Jaromír Nohavica a Tomio OkamuraFacebook/Tomio Okamura
StoryEditor

Fotka Nohavicu s kontroverzným politikom rozdelila internet. Je to sympaťák, odkazuje spevák

26.07.2017, 10:27
Podpora od populárneho speváka môže Tomiovi Okamurovi výrazne pomôcť v prichádzajúcich voľbách.

Stretli sa na nákupoch v supermarkete a vzišla z toho verejná podpora potvrdená spoločnú fotografiou. "Je to sympaťák," uviedol spevák Jaromír Nohavica o politikovi Tomiovi Okamurovi. Podľa šéfa strany Sloboda a priama demokracia - známeho svojimi protiimigrantskými postojmi - ho s umelcom spájajú podobné názory na "aktuálne pálčivé problémy".

Pálčivé problémy
"Stretol som sa v Ostrave s Jarkom Nohavicom, porozprávali sme sa a som rád, že máme podobné názory na aktuálne pálčivé problémy. Teším sa na ďalšie stretnutie a prajem Jarkovi, nech sa darí!" prekvapil v nedeľu používateľov sociálnej siete kontroverzný politik. 

Týmto popiskom uvedená fotografia Nohavicu a Okamuru vyvolala cez víkend na Facebooku nebývalo silnú vlnu reakcií. Objatie a úsmevy známych tvárí verejného života pred kamerou niektorých fanúšikov potešilo, iných rozohnilo.

Okamurova strana Sloboda a priama demokracia sa totiž podľa júnového volebného modelu agentúry STEM pohybuje na päťpercentnej hranici (presne 4,4 percenta). Podpora politika obľúbeným spevákom by tak mohla strane pred voľbami do snemovne pomôcť. Príspevok "lajkovalo" viac ako osem tisíc ľudí, ďalších osemsto užívateľov sociálnej siete fotografiu zdieľalo.

Aké názory na "pálčivé" problémy Nohavicu a Okamura spájajú, politik na Facebooku neuviedol. Okolnosti vzniku snímky nevysvetlil ani serveru Lidovky.cz, ktorý ho oslovil s otázkami.

Nohavica ale vzápätí vysvetlil, ako k stretnutiu došlo a čo ho viedlo k verejnej podpore politika. "Pán Okamura ma stretol v ostravskom Globuse na nákupoch. Poprosil ma o spoločnú fotografiu, rád som sa s ním odfotil. Je to sympaťák," odpovedal na otázku Lidovky.cz spevák Jaromír Nohavica. Keď sa ho redaktorka spýtala, v čom si je s Okamurom názorovo blízky, odpovedal: "vy ste kapitánka Kabátová od ŠtB?"

Kontroverzná pesnička
Jaromír Nohavica rozdelil spoločnosť aj v minulosti pesničkou, kde spieva ako mu "Arab šahá na babu". V texte pokračoval slovami, že mu vyškriabe oči. Ľudia sa vtedy rozdelili na tých, ktorí jeho text vnímajú ako satiru a text ich zabavil a na druhej strane boli tí, ho kritizovali za xenofóbiu a posilňovanie protimoslimských nálad.

 

Textár, spevák a básnik pôsobiaci na českej hudobnej scéne vyše 40 rokov je sám spájaný s komunistickou Štátnou bezpečnosťou. Zverejnenie informácií o jeho spolupráci s ŠtB bolo najväčším tieňom Nohavicovho hviezdneho obdobia. Spevák na svojej internetovej stránke styky s politickou políciou pripustil, vylúčil však, že by udával ľudí. ŠtB na Nohavicu tvrdo tlačila a vydierala ho hrozbou väzenia za poburovanie.

Okamura môže získať
Či Okamurovi podpora od Nohavicu pomôže, zatiaľ nie je jasné. Podľa osloveného politológa sa to však stáva zaujímavou témou vzhľadom k tomu, že Nohavica je úzko spojený s oblasťou Ostravska.

"Jarka Nohavicu ľudia v Moravskosliezskom regióne vnímajú ako svojho tvorcu, takže ak by to malo niekde Okamurovi pomôcť, tak práve v tomto regióne. Aj podľa výsledkov predchádzajúcich volieb by to pre Okamura mohlo byť zaujímavé. Otázkou ale je, nakoľko bude podpora zo strany Nohavicu konzistentná. Máme len štvrť roka do volieb a nemyslím si, že by si voliči pamätali, že sa Jarek Nohavica nechal odfotiť s Tomiom Okamurom na Facebook," uviedol pre Lidovky.cz politológ z Masarykovej univerzity Miloš Gregor.

"Regionálne by to teda zaujímavé mohlo byť, ale skutočne záleží, ako veľmi to je vážne myslená podpora. Uvidíme, či si to na základe reakcií politikov či umelcov nerozmyslí," dodal.

Spevák a textár sa však teší podpore aj od Miloša Zemana. Ako totiž prezident už marci naznačil, mohol by pesničkára tento rok vyznamenať 28. októbra Pražskom hrade. "Jarka Nohavicu mám veľmi rád a bez toho aby som čokoľvek naznačoval, pretože ako sa hovorí v Cimrmanovi, my nesmieme ani naznačovať, možno sa s ním stretnem 28. októbra," uviedol Zeman počas stretnutia s obyvateľmi v Šternberku.

01 - Modified: 2018-10-24 16:14:50 - Feat.: - Title: Putin udelil známemu spevákovi Jaromírovi Nohavicovi Puškinovu medailu 02 - Modified: 2018-05-10 09:10:27 - Feat.: - Title: Okamura neuspěl s dovoláním ve sporu kvůli přezdívce Pitomio 03 - Modified: 2017-12-29 14:12:42 - Feat.: - Title: Okamura šíri dezinformácie o hrozbe teroru v Česku, ohradil sa minister vnútra 04 - Modified: 2017-12-15 09:02:07 - Feat.: - Title: Okamura označil novináře za podvodníky. Ti ho teď žalují. Chtějí ho přinutit k veřejné omluvě 05 - Modified: 2017-12-09 14:28:20 - Feat.: - Title: Zeman sa stotožňuje s veľkou väčšinou programu Tomia Okamuru
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:15