StoryEditor

Po páde z mosta zomrel herec Jan Tříska, slávny učiteľ z Obecnej školy

25.09.2017, 09:12
Hoci vlani oslávil osemdesiatku, bol vo výbornej kondícii, každé ráno behal a tešil sa na natáčanie s Jiřím Mádlom.

Len dva dni pred prvou klapkou však Jan Tříska po páde z mosta utrpel vážne zranenia, na následky ktorých v nemocnici zomrel, píše iDnes.

Herec, ktorý po emigrácii žil trvalo vo spojených štátoch, si ešte tento rok dosýta užil rodného Česka. Účinkoval v Letných shakespearovských slávnostiach. Zúčastnil sa premiéry snímky Jana Svěráka Po strništi bos, kde hrá zarytého dedka autora scenára Zdeňka Svěráka, a dostal čestnú cenu Febiofestu.

"Svet je plný krutosti, ľudia musia utekať zo svojich domovov. Aj ja som jedným z utečencov v krajine, ktorá je plná utečencov, a môj Kristián patrí všetkým, ktorí musia utekať," vyhlásil Tříska, keď tento rok na jar preberal sošku za prínos svetovej kinematografii. Vedel dobre, o čom hovorí.

V 60. rokoch bol hviezdou prvej veľkosti, najmladším členom súboru Národného divadla. Účinkoval aj v Divadle za bránou. Nakrútil snímky Hviezda zvaná Palina, Ukradnutá vzducholoď, Na kométe, Radúz a Mahulena.

"Vtedy som hrával princov, ktorí jazdia na bielom koni a recitujú romantické verše. Nepredstavoval som si, že budem čítať scenáre, kde stojí - Děda leží v posteli a mlčky civí do stropu," žartoval po rokoch.

Počas normalizácie stihol ešte postavu lekára v komédii Na samote u lesa, kvôli svojim politickým postojom však postupne prichádzal o úlohy, "O všetku prácu. Najskôr mi zakázali rozhlas ako trest za vraj ilegálne vysielanie s Havlom roku 1968 v Liberci, potom televíziu, potom film a neskôr divadlo," hovoril.

V roku 1977 emigroval, potom už dostal prvú divadelnú rolu v newyorskom Public Theatre v Majstrovi a Margaréte. Vtedy býval na Manhattane u režiséra Miloša Formana, ktorý ho obsadil do svojich filmov Ragtime či Ľud verzus Larry Flynt. Neskôr sa spolu s manželkou Karlou Chadimovou a dvomi dcérami presťahovali do Kalifornie. V zahraničných produkciách hral často cudzinca.

"V Amerike, krajine prisťahovalcov, je veľa akcentov. Aj tí, ktorí sa tam narodili, hovoria s rôznymi lokálnymi prízvukmi, ani si to neuvedomujú. Dennodenne sa učím po anglicky, znovu a znovu. Ale takisto po grécky alebo latinsky," rozprával muž, ktorý hral s Robertom De Nirom v príbehu Ronin či s Winonou Ryderovou v diele Diabol prichádza.

Po páde komunizmu sa Tříska často vracal domov. Účinkoval v Divadle Na Jezerce, aj pred kameru. Legendou sa stal jeho učiteľ Igor Hnízdo v Obecnej škole, ktorá získala nomináciu na Oscara. Účinkoval tiež vo filme Želary.

Veľkú úlohu mal vo filme Šílení a tešil sa na svoju úlohu v novinke Jiřího Mádla Na streche. Tříska rád behal, plával a tvrdil, že udržiavať sa vo všestrannej kondícii patrí k profesionálnej výbave každého herca. Ale rady svojim mladším kolegom dávať nechcel.

"Čo ja im môžem radiť? Kráľ Lear v jednej svojej jasnej chvíľke hovorí - Som starý a pochabý," spomínal svoju milovanú postavu, za ktorú dostal Cenu Alfréda Radoka.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-14 08:51:07 - Feat.: - Title: Po vnučke sa mu narodila ďalšia dcéra. Maroš Kramár sa v 64 rokoch stal štvornásobným otcom 03 - Modified: 2024-04-11 15:55:53 - Feat.: - Title: Herec O. J. Simpson podľahol rakovine. Hviezdu amerického futbalu preslávil aj súdny spor 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:37