StoryEditor

Fico neustúpi, HZDS zvažuje koniec

21.11.2007, 18:36
Vládna kríza graduje, Smer žiada hlavu Jureňu. "Dlho čakať nebudeme," dodáva premiér.
Kríza v koalícii pokračuje aj po včerajšom rokovaní vlády. Smer-SD naďalej trvá na vyvodení zodpovednosti za kauzu prevodu pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde.

Premiér Robert Fico s novinármi o kríze odmietol komunikovať. Po rokovaní kabinetu nasadol do auta a odišiel. „Prevody pozemkov boli škandalózne. Radšej treba odísť z vlády preč, ako kryť škandalózne prevody majetku,“ povedal neskôr pre televíziu TA3.
Scenár možného rozpadu koalície pre HN potvrdil aj minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. ĽS-HZDS je v krajnom prípade pripravené aj na pobyt v opozícii.

Na ťahu je ĽS-HZDS
Podpredseda Smeru-SD a vlády Dušan Čaplovič vyhlásil, že najsilnejšej vládnej strane ide o „vyvodenie zodpovednosti“ za kauzu prevodu lukratívnych pozemkov v hodnote niekoľkých desiatok miliónov korún“.
Pod prevody sa podpísal námestník pozemkového fondu, nominant ĽS -HZDS Branislav Bríza. „Pán Bríza odišiel, teraz treba prijať ďalšie opatrenia. Dlho čakať nebudeme,“ vyhlásil Fico. Na ťahu je podľa premiéra Ľudová strana. Jeho odporúčanie je jasné – v pondelok na Koaličnej rade neúspešne požadoval odstúpenie Jureňu.
O vzniknutej situácii budú hovoriť v ĽS-HZDS na najbližších zasadnutiach politické orgány strany. V piatok je predstavenstvo HZDS a v sobotu snem strany.

Rukojemník Paška

Kvôli napätej situácii v koalícii nie je úplne jasný v tejto chvíli ani osud predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Toho bude už v pondelok na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR chcieť odvolať opozícia. „Nepodrážam koaličných partnerov a myslím, že názor v strane na túto otázku je jednotný,“ vyhlásil poslanec ľudovcov Ján Kovarčík.
V bleskovom prieskume HN väčšina poslancov ĽS-HZDS potvrdila, že Pašku podržia. Objavili sa však aj pochybnosti. „Porozmýšľam a rozhodnem sa,“ avizuje poslankyňa Beáta Sániová. Hlasovanie bude tajné a aj v minulosti sa ukázalo, že pri tajnom hlasovaní oficiálne dohody medzi politikmi neplatia. „Pokiaľ by sa ĽS-HZDS rozhodlo pridať k opozícii, je to jednoznačný a definitívny koniec tejto koalície,“ varuje partnerov poslanec Smeru-SD Boris Zala.

Korunu zaujíma Amerika
Zatiaľ čo koalícia hľadá svoj ďalší osud, slovenská koruna sa tomu nečinne prizerá: Na rozdiel od obdobia do roku 2004, kedy sme vstúpili do Európskej únie už na politické krízy príliš nereaguje. Aj keď naša mena včera prudko oslabila, bolo to najmä kvôli americkej úverovej kríze.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa exkluzívne pre HN:
Sme pripravení byť v opozícii

Požiadal vás už premiér Robert Fico, aby ste odstúpili z funkcie ministra?
Mimo koaličného rokovania nie.
V koalícii zavládlo mediálne ticho. Na čom sa dohodla ĽS-HZDS na utorkovom politickom grémiu?
Grémium bolo naplánované, pretože stranu čaká snem.
Ale určite ste hovorili aj o súčasnej situácii v koalícii.
Určite, jasné. V zásade sme si dali informácie a zjednotili sme sa na ďalšom postupe.

Pokračovanie rozhovoru s ministrom pôdohospodárstva Miroslavom Jureňom bude uverejnený v zajtrajších HOSPODÁRSKYCH NOVINÁCH.

Kompletnú tému nájdete v štvrtkových Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:56