StoryEditor

Vína s príbehom. Takto sa rodili naše slávne odrody

12.11.2014, 13:00
Autor:
grigri
Päť vínnych skvostov. Nielen made in Slovakia

DUNAJ (červené):
Najznámejší slovenský novošľachtenec uzrel svetlo sveta už v roku 1958, keď šľachtiteľka Dorota Pospíšilová skrížila Muškát Bouchet a Oporto so Svätovavrineckým. Cesta od oficiálne uznanej novej odrody hrozna až po registrované víno Dunaj však krátka nebola: trvala takmer štyridsať rokov. Mala však zmysel: odroda, ktorú do praxe uvádzal najmä Ondrej Korpás na Poľnohospodárskom družstve Rúbaň a Strekov, bez problémov konkuruje veľkým zahraničným červeným vínam a celkom sviežim tempom zapĺňa regály nielen súkromných vínoték. Dopyt po tomto špičkovom slovenskom víne sa naštartoval aj v gastronomických zariadeniach. Víno má peknú rubínovú farbu, ktorá zrením môže pripomínať odrodu Pinot noir. Podobné vlastnosti prejavuje aj chuťovo, je to víno ušľachtilé, mäkšie s plnou ovocnou chuťou a dotykom čokolády. V bukete často dominujú sušené slivky, čerešne, ktoré spolu s elegantnou chuťou pôsobia naozaj extravagantne. Pre fajnšmekrov je to výborný doplnok súkromného archívu aj na dlhšie zrenie, samozrejme dôležitý je kvalitný ročník. Za tie vynikajúce sa pokladajú 2009, 2011, 2012. Novošľachteným odrodám sa v plnom rozsahu venuje Vinárstvo Blaho zo Zelenča. Slovenské odrody tvoria najdôležitejšiu časť ich produkcie.             

VÁH (červené):    
Ďalší novošľachtenec z dielne Doroty Pospíšilovej. Modrá muštová odroda bola vyšľachtená v roku 1976 a zaregistrovaná 35 rokov nato. Spolu s odrodami Hron, Rimava a Nitria patrí do skupiny šľachtencov, ktoré vznikli v tom istom roku za použitia rovnakých odrôd, Castets a Abouriou noir. Odroda je vysokokvalitná, skvele znáša pôdne aj klimatické podmienky na Slovensku. Víno láka už svojou tmavočervenou farbou, výraznou vôňou tmavého ovocia, zrelých kôstkovín, ktoré zrením prechádzajú do tónov čučoriedkového džemu, väčšinou v kombinácii s korenistými až žihľavovými tónmi, spolu s nádychom čiernej ríbezle. Chuťovo pripomína vína odrody Cabernet, najmä v prvom roku. Neskôr zreje, harmonizuje sa, je výrazné, plné, s typickou pikantnosťou. Archiváciou dobrého ročníka len získa.      

                     

PINOT NOIR (červené):                            
Patrí medzi najuznávanejšie modré muštové odrody na svete. Jej domovinou je Francúzsko (Bourgogne), kde sa pestuje od 4. storočia. Okrem Burgundska sa pestuje v oblasti Champagne, kde predstavuje základnú surovinu na výrobu vynikajúcich šampanských vín. Úspešne ju pestujú Švajčiari, Nemci, ale je rozšírená aj v zámorí – Kalifornii, Čile, Južnej Afrike, Austrálii. U nás bola rozšírená pod nesprávnym názvom Rulandské modré, no v súčasnosti sa aj na Slovensku môže používať jej medzinárodný názov Pinot noir. Je to jedna zo svetovo najušľachtilejších odrôd, nie nadarmo jej patrí titul Najromantickejšie víno planéty. Jej typická farba je svetločervená, ktorá zrením prechádza do tehlovočervených až hnedastých odtieňov. V žiadnom prípade však nejde o oxidáciu. Vôňa je nádherne zmyselná, s tónmi slivkového kompótu so škoricou, jemným dotykom anízu. Chuť vína je magická, plná, extraktívna. Aj tu dominujú ovocnosť a dochuť sladkého drievka, ktoré v kombinácii s pikantnosťou vytvárajú skutočnú noblesu. Vína z tejto odrody potrebujú dlhšie vyzrievanie v drevených sudoch a ich fľašová zrelosť sa pohybuje od 5 do 10 rokov a viac. Za zmienku stojí aj fakt, že z tejto odrody sa vyrábajú aj vynikajúce klarety – biele vína, ktoré vznikajú bez nakvášania na šupkách a veľmi jemným lisovaním hrozna. Takisto patria medzi krásne harmonické vína s ovocným charakterom.                            

RIZLING VLAŠSKÝ (biele):                            
O pôvode tejto odrody existujú rôzne dohady. Pravdepodobne pochádza z Francúzska, ale existuje aj názor, že pôvod má v Taliansku. Je rozšírený najmä v juhovýchodnej Európe. Na Slovensku je druhou najrozšírenejšou odrodou. Z pestovateľského hľadiska si vyžaduje dostatočne teplé polohy, aby dobre dozrel. Dobre sa mu darí v piesočnatých i kamenistých pôdach a, samozrejme, teplých lokalitách, kde nie je vystavený silnému vetru. „Vlašák“ je našou typickou odrodou, z ktorej sa u nás robia vynikajúce vína v rôznom stupni zrelosti hrozna, od sviežich, ľahších, aromatických až po plné, vyzreté vína s vyšším prívlastkom a potenciálom zrenia. Je tiež odrodou vhodnou na dlhšie vyzrievanie vína na kvasniciach metódou „Sur lie“. Vína bývajú svetlej žltozelenej farby, vôňou pripomínajú zrelý žltý melón, čerstvo rozkrojenú hrušku, vlašský orech a v závislosti od polohy aj bylinkové tóny práve pokosenej lúky. Chuť rizlingu je hlavne svieža ovocná, podporená veľmi príjemnými kyselinkami, ktoré v dobrých ročníkoch pomáhajú vínu zrieť aj dlhší čas vo fľaši. Pri vysokej zrelosti hrozna sa dajú získať vína s vyšším zvyškovým cukrom, ktoré vyhľadávajú najmä milovníci sladkých vín.          

                 

DEVÍN (biele):    
V roku 1997 bol ako prvá novošľachtená biela muštová odroda zaregistrovaný Devín. Dorota Pospíšilová ho vyšľachtila  z odrôd Tramín červený a Veltlínske červeno-biele ešte v roku 1958. Jeho obrovskou výhodou je možnosť pestovania v takmer všetkých vinohradníckych oblastiach Slovenska. Svojou geneticky danou schopnosťou tvorby vysokej cukornatosti hrozna a odolnosťou proti mrazom je vhodná aj do horších polôh. Najviac mu však vyhovujú teplé a slnečné polohy, kde naplno prejaví svoju kvalitu. Jeho prednosťami sú bohatá aromatickosť a vysoká cukornatosť hrozna, ktorá ho pravidelne radí do kategórií bobuľový aj hrozienkový výber. Víno v závislosti od stupňa zrelosti hrozna je žltozelenej farby (pri hrozienkových výberoch sú zlatožlté až jantárové odtiene), má prenikavú a vábivú muškátovo-citrusovú vôňu s dotykom korenia. Vďaka plnej, ovocno-medovo-korenistej chuti môžeme toto víno označiť za špecialitu porovnateľnú s akýmkoľvek svetovým vínom aj vo vyšších cenových reláciách. Vo výborných ročníkoch môže archivačne vyzrieť, výnimkou nie sú ani 8- až 10-ročné unikáty z tejto odrody.

Spracoval Peter Pápay, Vinárstvo Blaho

01 - Modified: 2006-12-18 15:43:00 - Feat.: 0 - Title: Abbás a Blair rokovali o situácii na palestínskych územiach
01 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 02 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete 03 - Modified: 2024-03-13 11:33:53 - Feat.: - Title: Na Veľkú noc slovenské víno! Pozrite si tipy slovenských vinárov 04 - Modified: 2024-02-29 13:52:36 - Feat.: - Title: Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe 05 - Modified: 2024-02-11 14:30:00 - Feat.: - Title: Nealkoholické vína majú pred sebou veľkú budúcnosť. Začínajú ich vyhľadávať aj mladí, ktorí nechcú piť alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 10:16