StoryEditor

Testovali konzervy so sardinkami. Našli v nich dvadsať druhov rýb

09.02.2016, 17:48

Ak kupujete sardinky v konzerve a nečítate pozorne etikety, máte veľkú šancu, že si pochutnáte na úplne iných rybách ako sú sardinky. Magazín dTest zistil, že za týmto názvom sa skrýva mnoho iných druhov rýb, píše iDnes.cz.

Sardinky sú často len obchodným názvom. V konzervách sa totiž okrem sardiniek skrýva vyše dvadsať druhov rôznych rýb. Okrem sleďov a šprotov tiež napríklad aj ančovičky.

Zistil to magazín dTest, ktorý nechal vykonať laboratórne testy 17 výrobkov s názvom sardinky, zakúpených v českých obchodoch. Výrobca tým nič neporušuje, ale druh rýb musí byť jasne označený.

"Obchodný názov 'sardinky' môže byť uvedený aj na konzervách, ktoré obsahujú iné druhy rýb, než pravé sardinky," uviedla Hana Hoffmannová z dTestu. Na takých konzervách ale musí byť uvedené 'výrobok typu sardiniek'.

Výrobok tak napríklad môže mať názov Baltické sardinky, hoci v Balte sardinky nežijú (lovia sa v Stredozemnom mori a v Atlantiku), a aj napriek tomu, že obsahuje šproty.

Kto sa nechce nechať nachytať a chce si vychutnať  pravé sardinky, mal by hľadať označenieˆ 'konzervované sardinky', ktoré bude uvedené drobným písmom vedľa zloženia alebo latinský názov Sardinia pilchardus. Niektorí výrobcovia majú v skutočnosti v uvádzaní týchto informácií na obale nedostatky.

Najhoršie z pohľadu chuti dopadli práve šproty s názvom Baltické sardinky značky Big Fish. Výrobok obsahoval chvostové plutvy, ktoré konzervované sardinky mať nesmú, a koža rýb bola potrhaná, uviedol dTest. Podobne dopadli drobné šproty s názvom Baltické sardinky značky King Oskar.

Zo zmyslového hodnotenia vyplynulo, že menšie ryby sa viac rozpadajú. Väčšia síce viac odolávajú tepelnému spracovaniu, ale môžu byť vláknité a mať tvrdšie šupinky.

"Na drobnejšie rybky sme narazili pri výrobkoch Eva, Hamé a Adriatic Queen, väčšie boli v konzervách Isabel, Jadran a Tesco a Nixe z Lidlu. Všetky menované patrili k najchutnejším a vyslúžili si veľmi dobré alebo dobré známky. V teste zvíťazili Sardinky v rastlinnom oleji Jadran, ktoré dobre chutili a najlepšie dopadli v skúškach obsiahnutého množstva mäsa," uviedla Hoffmannová.

01 - Modified: 2008-02-04 11:54:00 - Feat.: 0 - Title: Mýty o káve a mobilných telefónoch
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. december 2025 23:34