Základný shrub
(2 porcie)
Prísady:
4 šálky šumivej vody
4 čajové lyžičky jablčného octu
1 lyžička mletého zázvoru
hrsť čerstvej mäty
čučoriedky, maliny, plátky broskyne alebo jablká, prípadne akékoľvek ovocie, ktoré vám chutí
4 lyžičky javorového sirupu (alebo stévie)
veľa ľadu
Ako na to:
Všetky prísady vložte do veľkej sklenenej alebo keramickej nádoby. Podrvte lístky mäty a popučte ovocie, aby uvoľnilo svoje šťavy. Pridajte veľa ľadu a dobre premiešajte.
Levanduľovo-kumkvátový shrub
(20 porcií)
Prísady:
450g kumkvátov, pokrájaných na štvrťky
340 g jemného medu
3 lyžice levanduľových púčikov
120 ml čerstvej citrónovej šťavy
240 ml jablčného octu
ľad a šumivá voda
Ako na to:
Kumkvat, med a levandule vložte do veľkej sklenenej misy a všetko popučte. Vmiešajte citrónovú šťavu a ocot, prikryte a nechajte pri izbovej teplote odpočívať po dobu dvoch dní. Po dvoch dňoch z tekutiny vyberte všetky pevné časti – s tým, že z nich predtým získate maximum šťavy. Hotový shrub môžete držať v chladničke až mesiac a postupne ho zarábať s ľadom a šumivou vodou. Pomer si určíte sami – podľa chuti.
Slivkovo-pomarančový shrub
Prísady:
2 hrnčeky sliviek, vykôstkovaných a nasekaných
kôra z 1 pomaranča
10 bobuliek čierneho korenia, mierne podrvených
2 šálky hnedého cukru
1 a pol šálky jablčného octu
pol šálky balzamikového octu
Ako na to:
Ovocie, korenie a cukor dobre vymiešajte v miske - aby bolo ovocie rovnomerne pokryté. Nechajte zmes asi hodinu odpočívať a potom všetko popučte, aby ste získali čo najviac šťavy. Zakryte a nechajte odpočívať ešte ďalších 24 hodín. (Pri izbovej teplote či v chladničke.) Po uplynutí tejto doby zmes opätovne popučte a nechajte odpočívať ešte jeden deň.
Potom pridajte ocot a dobre premiešajte. Skladujte pri izbovej teplote asi 7 až 9 dní a každý deň zmes dobre premiešajte. Po uplynutí tejto doby ju prelejte cez jemné sitko do čistej nádoby a skladujte v chladničke. Hotový shrub rieďte s minerálkou v pomere 2,5 až 3:1.
Zdroj: buzzfeed.com