Z gastronomického pohľadu má v sebe Bratislava kúsok Prahy. Na vysvetlenie – v Erdődyho paláci na Ventúrskej ulici nastala po odchode známeho šéfkuchára dlhšia pauza, ktorú ukončilo otvorenie pobočky vyhlásenej pražskej reštaurácie SaSaZu, jedného z najlepších gastronomických podnikov v susedných Čechách a už niekoľko rokov nositeľa označenia Bib Gourmand v červenom sprievodcovi Michelin.
Prečítajte si test reštaurácie z pera michelinského kuchára Pavla Pospíšila, ktorý je uverejnený v júnovom čísle lifestyloveho časopisu prečo nie?! To nájdete len dnes vložené v HN.
Táto reštaurácia je zameraná na módnu ázijskú kuchyňu, a preto bolo zaujímavé porovnať ju s ďalším výrazným hráčom na bratislavskej gastronomickej scéne – reštauráciou Fou Zoo. Ukázalo sa, že oba podniky sú neporovnateľné. Nie preto, že by bola v každom iná kvalita, tá bola v oboch absolútne špičková, ale preto, že chute, štýly a rukopisy ázijskej kuchyne a ich šéfkuchárov sú natoľko rozmanité, že ich nie je možné porovnávať. Aby sme mohli ochutnať čo najväčšiu ponuku kuchyne a tak si urobiť čo najlepší úsudok, urobili sme si rezerváciu pre sedem osôb.
K reštaurácii patrí bar, ktorý je umiestnený na začiatku vstupnej haly podniku. Obsluhujúci čašník nás hneď po našom príchode okamžite privítal a veľmi ochotne nás odviedol do priestorov reštaurácie, ktorá sa nachádza vo vnútornom átriu budovy a jej ambiente nás doslova očarilo. Jedálny lístok predkladá pestré spektrum jednotlivých kuchýň a chutí z celej Ázie, preto sme neodolali a u šéfkuchára sme si objednali prelet touto ponukou.
Na úvod sme ochutnali chrumkavú rolku s lososom, tuniakom a pečenou riasou nori a thajský šalát zo zelenej papáje. Vnútri šťavnatá a navrchu chrumkavá rolka v kombinácii so šalátom z morských zelených rias a papájový šalát postavili všetky naše chuťové poháriky do pozoru. Ďalším príjemným prekvapením bola hongkonská rolka z ryžového papiera a v nej zabalený chrumkavý morský vlk, uhorka, mäta a jablčná kivi zálievka. Všetky komponenty sa navzájom harmonicky chuťovo dopĺňali a nám bolo jasné, že nás čaká naozajstná zážitková večera.
Nasledovala thai roštenka podávaná s kapustou pak choi a zázvorovo hľuzovkovou omáčkou, ktorá bola na prvý pohľad jednoduchá, o to však zaujímavejší mäsitý chod. Kokosovo kukuričná polievka mierne ostrej chuti s výraznou kukuričnou arómou bola zase jemne voňavá po kokosovom mlieku a takisto nás veľmi potešila. Následne sme ochutnali kačicu Tamarind, ovoňanú a ochutenú korením piatich vôní, so sklenenými rezancami a fazuľkami – krehké kačacie prsičká dopĺňané sviežou omáčkou s kyslastou tamarindovou chuťou boli skvelé.
Najlepším chodom večera boli hanojské krevety v tempure. Rafinovaná jogurtová omáčka s japonským rybím vývarom dashi bola k tomuto pokrmu výborným dipom. Z menu sme ochutnali aj SaSaZu filet v smrčkovej omáčke s tenkým chrumkavým toastom so semienkami – na rezance nakrájané a do ružova opečené plátky sviečkovice boli preliate silnou smrčkovou omáčkou. Na záver sme ochutnali nadýchaný singha cheesecake, ktorý bol príjemnou bodkou za týmto úžasným menu.
Po tejto návšteve môžeme s radosťou konštatovať: Bratislava je bohatšia o ďalšiu špičkovú reštauráciu, o ktorej rád poviem, že patrí medzi 5 najlepších v meste. Nech to vydrží!
Kuchyňa: 1
Ambiente: 1
Čistota a servis: 1