Pixabay
StoryEditor

Nástrahy alternatívnych "mliek" z obchodov: Sú predražené a plné prídavných látok

27.02.2017, 16:35
Sójové, mandľové, ryžové, ovsené, makové ... Takzvané alternatívy kravského mlieka zažívajú nebývalý boom, chválospevov je plný internet a regály supermarketov sa pod nimi prehýbajú.

Pritom nápoje z obchodov sú nielen predražené, ale tiež nastavované zbytočnými a nie práve zdravými látkami. Skutočné mlieko sa navyše rastlinnými nápojmi nahradiť nedá, píšu lidovky.cz.

Snáď žiadna iná potravina nie je opradená toľkými mýtmi a protichodnými odporúčaniami ako kravské mlieko. Raz je uctievané, druhýkrát zatracované. Jedni tvrdia, že mlieko je potrava pre malé deti a nie dospelého človeka, druhí šíria zaručené správy o tom, že zahlieňuje, ďalší hovoria, že je plné konzervantov a antibiotík. A tak ho zo svojho jedálnička pre istotu škrtajú celkom. Namiesto neho siahnu po niečom, čo ho konzistenciou aj farbou môže pripomínať, ale v zložení s ním ani v najmenšom súperiť; po nápojoch rastlinných.

Na svojich blogoch takzvané alternatívne mlieka blahorečia vegetariáni aj vegáni, v internetových diskusiách ich ospevujú matky raziace rôzne módne smery zdravého stravovania. Lenže vo výžive detí má kravské mlieko nezastupiteľnú funkciu, tým rastlinným im navyše môžeme v krajnom prípade aj uškodiť, zhodujú sa odborníci. Nehľadiac na to, že v obchodoch nezriedka vyhadzujeme peniaze predovšetkým za stabilizátory, zahusťovadlá a ďalšie prídavné látky.

Mýtus z dovozu
Trocha terminológie na úvod. Mlieko je len jedno. Aj keď sa často v konverzácii nesprávne používa sójové, ryžové alebo mandľové mlieko, súčasná potravinárska legislatíva to zakazuje. Čokoľvek rastlinné musí byť označené ako nápoj. V krajinách Európskej únie toto opatrenie prijali už v roku 1994. Dôvodom je zloženie.

"Termín mlieko sa smie používať iba pre produkt mliečnej žľazy cicavcov. A to preto, aby spotrebiteľ vedel, že konzumuje potravinu úplne odlišného zloženia, a teda s úplne odlišným prínosom k výžive človeka, "podotýka profesorka Jana Dostálová, odborníčka na výživu z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe, ktorá sa analýzou mlieka i rastlinných nápojov zaoberala.

A dodáva: "Od začiatku 90. rokov minulého storočia sa objavuje niekoľko negatívnych informácií o mlieku a šíria ich aj takzvaní odborníci na výživu. Pritom písomné zmienky o konzumácii mlieka nachádzame u všetkých starovekých národov a vo všetkých historických dobách sa konzumovalo aj na našom území. "

Prečo sa mlieko dostalo na čiernu listinu, je otázkou. Zrejme to ale súvisí s takzvanou laktózovou intoleranciou a so smermi zdravého stravovania, ktoré do západných krajín prišli z Ázie. Práve Ázijci totiž vo veľkej miere trpia neznášanlivosťou na laktózu, teda neschopnosťou organizmu štiepiť mliečny cukor. Odhaduje sa, že môže ísť až o 90 percent tamojších obyvateľov.

V Európe má rovnaké problémy maximálne 13-27 percent populácie, čím severnejšie, tým je výskyt laktózovej intolerancie nižší. Zrejme to je dôvod, prečo v Ázii nahrádzajú kravské mlieko rastlinnými nápojmi.

Dve percentá orieškov
Kým sójové či ryžové "mlieko" je na pultoch obchodov už dlhšiu dobu, nápoje z rôznych orieškov a semien v popredí s tým mandľovým sa stali hitom až v posledných rokoch. Spravidla ich nájdete v tekutej forme v "krabici", výnimočne v pohári, ale vyskytujú sa aj sušené. Za liter nápoja, kde hlavnú zložku tvorí voda, zaplatíte v Česku pokojne okolo 70 korún. Problém je v tom, že kupované rastlinné nápoje často obsahujú množstvo zbytočných prídavných látok, napríklad zahusťovadiel a stabilizátorov, sú umelo dosladzované, pričom zložku, po ktorej sa volajú, by sme v nich nenašli.

Nie je výnimkou, že mandľový či kešu nápoj obsahuje okolo iba dvoch troch percent orieškov (tie najkvalitnejšie i okolo dvanástich), o niečo lepšie sú na tom ovsený či ryžový s podielom pevnej zložky cca desať percent. Je totiž lacnejší, a tak ho výrobca dáva viac.

"Ľudia, ktorí sa boja takzvaných éčok, dávajú prednosť rastlinným nápojom, ktoré ich naopak často obsahujú, pričom do mlieka sa žiadne éčka pridávať nesmú. V rastlinných nápojoch sa často objavujú aj prírodné toxické a antinutričné ​​látky, u makového mlieka je zase riziko, že môže obsahovať ópiové alkaloidy, pretože na našom trhu sa niekedy objavuje mak s ich vyšším obsahom, "hovorí profesorka Jana Dostálová. Podľa nej sa kvalita rastlinných produktov veľmi rôzní a spotrebitelia by mali sledovať zloženie a tabuľku výživových hodnôt na obale.

Trochu lepšia varianta sú rastlinné nápoje pripravené doma. Cez noc orechy či semienka namočíte, na druhý deň ich pomixujeme s vodou, precedíte a prípadne dosladíme napríklad medom.

Neurážajte mlieko
Ak niekto rastlinné nápoje nazýva mliekami, Pavel Grasgruber, ktorý sa dlhodobo pod hlavičkou Masarykovej univerzity v Brne venuje výžive, a mlieku špeciálne, to považuje za urážku skutočného mlieka.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 17:39