Na pizzu a hamburger si príbor neberieme, tieto jedlá sú určené pre konzumáciu rukami. V prípade špagiet, makarónov, tagliatelle a ďalších cestovín netreba dopĺňať vidličku lyžicou (ale ani nožom) - v Taliansku slúži lyžica len pre deti ako nástroj na učenie, kým sa nenaučia rozumne zaobchádzať iba s vidličkou.Flickr/ Caroline
StoryEditor

Ako si nespraviť zbytočný trapas? Toto sú pravidlá, ktoré by mal ovládať úplne každý

09.06.2016, 00:00
Autor:
haahaamormor
Časy sa menia a s nimi aj predstava o tom, čo patrí k dobrým mravom a čo ich hranice už prekračuje. Vybrali sme preto niekoľko základných pravidiel, ktoré sa oplatí dodržiavať na moderných spoločenských stretnutiach a ktoré vám ušetria možné faux-pas.

Kultúra stolovania má svoje pravidlá staré stovky rokov. Existujú zložitejšie a "vyššie" formy stolovania a jednoduchšie formy, píše portál iDnes.cz.

„Vo všetkých prípadoch by ale žena mala dodržiavať isté pravidlá, ktoré platia pre dámy, aby sa odlíšili od mužov. Nedá sa nič robiť, ženy to majú vždy ťažšie,“ upozorňuje odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Pozrite si v galérii pár základných pravidiel, ktoré by mal každý človek ovládať.

01 - Modified: 2025-12-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Randenie v roku 2025: Prečo mladé ženy čoraz častejšie hľadajú mužov z generácie mileniáli? 02 - Modified: 2025-12-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Talianky sa vzopreli se*uálnemu obťažovaniu už v 18. storočí: Archívy odhaľujú šokujúce prípady zneužívania počas spovede 03 - Modified: 2025-11-28 06:30:00 - Feat.: - Title: Ženy v tieni koňaku 04 - Modified: 2025-11-27 22:09:39 - Feat.: - Title: Koniec dlhým radom? Japonská vláda zasahuje do počtu verejných toaliet pre ženy 05 - Modified: 2025-11-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Marek Trubač, odborník na etiketu a protokol: Nikto už nemá čas ani na pozdrav. A čo sa deje za múrmi paláca?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. december 2025 11:19