StoryEditor

Skúste reďkovky netradične. Urobte si tatarák či remuládu

28.05.2015, 00:00
Autor:
stlstl
Túto štipľavú zeleninu nemusíte jesť iba nakrájanú s chlebom. Vyskúšajte originálne recepty.

Reďkovky na pultoch zeleninárov priamo nabádajú, aby ste zahryzli do ich šťavnatých a niekedy aj pikantných koreňov. Môžete ich jesť samotné, obložiť si nimi chlieb, pridať ich do šalátu alebo prepožičať ich štipľavú chuť netradičným jedlám, ktoré pre český portál OnaDnes.cz pripravil šéfkuchár Jan Kracík.

Reďkovky sú typické pre jar a jeseň a ich štipľavosť spôsobuje horčicový olej. Sú bohaté na vitamín C a B, rovnako ako na vlákninu a minerálne látky. Reďkovky navyše pôsobia v ľudskom tele antibakteriálne, znižujú cholesterol, vhodné sú aj pri žalúdočných ťažkostiach a plynatosti. Odporúčajú sa tiež pri prechladnutí a žlčových a močových kameňoch.

Najchutnejšie sú, samozrejme, čerstvé, pri správnom skladovaní vydržia dosť dlho. „Najlepšie je reďkovky dať do misky a prikryť mokrou utierkou, v chladničke vám takto vydržia až týždeň," prezrádza Jan Kracík, šéfkuchár pražskej reštaurácie Pot Au Feu.
Najlepšie a najzdravšie sú reďkovky čerstvé, dajú sa ale aj ľahko tepelne upraviť. Jesť môžete aj ich vňať - napríklad ako súčasť šalátov alebo polievok.

Ak chcete vyskúšať niečo nové, originálne recepty nájdete v našej galérii.

01 - Modified: 2007-06-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DEVÍZY
01 - Modified: 2025-11-14 08:30:53 - Feat.: - Title: Rast cien jedla sa zastavil, v zlacňovaní vyhrala zelenina. V novembri bude infláciu tlmiť ďalšia potravina 02 - Modified: 2025-08-27 11:57:16 - Feat.: - Title: Rýchla a zdravá polievka z pečeného cesnaku 03 - Modified: 2025-08-01 12:39:57 - Feat.: - Title: Konzumovanie jedla na tanieri v určitom poradí je lepšie pre zdravie. Prinášame konkrétne príklady 04 - Modified: 2025-07-31 14:09:53 - Feat.: - Title: Základná potravina je v ohrození. Ak bude takéto počasie aj v auguste, máme problém, vyhlásil pestovateľ 05 - Modified: 2025-07-24 03:25:53 - Feat.: - Title: Tento letný hit si nenechajte ujsť: Soňa Schwarcz má skvelý recept na sviežosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. december 2025 01:31