miešajte po dobu 1-2 minút. Odstráňte z ohňa, vmiešajte syr a posypte slaninou.


Kuracie prsia s javorovým sirupom (6 porcií)

Potrebujeme:
6 vykostených kuracích pŕs bez kože
1/2 šálky javorového sirupu
1/3 šálky hrubozrnnej horčica
2 lyžice tapiokovej múky
hnedá ryža
Ako na to:
Vložte kurča do pomalého hrnca alebo do veľkej panvice a začnite ho dusiť. V malej miske zmiešajte sirup, horčicu, tapiokovú múku a zalejte ním kurča. Prikryte a duste až do mäkka. Podávajte s hnedou ryžou.


Tekvicové palacinky (6 porcií)

Potrebujeme:
1 a 1/2 šálky hladkej múky
1/2 šálky celozrnnej múky
2 lyžice hnedého cukru
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička mletej škorice
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky mletého zázvoru
1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
2 šálky mlieka
1/2 šálky nastrúhanej tekvice
1 vaječný bielok, zľahka rozšľahaný
2 lyžice repkového oleja
Ako na to:
Vo veľkej mise zmiešajte prvých osem ingrediencií. V malej miske zmiešajte mlieko, tekvicu, vaječný bielok a olej. Obe zmesi zmiešajte dokopy.
Nalejte cesto do dolkovacej panvice (alebo i do klasickej), keď sa začnú tvoriť bubliny, obráťte ich. Varíme, až je druhá strana zlatohnedá.


Zdroj: tasteofhome.com

01 - Modified: 2005-07-17 22:01:38 - Feat.: 0 - Title: Prekvapujúca prehra Austrálie
01 - Modified: 2023-12-09 13:00:00 - Feat.: - Title: Prispôsobte jedálniček ročnému obdobiu. Na jeseň a zimu jedzte najmä potraviny, ktoré vás zahrejú 02 - Modified: 2023-12-05 14:02:38 - Feat.: - Title: Tohtoročná jeseň bola v Česku najteplejšou od 18. storočia 03 - Modified: 2023-11-07 13:24:14 - Feat.: - Title: Za vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma 04 - Modified: 2023-10-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Pri otrave pite mlieko a najlepšie rastú ráno: Týmto mýtom o hubách už treba prestať veriť 05 - Modified: 2023-10-11 15:49:10 - Feat.: - Title: Denim, trenčkot či predĺžená vesta? Po týchto bundách by ste mali siahnuť túto jeseň
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:19