Toskánska chlebová polievka
Prísady:
250 g staršieho (ideálne bieleho) chleba
3 lyžice extra panenského olivového oleja, a ďalší olej na servírovanie
1/2 cibule, jemne nasekanej
1 malá mrkva, jemne nasekaná
1/2 zeleru, jemne nasekaného
1 strúčik cesnaku, olúpaný
štipka soli
1 lyžička sušeného chili (alebo 1 čerstvé nasekané)
1 liter vody vývaru / bujónu (rastlinného alebo hovädzieho)
80 g strúhaného pecorina alebo parmezánu
hrsť čerstvých byliniek - oregano, majorán, petržlenová vňať
Ako na to:
Nakrájajte chlieb na kúsky a narýchlo ich nechajte prejsť pod tečúcou vodou. Odložte ich bokom.
Do pekáča alebo polievkového hrnca pridajte olej, jemne na ňom poduste cibuľu, mrkvu a zeler, ochutené cesnakom a štipkou soli – aby zmäkli, no nepripiekli sa. Asi 10 minút. Pridajte chili a vývar a priveďte do varu. Pridajte chlieb a varte, kým polievka nezíska krémovú konzistenciu – asi 10 minút. Vmiešajte doň polovicu syru a odstráňte zo sporáku. Päť až desať minút podávajte posypané zvyškom syra.
Panzanella
Prísady:
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica červeného vínneho octu
¾ lyžičky soli
⅛ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
250g staršieho chleba, natrhaného na kúsky
3 stredne veľké heirloom paradajky (možno nahradiť), nakrájané na kúsky
natrhané lístky bazalky
50 g mascarpone
Ako na to:
Vo veľkej servírovacej mise rozšľahajte olivový olej s octom, soľou a korením. Ugrilujte chlieb (pozor, aby ste ho nespálili) a pridajte ho spolu s paradajkami do misy a premiešajte. Doplňte lyžicou mascarpone, posypte natrhanou bazalkou a opätovne premiešajte.
Škoricový francúzsky toast
Prísady:
maslo na vymastenie zapekacej misky
1 stredne veľký bochník chleba (starší)
4 vajcia
3 vrchovaté polievkové lyžice hnedého cukru
1 lyžička mletej škorice plus extra škorica na posypanie
štipka morskej soli
2 šálky plnotučného mlieka, plus 1/4 šálky podľa potreby
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Ako na to:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vymažte zapekaciu misku a dajte bokom. Pokiaľ je chlieb príliš chrumkavý, odrežte najtvrdšie časti, nakrájajte ho na hrubšie plátky a naukladajte do zapekacej misky tak, aby bol každý rez v miernom uhle. Rozbite vajcia do veľkej misy a rozšľahajte s hnedým cukrom, škoricou a morskou soľou. Pomaly prilievajte mlieko, napokon vanilkový extrakt. Nalejte zmes na chlebové rezy. Pokiaľ chlieb všetku zmes pohltí, pridajte ešte trochu mlieka. Pečte ho asi 45 minút – kým sa vrchná časť nesfarbí do svetlo-zlatohneda.
Zdroj: buzzfeed.com