Nie, najexkluzívnejšia čokoláda na svete nepochádza zo švajčiarskych hôr ani od predraženej newyorskej značky Mast Brothers. Volá sa To’ak a vzišla z plodných a tajomných pralesov juhoamerického Ekvádoru.
Dováža sa 50-gramová v debničke s priloženými drevenými kliešťami, s ktorými ju máte chytiť, aby sme ju nekontaminovali vlhkosťou svojich rúk. Súčasťou je aj 116-stranová brožúra, ktorá objasňuje pôvod a rodokmeň bôbu, píše Guardian.
Tento kúsok stojí 260 dolárov (231 eur) a hovorí sa, že zážitok z ochutnania sa dá prirovnať k prvotriednemu vínu alebo whisky.Kakaovník je len jedným z desiatok druhov rastúcich na sebestačnej ekologickej farme, kde žije Servio Pachard Vera so svojimi štyrmi deťmi niekoľko minút jazdy od mesta Calceta v provincii Manabi, vzdialenej asi 50 kilometrov od pobrežia Tichého oceánu.
Okrem neho sa starajú o vinič, chlebovníky, pestujú mango či škoricu a takmer všetko, čím sa rodina živí okrem múky a soli, si zasadí sama. "Pre nás je permakultúra nové slovo," hovorí Pachard Vera, "ale naši ľudia to robili po celý život."
Minulý rok sa farmár stal vedúcim výroby To’ak chocolate, ktorú založil americký ochranár Jerry Toth a rakúska dizajnéra Carla Schweizer a v skutočnosti vzácny kakaovník nepestuje, ale rastie na neďalekom horskom svahu, ktorý zdedil. Odroda Arriba je veľkou vzácnosťou, lebo v krajine sa väčšinou vyskytujú len hybridné druhy.A aký je postup výroby? Kakaovník nechajú 5 až 7 dní kvasiť, potom ho rozprestrú na pletivové stojany a nechajú asi dva týždne sušiť. Odtiaľ každý bôb smeruje do pražiarne a potom už eventuálne končí v tých najdrahších obchodoch v Európe a USA.
Pachard Vera sa smeje cene konečného výrobku, ale je rád, že zarába viac, než by sa mu predajom kakaa podarilo na miestnom trhu.