StoryEditor

Nie všetky tuky sú zlé. Na varenie v zime zvoľte tento olej

08.12.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle
Obdobie zimy je okrem krátkych dní a chladných nocí charakteristické aj tým, že konzumujeme sýtejšie jedlá s vyšším obsahom tuku.

Práve preto by sme sa mali lepšie pozrieť na to, aké druhy tukov sa na našom tanieri nachádzajú. Jedno je isté, nemôžeme sa bez nich zaobísť.

A už vôbec nie počas chladnejších dní, keď nám dodávajú koncentrovanú formu energie, potvrdzuje odborníčka na výživu Katarína Babinská.

Ochrana pred stratou tepla
Počas zimných mesiacov nás okrem nízkych teplôt a obmedzeného pohybu čaká aj menší výber ovocia a zeleniny. To je nepochybne veľkou skúškou nášho imunitného systému. Preto je dobré do stravy zaradiť ingrediencie s priaznivým vplyvom na náš organizmus.

​„V chladných dňoch sa oplatí siahnuť po repkovom oleji najmä pri príprave teplých pokrmov, ktoré nás po prechádzke príjemne zohrejú. Nezabúdajme, že tuky, a teda aj repkový olej, chránia pred stratou tepla a sú zdrojom koncentrovanej formy energie,“ potvrdzuje Katarína Babinská.

„Niektoré princípy však platia po celý rok. Napríklad tuky by sme nemali z našej stravy vylučovať. V istých dávkach by mali byť súčasťou nášho jedálneho lístka každý deň. Odporúča sa, aby tuky predstavovali asi 30–35 percent celkovej energie, ktorú v potrave prijmeme. Tuky sú totiž zdrojom mastných kyselín a tvoria stavebný materiál bunkových membrán a hormónov,“ dodáva odborníčka.

Flickr.com

Vitamíny a výživné tuky
Na trhu je dostupných mnoho druhov oleja. Pri výbere sa oplatí siahnuť po repkovom oleji, ktorý má veľmi priaznivé zloženie. 

Čo sa týka vitamínov, v repkovom oleji je to napríklad vitamín E, ktorý prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom alebo vitamín K, ktorý prispieva k správnej zrážanlivosti krvi a udržaniu zdravých kostí. Ďalej má vysoký obsah betakaroténu a provitamínu A.

​Repkový olej je pri použití v kuchyni univerzálny. Rafinovaný je bez chuti a zápachu, takže zvýrazní prirodzenú chuť jedla. „V zime zvyčajne jedávame stravu s väčším zastúpením živočíšnych produktov bohatých na nasýtené mastné kyseliny. O to dôležitejšie je zaraďovať do výživy i potraviny bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, medzi ktoré patrí okrem iného aj repkový olej,“ dodáva odborníčka Katarína Babinská.

Flickr.com

Vhodný na tepelné spracovanie
Spomedzi ostatných olejov (okrem ľanového) obsahuje najviac esenciálnych nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3, ktoré sú v našej strave nedostatočne zastúpené a odporúča sa zvýšenie ich príjmu, pretože naše telo si ich samo vyprodukovať nedokáže.

Obsahuje zároveň najmenej nasýtených mastných kyselín, čo taktiež treba vnímať ako prednosť. „Repkový olej sa vyznačuje dobrou odolnosťou voči tepelným zmenám, preto je vhodný na vyprážanie i pečenie,“ dodáva Babinská.

Výhodou repkového oleja v kuchyni je teda jeho odolnosť voči vysokým teplotám. Bod zadymenia je u rafinovaného repkového oleja až 242 °C.

Flickr.com

Rôznorodé pokrmy
V porovnaní s ostatnými tukmi sa vyznačuje aj o 5–10 percent menšou energetickou hodnotou vďaka ľahkému odtečeniu oleja z vypraženého pokrmu a dobrými vlastnosťami pri pečení.

Repkový olej je tiež skvelou náhradou masla alebo ďalších tukov používaných ako súčasť sladkých i slaných jedál, môžete ho použiť aj pri pečení mäsa (na potretie kuraťa či poliatie pečienky).

01 - Modified: 2024-03-26 05:04:55 - Feat.: - Title: Oslaďte si Veľkú noc. Dr. Oetker prináša najlepší recept na barančeka aj špenátové muffiny 02 - Modified: 2023-12-15 16:30:17 - Feat.: - Title: SÚŤAŽ Zvŕtajte sa v kuchyni s radosťou vďaka teplovzdušnej fritéze: Diétne a expresne! 03 - Modified: 2023-12-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Najlepší pomocníci pri vianočnom pečení 04 - Modified: 2023-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Pyco o tom, či si Slovensko zaslúži Michelinskú hviezdu: Mal by ju mať len ten, kto na ňu reálne má 05 - Modified: 2023-10-13 12:07:41 - Feat.: - Title: Tak, toto ste ešte NEVIDELI: Najvtipnejší moment zo šou Pečie celé Slovensko, geometria je PEKLO!
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 04:47