StoryEditor

Toto je najnudnejšia vec, ktorú denne musí každý v práci absolvovať

21.12.2016, 18:26
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Každá korporácia dbá na to, aby ste vo voľnom čase pestovali s kolegami nudné zdvorilostné rozhovory. A preto zamestnáva manažérov pre nudné vzťahy. Tí dokážu i diskusiu o počasí presunúť do kategórie vítanej zábavy.

Hlavne zdvorilo

Nadnárodná spoločnosť skutočne nepredstavuje priestor pre rozhovory. Už vôbec nie duchaplné alebo vtipné. Ani sa o to radšej nesnažte. V lepšom prípade si to všimne personálne oddelenie (centrum propagandy) a na najbližšom vianočnom večierku vás budú ťahať na pódium. V horšom prípade za vami v open spacei môže sedieť korporátna krysa z rodu najdôležitejších.

Teda kolega, ktorý osem hodín denne na svojich bedrách nesie budúcnosť celého ľudstva. A preto vás okamžite neuroticky okríkne, aby ste sa šli rozprávať von. Ak už nemáte čo robiť. Potom sa spokojne vráti na Facebook. No najhorší prípad predstavujú manažéri pre nudné interné vzťahy. Ich úloha je jediná. Naučia vás vážiť si to, čo by normálny človek v úcte nikdy nemal. Zdvorilostné rozhovory s kolegami, takzvané small talky.

Zhrnúť obsah diskusií s kolegami na cigarete či obede sa dá tromi slovami. Tisíckrát prežutá vata. V prípade, že chceme ísť viac do detailu, tak počasie, zážitky z víkendu a čo vyviedli deti (ak ide o korporátnu krysu s potomstvom). A nemožno vynechať ani konšpiračné teórie o bývalých spolužiakoch, ktorí pracujú i v inej korporácii. No zarábajú viac a pritom nerobia zbytočné úkony. Úplná blbosť.

Zrátané a podčiarknuté, small talk s kolegami má málokedy väčšiu cenu ako zdvorilosťou zabitý čas. Aspoň si to myslíte, kým na vás nepríde manažér pre nudné vzťahy. Ten vás vyvedie z omylu.

Výsledok nadovšetko

Manažér pre nudné vzťahy pracuje na každom jednom oddelení nadnárodnej spoločnosti. S výnimkou právneho. Tam ich je dvojnásobok. Tento typ korporátnej krysy dokáže z už tak nezaujímavého small talku spraviť zdĺhavý a vyčerpávajúci proces, pri ktorom i storočná vojna pôsobí ako zanedbateľná epizódka.

Ide na to jednoducho. Pozoruhodne nasilu vnikne do hlúčika kolegov pri obede, chytí sa niektorého slova a z nudného tliachania vyrobí monológ, pri ktorom by i Mao Ce-tung zbledol závisťou. Opakuje dookola veci, ktoré nemajú hlavu ani pätu. No čo je ešte horšie, ani pointu.

Príklad zo života v skrátenej verzii. „V jednom z amerických štátov napadne v zime veľa snehu. A motoristi, ak chcú zaparkovať, musia najprv miesto odhrabať. No kým na odhrabané miesto prídu s autom, tak ich niekto predbehne a zaparkuje. Tak tam začali dávať stoličky či iný nábytok. No zašlo to tak ďaleko, až to museli zakázať.“ (Zdravím Ivana.)

Ak ste podali výkon húževnatého maratónca a dostali sa až k pointe, tak slovo sklamanie sa ukazuje ako eufemizmus. Samozrejme sa rozhostí sa ticho. Čo manažér pre nudné vzťahy považuje za priestor spustiť ďalší klenot jeho bizarnej predstavy o zábave. A po pár týchto skúsenostiach sa vám na pracovisku mlčí ľahšie. Prípadne aj rozhovor o počasí sa podobá zábave viac, ako by ste kedy tušili.

01 - Modified: 2023-01-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 02 - Modified: 2021-12-27 10:15:57 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 03 - Modified: 2016-12-31 11:22:14 - Feat.: - Title: Toto je jediný deň v roku, keď je v práci uvoľnená atmosféra. Nikde nestriehne viac nástrah 04 - Modified: 2016-12-14 22:07:35 - Feat.: - Title: Budete sa chcieť obesiť. Viete, ktorý je najhorší deň v práci? 05 - Modified: 2016-12-07 17:04:58 - Feat.: - Title: Takto v korporácii trestajú zamestnancov. Ide o udalosť, ktorú pozná každý
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:41