StoryEditor

Nemôžete sa dočkať dovolenky? Urobte si delikatesy z juhu doma

26.05.2015, 00:00
Autor:
stlstl

Už sa vidíte na pláži v Španielsku alebo snáď dokonca v Južnej Amerike, ale dovolenka je ešte ďaleko? Skúste si pripraviť dobroty ako od mora u seba doma alebo na záhrade, s radami skúseného kuchára Michala Endrise v spolupráci s idnes.cz.


Paella Valenciana

Potrebujete (1 porcia):
125 g guľatozrnnej ryže na paellu
0,4 l kuracieho vývaru z veľa zeleniny 
50 g najemno nakrájanej cibule
100 g červenej a zelenej papriky
paradajkové concassé (2 lúpané paradajky zbavené stredu, krájané na kocky)
100 g kuracích stehien s kosťou
50 g králičieho mäsa
50 g varených slimákov
75 g červenej a bielej varenej fazule
soľ a korenie
šafran
čerstvý rozmarín
olivový olej

Ako na to: Paella sa tradične pripravuje v rovnej veľkej panvici na plynovom variči, zvládnete ju ale aj s tým, čo máte doma a na sporáku. Na panvici na paellu si rozpálime olej, na ktorom si dozlatista orestujeme pripravené kuracie a králičie mäso, prisypeme papriku nakrájanú na kocky, concassé, rozmarín a znovu orestujeme. Do panvice pridáme ryžu a zľahka zarestujeme, potom zalejeme vývarom, pridáme soľ, korenie, šafran a zamiešame. Až sa nám začne vývar variť, vyberieme rozmarín. Pred koncom prípravy pridáme vopred uvarenú fazuľu a uvarené slimáky, ktoré paelle dodajú špeciálnu chuť. Chvíľku necháme odstáť a podávame. Paellu podávame zo spoločnej panvice a jeme drevenou lyžicou, ako hovorí španielska tradícia.



Paella Mariscos

Potrebujete (1 porcia):
125 g guľatozrnnej ryže na paellu
0,2 l rybieho vývaru 
0,2 l kuracieho vývaru z veľa zeleniny 
50 g najemno krájanej cibule
strúčik cesnaku
100 g červenej a zelenej papriky
50 g drvených paradajok
6 ks mušiel slávok
50 g morského koktailu (krevety, kalamáre, mušle, chobotničky a iné)
3-5 ks veľkých kreviet
1 polievková lyžica bieleho vína
soľ a korenie
šafran
lyžička sladkej papriky
1 polievková lyžica olivového oleja

Ako na to: Na panvici na paellu si rozpálime olej a nasypeme najemno nakrájanú cibuľku, ktorú zľahka opražíme. Prisypeme morské plody, papriku nakrájanú na kocky a veľké krevety. Všetko spoločne orestujeme a veľké krevety potom vyberieme na tanierik a necháme stranou. Ryžu vsypeme do panvice a zľahka zarestujeme, zalejeme vínom, ktoré necháme vyvariť a pridáme drvené paradajky, šafran, štipku soli, mletú papriku, cesnak nakrájaný na malé kúsky a tiež orestujeme. Potom všetko zalejeme vývarom, zamiešame a necháme približne 10 minút prebublávať. Kontrolujeme, aby sa nám nevyvaril vývar a nepripálila ryža, ale paella už by sa nemala miešať. Po uplynutí 10 minút plameň stlmíme a do panvice vložíme krevety a predvarené slávky so škrupinou, priklopíme a necháme približne 7 minút na malom plamienku dorobiť. Krevety sa nám v tvoriacej sa pare dorobia rovnako ako mušle. Paellu položíme doprostred stola a tradične jeme drevenou lyžicou zo spoločnej panvice.


Ceviche z morského vlka, lososa, chobotnice a mušlí sv. Jakuba

Potrebujete (4 osoby):
100 g čerstvého lososa
100 g čerstvého morského vlka
100 g mušiel sv. Jakuba
100 g varenej chobotnice
2 citróny
2 limetky
1 pomaranč
čerstvý koriander
1 čili paprička
10 g zázvoru
2 strúčiky cesnaku
1 sladký zemiak (batát)

Ako na to: Čerstvé ryby zbavíme všetkých kostí a nakrájame na tenké plátky. Vytlačíme šťavu z citróna, limetky a pridáme pár kvapiek pomarančovej šťavy. Ďalej pridáme malé množstvo strúhaného zázvoru, cesnaku a na malé kúsky nakrájanú čili papričku. Vopred uvarený zemiak nakrájame na menšie kocky. Ryby naložíme na cca 5 minút do pripravenej šťavy so zázvorom a cesnakom. Po tejto dobe šťavu zlejeme a do pripravených rýb pridáme sekaný koriander, čili papričky a zemiak. Môžeme podľa chuti ľahko osoliť. Premiešame a hneď podávame s opečeným toastom alebo čerstvým pečivom.

Tip šéfkuchára: Ceviche môžeme podávať ako predjedlo alebo ako hlavný chod. Miesto sladkých zemiakov môžeme použiť mango - ceviche sú potom naložené v tzv. tigrom mlieku.

 

Recepty pripravil Michal Endris, šéfkuchár reštaurácie El Barrio de Ángel v Prahe, ktorá sa špecializuje na juhoamerickú kuchyňu vrátane jej španielskych koreňov. Okrem reštaurácie ponúka i rýchle občerstvenie a obchod s južanskými delikatesami.

Snímky: archív reštaurácie El Barrio de Ángel 

01 - Modified: 2007-06-10 13:03:10 - Feat.: 0 - Title: Britové jsou nejspokojenější s vozy Lexus, Škoda je hned druhá
01 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 02 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 03 - Modified: 2024-04-11 19:27:44 - Feat.: - Title: Španielsko vyhostí Bolívijčanov, ktorí prišli na lodi s falošnými vízami 04 - Modified: 2024-04-10 20:15:57 - Feat.: - Title: Tri vraždy a samovraždu v Španielsku vyšetrujú ako rodovo motivované násilie 05 - Modified: 2024-04-10 11:21:18 - Feat.: - Title: Neprimeraná reakcia Izraela predstavuje globálnu hrozbu, uznanie Palestíny je v záujme Európy, vraví Sánchez
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:40