StoryEditor

Na východe sa jazdí Ta autom a hrá Ta Beatles. Aj názov Ta NAP vznikol omylom

05.02.2016, 13:26
... alebo posledné slovo čísla. Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu, kde hľadáme (ne)tušené významy slov.

Posledné slovo týždňa: TA. Vo väčšine jazykov panuje zaujímavý vzťah. Čím kratšie slovo, tým viac významov. Absolútny, v minulosti lokálny rekordér v množstve významov je šarmantné slovíčko ta. Podľa jazykovedcov má východoslovenský pôvod. No rýchlo sa udomácnilo aj na západe. Predovšetkým v Bratislave či dokonca v českých mestách ako Brno alebo Praha.

Člen určitý/neurčitý

V prvotnom význame slovíčko „ta“ nahrádza člen. Pričom nerozlišuje, či člen určitý, alebo neurčitý. A neobmedzuje sa len na podstatné mená. Funkcia člena sa zachovala nielen vo vetách ako – ta bum (spadlo to), ta okuliare alebo ta matrix. Používa sa i pri príslovkách mieste – ta doma (kde si) či slovesách – ta ulej (doplň mi čašu).

S istotou dokonca možno povedať, že práve z pôvodného východoslovenského „ta“ sa vyvinul anglický výraz „the“. (Ta Beatles – The Beatles, The New York Rangers – ta ňujorskí randžeri). Špekulovať možno i pri nemeckom člene das. Určite nie je náhoda, že napríklad v Košiciach sa slogan Das Auto v hovorovej reči presadil v podobe Ta auto. A nielen tam. Ak sa napríklad aj na parkovisku v Prešove spýtate očividne strateného jedinca, čo hľadá, jeho odpoveďou môže byť podráždené „ta auto“. A teda je očividné, že šofér vlastní Volkswagen. Auto preslávené v mnohých smeroch. Vrátane nadštandardnej softvérovej výbavy.

V špecifických prípadoch sa člen určitý/neurčitý „ta“ stal pevnou súčasťou iného slova. Ilustračný príklad. Pôvodný názov Národného parku (NAP) v Tatrách sa dnes nepovie inak ako TA-NAP.
Ide v podstate o kuriózny omyl. Zahraniční turisti sa často miestnych pýtali na názov parku. Následne sa v zahraničných mapách Slovenska čoraz častejšie objavuje namiesto NAP názov TANAP. A pojem obratom zľudovel i na Slovensku. Podobne sa modifikovali názov obce Tašuľa pri Sobranciach alebo Tarnov pri Bardejove.

Neviem/nedbám/dobre/na zdravie

Zmysel slovíčka „ta“ v súčasnej slovenčine sa neobmedzuje len na pozíciu člena určitého alebo neurčitého. V konkrétnom kontexte plní funkciu plnohodnotného slova – dokonca i samostatnej vety s významom neviem. A veta „Ta.“  je jedna tak z najkratších v slovenskom jazyku. Ilustračný príklad. Bol tu plynár? Ta. (Neviem) Odpoveď je často sprevádzaná pokrčením pliec. Zápor sa vytvorí spojením Ta ne.

Rovnako ako samostatne stojace slovo možno slovíčkom ta vyjadriť súhlas. U ľudí, pre ktorých slovenčina nie je materinským jazykom, to môže pôsobiť zmätene. Ako rozoznať, či Ta znamená neviem/nedbám alebo súhlas?

Jednou z pomôcok je uvedené pokrčenie pliec. Na druhej strane pomáha kontext. Ak ide o otázku: „Nalejem ešte?“, nepanujú pri odpovedi ta žiadne pochyby. V tejto súvislosti sa „ta“ dá preložiť ako „tak nech sa nám darí, boh nach nám dopraje zdravie“. V prípade otázky: „Chceš to zaplatiť ty?“, Ta znamená váhanie blízke významu slova neviem. Slovíčko ta sa stalo pevnou súčasťou mnohých jazykov, po otvorení európskeho pracovného trhu sa usídlilo napríklad i vo Veľkej Británii. A ta to dosť ďaleko. Ta ne?

P.S.1: Jeden TA váži 60,48 kilogramu – ide o starú vietnamskú jednotku váhy.
P.S.3: Zrejme zahraniční Slováci sa podpísali pod názvom rieky v Amerike, virgínskom toku Ta River.
P.S.4.: Posledné slovo čísla je venované TA-Tiane Juraškovej.

01 - Modified: 2008-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - Protišmyková podlaha
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2021-01-02 20:18:02 - Feat.: - Title: Američan vzdal otázku za pol milióna dolárov. Nedokázal si poradiť s českým slovom 03 - Modified: 2016-04-15 16:06:11 - Feat.: - Title: Trenčín láka investorov z Ázie. Má to však problém: Trenčanov 04 - Modified: 2016-03-11 13:53:59 - Feat.: - Title: Zvažuje Topvar premenovať Kozla na Cap? Dôvody by mal 05 - Modified: 2016-03-04 11:01:27 - Feat.: - Title: Iggy Pop sklamal pravoslávnych, Poprad zavádza menom, ani Prešou (Preshow) nepotešil
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:51