Warner Bross
StoryEditor

Recenzia: snímka To svojho úchylného klauna vôbec nepotrebuje

17.09.2017, 14:00
Horor To nakrútený podľa bestselleru Stephena Kinga je predovšetkým nostalgickou spomienkou na dávne časy, keď ešte deti chodili von. Najlepšie funguje, keď sa nesnaží strašiť.

Ak by dnes chcel niektorý filmár naozaj radikálne vystúpiť z radu, natočil by film o dobrom, veselom a jednoduchom klaunovi. Pretože niečo také je nepochybne to posledné, čo diváci od chlapíka so žartovne pomaľovanou tvárou očakávajú, píšu Lidovky.

Pennywise, tancujúci klaun, ktorého pred viac ako tridsiatimi rokmi stvoril spisovateľ Stephen King, patrí k  najznámejším úchylným klaunom v populárnej kultúre. Je to len jedna z podôb záhadnej zlej entity, ktorá v mestečku Derry každých 27 rokov vyrazí ubližovať deťom a živiť sa ich strachom.

"To" prebýva v kanalizácii, odkiaľ tiež Pennywise vykukne na prvú obeť v Kingovom príbehu - šesťročného George, ktorý si v prúde vody po mohutnom lejaku púšťa papierovú loďku.

Smoliari a nadprirodzeno

Georgovo zmiznutie zasiahne celú jeho rodinu, ale najviac sa trápi jeho brat Billy, pretože ten ho von poslal samého. Jedenásťročný Billy je členom detskej partie smoliarov: šiestich chalanov a jedného dievčaťa, ktorých drsne prenasledujú starší spolužiaci. 

Každý zo smoliarov má ešte nejakú svoju osobnú traumu, tú najťažšiu má ale Beverly, ktorej otec je na ňu veľmi nezdravo fixovaný. Je tu teda celá paleta hrozieb a desu, ktorým musí partia detí čeliť.

Nadprirodzené "To" sa javí ako metaforické podoba ostatných trápení. Je ale rovnako reálne a nebezpečné ako ich bežné, každodenné mory.

Vypustené scény

Kingov príbeh sa odohráva v dvoch časových rovinách. Detskí hrdinovia bojujú so zlom najprv v 50. rokoch a znovu sa s ním potom stretávajú ako dospelí v 80. rokoch, teda v čase, keď kniha vyšla.

Filmová adaptácia (zatiaľ) použila len "detskú" rovinu predlohy, avšak adekvátne ju posunula - malý George  zmizne v roku 1988 a hlavná časť príbehu sa potom odohráva v lete 1989. Nie je to samozrejme jediná zmena.

Kingov román je naozaj hrubá kniha, a tak bolo potrebné všeličo zredukovať a vypustiť. (Okrem iného tiež scénu, kvôli ktorej by film musel byť do 18 rokov neprístupný a je otázka, či by to stačilo).

To, čo zostalo, je svojím spôsobom vydarený, ale tiež trochu nešťastný útvar. Vlastne už chýba len málo a mohol by sa premietať na festivale detských filmov. Režisér Andy Muschietti vytvoril príjemnú štúdiu detskej partie s výraznými hrdinami a zaujímavou dynamikou, navyše s nádychom nostalgie po časoch bez monitorov a mobilných telefónov, kedy deti vo voľnom čase skákali do vody a preliezali krajne nebezpečné miesta.

Ako vydesiť dospelých

Zdanlivá detská bezstarostnosť pôsobivo kontrastuje so súžením, ktoré členovia partie majú: každý sám aj všetci dohromady. Táto rovina príbehu by obstála aj sama o sebe, bez okázalo strašidelných pasáží a bolo by tiež jasnejšie, pre aké publikum je určená.

Hororové momenty, počnúc uhryznutou detskou rukou ešte pred úvodnými titulkami, snímku predsa len diskvalifikuje pre publikum vo veku jedenásťročných. Zároveň je však otázka, či sú dostatočne rafinované, aby vydesili aj dospelých.

Ako je známe, a potvrdzuje to aj Kingov príbeh, príšery sa živia strachom - a nevzbudia ho ak hynú. Bez ohľadu na to, koľko majú zubov.

To
USA, 2017
Réžia: Andy Muschietti
Hrajú: Bill Skarsgard, Jaeden Lieberher a ďalší
Premiéra 7. 9.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:26