StoryEditor

Krysa korporátna: Ako spoznáte úplného amatéra? Je to osina v zadku

31.05.2016, 15:03
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Úplný amatér v korporácii sa pozná okamžite. Len čo sa predstaví nová úloha či cieľ oddelenia, vôbec neplieska plutvami ako cvičený tuleň. Okamžite začne otravovať všetkých naokolo. Ako sa úloha nedá spraviť, aké je to zbytočné, akú to bude stáť námahu. A prečo je teda amatér? Pretože zvyčajne opakuje to, čo vedia úplne všetci. No horšie je, že svojím neskrývane odmietavým postojom znemožňuje úlohu bezbolestne a zdvorilo odsabotovať. Práve naopak.

Buďme fér

V našej rubrike len málokedy zvykneme poklepkávať po pleci manažérov korporácií za ich prácu. Ak dochádza k nejakému hypotetickému dotyku, tak nejde o plecia, a už vôbec nie o poklepkávanie. No buďme raz výnimočne féroví. Aj vysoko postavení manažéri platia svoju daň. A najväčšiu časť z dane predstavuje povinnosť byť v kontakte s negativistami. 

S večne nasrdenými podriadenými, ktorí sú kolegami obľúbení asi tak ako prenášači záškrtu v stredovekom Miláne. A jednou z nerozlúštiteľných záhad života v korporácii zostane fakt, že sa tam dokážu udržať celé roky. 

Osina v zadku

Negativista je osina v zadku každého oddelenia nadnárodnej spoločnosti. Niekedy sú to inteligentní ľudia, ktorí trpia prehnanou úprimnosťou. Inokedy to skrátka inteligentní ľudia nie sú. Problémom je, že ich negativistický prístup ku všetkému je viac ako kontraproduktívny. Skutočný význam korporácie je vykonávať existenčné minimum. No i nič nerobiť treba robiť s nadšením. Teda ak príde nová úloha, okamžite ju treba prijať ako skvelý nápad a nešetriť plutvy pri tlieskaní. A potom postupovať jednou z tradičných metód sabotovania.

Teda nechať vyhniť, nenápadne presunúť inam alebo začať opakovane žiadať nové a nové podklady od tretej strany. Až kým to nezabalí.

Ak negativista od začiatku trieska po stole, aká je to hlúposť, dosiahne len jedno. Vedenie oddelenia skrátka pritlačí a úloha sa bude musieť splniť. Keď už pre nič iné, tak preto, aby neboli pochybnosti kto rozhoduje.

Žiaden karneval

Lenže negativisti nie sú problémom len pre kolegov, ktorým pridávajú prácu. Ešte väčším problémom sú pre nadriadených. Ak ide o patologického negativistu, tak každé zadávanie úlohy je absolútnym osobnostným peklom. Vypočuť si, prečo to nejde, aké sú prekážky a prečo by to mal robiť práve on, skrátka nie je žiaden karneval. 

Najjednoduchšie riešenie, zbaviť sa ho, zvyčajne neprichádza do úvahy. Negativista je centrom propagandy (oddelením HR) braný ako výzva. A skutočný manažér pred výzvou necúvne a nájde spôsob, ako podriadeného motivovať. Lenže čo sa ľahko hovorí na personálnom školení, ťažko sa rieši, ak ste s negativistom zatvorený sám v mítingovke. Obzvlášť, ak vidíte ťažký ostrý predmet a žiadneho svedka v okolí.

01 - Modified: 2023-01-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 02 - Modified: 2021-12-27 10:15:57 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 03 - Modified: 2016-12-31 11:22:14 - Feat.: - Title: Toto je jediný deň v roku, keď je v práci uvoľnená atmosféra. Nikde nestriehne viac nástrah 04 - Modified: 2016-12-21 17:26:16 - Feat.: - Title: Toto je najnudnejšia vec, ktorú denne musí každý v práci absolvovať 05 - Modified: 2016-12-14 22:07:35 - Feat.: - Title: Budete sa chcieť obesiť. Viete, ktorý je najhorší deň v práci?
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:25