StoryEditor

Týždeň pred televízorom

02.06.2006, 00:00
Vrelé odporúčania ale aj varujúce minirecenzie z ponuky programov televíznych staníc na najbližších sedem dní.

Piatok 2. júna
22.00, Dvojka: Milenci z Pont-Neuf
Mierne presladená francúzska melodráma, s Juliette Binocheovou a Denisom Lavantom v hlavných úlohách, o romantickom vzplanutí dvoch skrachovancov žijúcich na jednom z parížskych mostov. On je bezdomovecký alkoholik s minulosťou cirkusového akrobata, ona slepnúca maliarka za zenitom, ide to s nimi od desiatich k piatim, spolu však dokážu svoj pád spomaliť. Film nakrútil v roku 1991 režisér Leos Carax.
0.50, TV Markíza: Čierna mágia
Príjemná, ľahučká a relatívne originálna americká čierna komédia režiséra Daniela Taplitza z roku 1991, o šuhajovi, ktorého v snoch prenasleduje zdanlivo mŕtvy bratranec uhranutý svojou priateľkou, čarodejnicou, a žiada ho, aby urobil nápravu. Pôvabnú služobníčku temných síl si zahrala Rachel Wardová

Sobota 3. júna
16.15, Prima: Vnútorný vesmír
Americká akčná sci-fi komédia s vynikajúcimi vizuálnymi trikmi, o chlapíkovi, ktorý sa vďaka vedeckým experimentom ocitne v mikroskopickej raketke v útrobách ľudského tela a zažíva tam všakovaké dobrodružstvá, okrem iných aj súboje so zlým chlapíkom, rovnako zmenšeným, len v inej raketke. Vo filme režiséra Joea Danta z roku 1987 si vedno zahrali vtedy manželia Meg Ryanová a Dennis Quaid.
16.30, ČT 2: Posledný cisár
Výpravná historická freska režiséra Bernarda Bertolucciho nakrútená v roku 1987 vo francúzsko-taliansko-britskej koprodukcii, mapujúca životné peripetie posledného čínskeho cisára.
22.00, Dvojka: Dotyk zla
Režisér Orson Welles nakrútil niekoľko vynikajúcich filmov, na jeho vlastnú smolu žiadny neprekonal jeho fascinujúci režisérsky debut, jeden z najlepších filmov všetkých čias - Občana Kana. Dotyk zla je Wellesovou odpoveďou na film noir a rieši sa v ňom dilema mexického policajného šéfa, ktorému sa vyhrážajú gangstri, že ak bude svedčiť v súdnom procese proti ich šéfovi, zavraždia mu manželku. Film vznikol v roku 1958 a objavila sa v ňom celá plejáda známych hercov, okrem iných Charlton Heston, Janet Leighová, Marlene Dietrichová či samotný režisér Orson Welles.
22.15, Prima: Kobra
Priamočiare akčné jatky režiséra Georgea P. Cosmatosa so Sylvestrom Stallonom v hlavnej úlohe policajta na krvavej ceste za vyhubením psychopatického gangu. Po jeho boku sa vo filme objavia v čisto dekoratívnej funkcii aj prsia tiež svojho času filmovej hviezdy Brigitte Nielsenovej, a vlastne za nimi aj celá Brigitte.

Nedeľa 4. júna
15.30, TV Joj: Hviezdne vojny: Epizóda IV. - Nová nádej
Prvé hviezdne vojny z roku 1977, samotný začiatok celosvetového popkultúrneho fenoménu, ktorý z režiséra Georgea Lucasa urobil neuveriteľne bohatého muža.
21.00, TV Joj: Chyť ma, ak to dokážeš
Veľkovýpravná retro krimikomédia nakrútená režisérom Stevenom Spielbergom v roku 2002, milý príbeh profesionálneho podvodníka a agenta FBI, z ktorých sa, druhý prvému v pätách, stanú celkom dobrý priatelia. Príbeh vychádzajúci zo skutočných udalostí, je síce fajn, ale keby ho nenakrútil Spielberg (ktorý by hádam dokázal urobiť komerčný hit a dobrý film aj z telefónneho zoznamu), sotva by stačil na televíznu inscenáciu z košického štúdia, a určite by v tom nehrali Tom Hanks a Leonardo Di Caprio.

Pondelok 5. júna
22.20, TV Joj: Hviezdne vojny: Epizóda V. Nová nádej - Impérium vracia úder
V chronológii vzniku druhá časť ságy nakrútená v roku 1980 nie Lucacom, ale režisérom Irvinom Kershnerom, z čisto formálneho hľadiska možno najkvalitnejší film série. Hoci nie som odporcom novej série, tiež sa prikláňam k názoru, že nové diely Hviezdnych vojen museli vzniknúť hlavne preto, aby sme si uvedomili, aké kvalitné sú tie staré.
Utorok 6. júna
22.00, Dvojka: Výťah na popravisko
Filmová klasika z najklasickejších, francúzska krimidráma režiséra Louisa Mallea z roku 1958, s francúzskym dobovým hviezdnym obsadením, nakrútená podľa literárnej predlohy Noela Kalefa, o chlapíkovi, ktorý práve spáchal dokonalý zločin, teda zločin, v ktorom by páchateľa nikdy nenašli, keby sa nemusel na miesto činu vrátiť, a čo je najhoršie, keby sa nezasekol vo výťahu. Keď smola, tak poriadna.

Streda 7. júna
23.10, ČT 1: Hotel "Storočie" alebo História jednej izby
Kanadská dráma z roku 2001, v ktorej režisér David Weaver neobsadil do hlavnej úlohy človeka, ale miestnosť, konkrétne hotelovú izbu číslo 720, a sleduje jej osudy, teda príbehy ľudí, čo v nej bývali od roku 1921 do konca tisícročia.

Štvrtok 8. júna
23.00, TV Markíza: Danny Raketa
Americko-britská väzenská dráma s veľmi jemným komediálnym nádychom, nakrútená v roku 2001 režisérom Barry Skolnickom, s Vinniem Jonesom v úlohe väzňa, ktorý za mrežami organizuje futbalový zápas proti dozorcom, v ktorom však o samotný futbal vôbec nejde, skôr je to pre väzňov jediná šanca, ako sa bez následkov vzoprieť tyranizujúcej moci.
23.25, Prima: Highlander
Krásny a dnes už klasický americko-britský fantasy film o kaste nesmrteľných, ktorí si naprieč storočiami idú po krku, lebo nakoniec môže zostať iba jeden. Film režiséra Russella Mulcahyho z roku 1986 na chvíľku urobil hviezdu z Christophera Lamberta a dočkal sa niekoľkých hanebných pokračovaní, a dokonca aj televízneho seriálu, na ktorý radšej ani nemyslieť.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:20