StoryEditor

Jem raw. Jedlo, pre ktoré sme boli stvorení

24.11.2015, 11:08

„Neviem si predstaviť jesť inak. Človek sa mení, takisto aj jeho chute a prostredie, ale neviem si predstaviť, že by som bola niekde inde, ako medzi vegánskou a raw stravou. Silnou motiváciou je pre mňa ekológia a zvieratá, nechcem ubližovať, a to je silnejšie ako jedlo,“ tvrdí mladá blogerka a nadšenkyňa raw stravovania Nikoleta Kováčová. S raw stravou začala pred viac ako dvoma rokmi, v tom čase bola práve v Indii. „Donútilo ma to hľadať nové stravovanie vhodné pre túto krajinu aj mňa. Bola to ideálna voľba, keďže India má skvelé lokálne ovocie dostupné na každom rohu.“




Rastlinná strava nadovšetko
Na prechod na tento druh stravovania sa pripravovala asi týždeň. „Intenzívne som čítala knihy, články, pozerala videá a dokumenty. Nebola to príprava len na raw stravu, ale aj na vegánstvo, keďže to spolu eticky súvisí. Raw pre mňa znamená jedlo, pre ktoré sme boli stvorení – ovocie, plody plné vitamínov, vlákniny a hydratácie, ktoré podceňujeme a posúvame čoraz viac na okraj nášho jedálnička. Mojím presvedčením je, že rastlinná strava – surová alebo varená – je najlepšia voľba pre zdravie.“

Aká je raw strava? Čítajte TU.

A čo teda je? „Základ tvorí sladké ovocie, hlavne banány, datle, furmikaki, mango, hrozno, marhule, papája... Potom, samozrejme, rôzne druhy zeleniny, nejaké oriešky, klíčky či semienka, ale ovocie je vždy v prevahe. Na Slovensku jem aj vegánske jedlá, ale pri tých som tiež vyberavá. Mám rada reálne suroviny, a nie polotovary a náhrady za mäso a syr. Moje raňajky takmer vždy tvorí banánové smoothie asi zo 6 banánov, na obed si dám asi kilo ovocia, ktoré je práve v sezóne, ako teraz hurmikaki. A na večeru si pripravím napríklad vegánske rizoto len so zeleninou, omáčkou a bylinkami,“ opisuje svoj bežný jedálniček. V bežnom jedálničku jej teda podľa jej slov nič nechýba, keďže ovocie bolo vždy jej obľúbené jedlo a mäso, naopak, nie, takže jej to vyhovuje. „Chýba mi len večné tropické podnebie, kde je to pre raw vegána najlepšie.“




Pridala sa aj mama
Od začiatku sa k jej vášni pridala aj jej mama. „Začala s raw stravou hneď ako ja, inšpirovala som ju, takže od začiatku sme dvojica,“ dopĺňa s tým, že krátko nato si založili facebookovú stránku s názvom Raw Mother&Daughter. To, čo sa začalo len na sociálnych sieťach, po čase – v lete v roku 2014 – prerástlo do blogu. „Teraz už natáčame videá, organizujeme raw pikniky, prednášky a radíme ľudom, ako robiť raw správne. Takže blogu sa darí čoraz lepšie.“

Pri príprave jedál sa často inšpirujú práve slovenskou kuchyňou. Takže pripravili už napríklad raw slivkové gule, jablkové koláče, makovú štrúdľu. Slovensko je podľa nich plné dobrých ovocných nápadov. A obe majú tiež podporu rodiny a priateľov. „V mojom okolí som to mala až veľmi jednoduché. Mám šťastie na rozumných a tolerantných ľudí, takže sa stretávam skôr s obdivom a uznaním. Veľa kamarátov som naučila jesť viac ovocia, obmedziť mäso a niektorí sa medzičasom stali aj vegetariánmi či vegánmi,“ uzatvára.



Toto jem: Jahodový mousse

Potrebujete:
5 až 6 menších banánov
400 g čerstvých jahôd
kokosový cukor alebo pár datlí (vopred namočených vode) na prípadné prisladenie

Ako na to: Všetky ingrediencie treba spolu rozmixovať. Ak bude mixér potrebovať pomôcť, pridajte trochu vody. Potom stačí naliať do misiek, ozdobiť jahodami a schladiť. Niekedy je mousse krásne pudingový hneď po rozmixovaní. Všetko závisí od suchosti banánov a množstva jahôd. V každom prípade, ak mousse nie je hneď ako puding, stačí ho dať na pár hodín schladiť do chladničky. Krásne sa dá naberať a zostávajú v ňom vzduchové bublinky.

 


 

01 - Modified: 2007-11-12 13:03:45 - Feat.: 0 - Title: SMK debatuje o prezidentovi
01 - Modified: 2022-02-03 14:41:17 - Feat.: - Title: Obľúbená guilty pleasure a kilá navyše. Ako a prečo vlastne vznikli čipsy? 02 - Modified: 2017-07-05 13:28:19 - Feat.: - Title: Delikatesa či nechutnosť. Pozrite sa, ktoré jedlá sú v niektorých krajinách zakázané 03 - Modified: 2015-12-11 18:04:41 - Feat.: - Title: Svet objavuje zabudnutý liek Indiánov. Potraviny so "zázračnými" účinkami 04 - Modified: 2015-12-06 09:51:52 - Feat.: - Title: Povedz mi, ako sa stravuješ a ja ti poviem, kto si 05 - Modified: 2015-12-07 17:17:24 - Feat.: - Title: Pobláznili celú generáciu. Tieto jedlá však vôbec nie sú zdravé
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:31