StoryEditor

Chcela som mať jasno v stravovaní. Tak jem paleo - mäso a zeleninu

28.11.2015, 17:08

„Spolu s mojím priateľom sme v minulosti boli niekoľko rokov vegetariánmi a vyskúšali viaceré spôsoby stravovania. Keďže som kedysi pracovala aj v PR, videla som, prečo a akým spôsobom sa informácie k ľuďom dostávajú a chcela som si urobiť jasno vo všetkých názoroch na stravovanie,“ začína rozprávanie Diana Uríčková, spoluzakladateľka Paleo centra v Bratislave, pod hlavičkou ktorého funguje aj Ambulancia liečby stravou, kde na základe odborných vyšetrení riešia personalizovanú úpravu stravy.

 

 


Najprv analýzy
Paleo strave podľahla asi pred piatimi rokmi, ale predchádzali tomu roky analýz. „Snažili sme sa analyzovať a skúmať tie stravovacie smery, ktoré najlepšie spĺňali kritériá nutričnej kvality tak, že netreba nič počítať, sledovať kombinácie, strážiť energetickú hodnotu, obmedzovať sa v čase a podobne, pričom príjem dôležitých živín je maximalizovaný. Skúmali sme pomer, obsah a kvalitu proteínov, sacharidov a tukov, ale aj vitamínov a minerálov a tiež látok, ktoré majú u množstva ľudí dlhodobo negatívny vplyv na trávenie, podnecujú zápalové procesy, zhoršujú priebeh chronických ochorení alebo znižujú vstrebateľnosť dôležitých živín,“ vysvetľuje.  A potom už to bolo okamžité rozhodnutie aj v praktickom živote. „Z našich skúseností na klinike vyplýva, že mnoho ľudí zmení stravovanie aj zo dňa na deň a vyhovuje im to. Potom sú aj takí, ktorí sa pripravujú, mentálne aj prakticky, týždne či mesiace. Všetkým však vždy odporúčam, aby si najprv urobili jasno vo svojej motivácii a následne aby pochopili aspoň základné súvislosti.“

 

Všetko o paleo strave nájdete TU.


Bryndza je top
Paleo je podľa nej pohľad na stravu postavený na unikátnej metodike, ktorú vyvinula spolu s priateľom Mirom, a ktorej hovorí moderné paleo, pretože vychádza (aj) z poznatkov evolučnej medicíny. Rovnako znie aj názov ich knihy, ktorú vydali spolu s doktorkou Evou Smíškovou, ktorá sa dietológii venuje vyše tridsať rokov. A ako vyzerá ich každodenná strava? „Je to trochu iné v lete a iné v zime, no viac než polovicu stravy tvorí rastlinná zložka (zelenina, ovocie a orechy). Hlavným zdrojom energie a proteínov sú živočíšne potraviny, všetky druhy mäsa a rýb, vajíčka, niektoré mliečne produkty (napríklad ovčia  bryndza – tá je najlepším probiotikom, aké existuje) a vybrané rastlinné tuky – olivový a kokosový. V lete sa vždy zvyšuje pomer ovocia, na úkor živočíšnych potravín.“

Pri zložení jedálnička je podľa nej veľmi dôležité, či ide o zdravého mladého človeka, ktorý športuje, má dostatok spánku a je, zjednodušene povedané, spokojný a šťastný, alebo o niekoho, kto má nadváhu, vysoký tlak, diabetes a ďalšie zdravotné komplikácie či berie lieky. Čím je človek bližšie k prvej skupine, tým ľahšie si jeho telo poradí aj s výnimkami a občasnými „nezdravými“ jedlami, na ktoré každý raz za čas dostane chuť a ktoré aj ona odporúča – je totiž nezmysel spôsobovať si stres z jedla.



Najviac sa jej na tejto strave páči to, aká je jednoduchá a chutná. „Ten základ – mäso a zelenina – si nevyžadujú podľa mňa nejaké výnimočné kulinárske postupy, aby sme z nich pripravili chutné jedlo. Doma sa riadime vždy chuťou a tým, čo je nakúpené, zásoby zeleniny a mäsa sa snažíme mať čo najpestrejšie. Super objav bol strúhač, ktorým sa dajú z mrkvy alebo cukety urobiť špagety.“

Paleo nastálo
Minulý rok dokonca robili online prieskum v „paleo komunite“, a vyše 80 percent opýtaných uviedlo, že sa takto plánuje stravovať dlhodobo. „Naše skúsenosti ešte potvrdzujú ďalší fakt: čím dlhšie sa niekto stravuje podľa týchto princípov, tým je menej pravdepodobné, že to zmení, jednoducho všetky tie benefity nutrične vyváženej stravy sú veľmi presvedčivé. Často sa stretávame s ľuďmi, ktorí sa na 90 percent stravujú ako my, a pritom pojem paleo ani nepoznajú, jednoducho len dbajú na kvalitu a zloženie stravy,“ dodáva s tým, že väčšina ľudí v ich okolí sa postupne začala tiež stravovať podobne a mnohí spozorovali na sebe zlepšenie rôznych zdravotných problémov. (luc)


Toto jem: Hovädzí tatarák na opečenom patizóne


 

Potrebujete:
kvalitné hovädzie mäso (sviečková)
olivový olej, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, horčicu, kečup
1 vajce, cibuľu
patizón

Ako na to: Mäso dvakrát pomelieme alebo naškrabeme. Pridáme dosť olivového oleja, vaječný žĺtok, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, horčicu, kečup (v bio kvalite alebo domáci) a na drobno pokrájanú, ideálne mladú čerstvú, cibuľu. Všetko spolu zmiešame. Patizón nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky a opečieme z oboch strán (ako hrianky) na kokosovom tuku alebo na masti.

 


 

01 - Modified: 2007-11-21 18:21:39 - Feat.: 0 - Title: Fico neustúpi, HZDS zvažuje koniec
01 - Modified: 2022-02-03 14:41:17 - Feat.: - Title: Obľúbená guilty pleasure a kilá navyše. Ako a prečo vlastne vznikli čipsy? 02 - Modified: 2017-07-05 13:28:19 - Feat.: - Title: Delikatesa či nechutnosť. Pozrite sa, ktoré jedlá sú v niektorých krajinách zakázané 03 - Modified: 2015-12-11 18:04:41 - Feat.: - Title: Svet objavuje zabudnutý liek Indiánov. Potraviny so "zázračnými" účinkami 04 - Modified: 2015-12-07 17:17:24 - Feat.: - Title: Pobláznili celú generáciu. Tieto jedlá však vôbec nie sú zdravé 05 - Modified: 2015-12-06 09:51:52 - Feat.: - Title: Povedz mi, ako sa stravuješ a ja ti poviem, kto si
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. november 2024 04:52