StoryEditor

Kajínek ako hrdina. Fanúšikovia si vzali voľno, aby sa stretli s vrahom tvárou v tvár

09.10.2017, 10:15
V zástupe ľudí sme čakali skôr internetových trollov než ním fascinovaných priaznivcov, hovorí filmár dokumentu Verní.

Bezhranične obdivujú dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, ktorý strávil 23 rokov vo väzení. Niektorí z nich sami strávili časť života za mrežami. V postave omilosteného väzňa vidia hrdinu aj seniori, mladé matky či študenti, píšu Lidovky.

Prečo ale vzhliadajú k vrahovi a nie iným kriminálnikom, povedať nedokážu. Dokument Verní novinárky zo servera Lidovky.cz Šárky Kabátovej a filmára Ondreja Boja nahliada do mysle najvernejších fanúšikov nájomného vraha.

Pepa Dvořáček

​Prvé veľké stretnutie tých, ktorí vidia v Kajínkovi viac než len bývalého väzňa, bolo 20. septembra za pomerne dusnej atmosféry. Bolo to na pôde kníhkupectva Knihy Dobrovský v Prahe. Kritika odporcov bola silná, niektorí hovorili dokonca o bojkote knižného reťazca.

Fanúšikovia si vzali voľno, aby sa stretli s vrahom tvárou v tvár

Na miesto napriek tomu dorazili približne dve stovky fanúšikov Kajínka. Každý držal v ruke knihu, niektorí si nechali podpísať aj pamätníčky pre svoje deti. Udalosť z rôznych pohľadov zachytáva nový dokument Verní.

Z výpovedí verných fanúšikov je zrejmé, že získať autogram bolo pre každého z nich veľkou udalosťou. Mnohí odišli v deň, keď sa akcia konala, skôr z práce, len preto, aby sa stretli s odsúdeným dvojnásobným vrahom tvárou v tvár.

"Ľuďom pochopiteľne vadí, keď niekto kradne alebo vraždí. Páchateľov trestných činov však dokážu rýchlo odsúdiť. Pokiaľ ide ale o kauzu Jiřího Kajínka, zdá sa, že je táto premisa pod ťarchou senzáciechtivosti u niektorých silno zatlačená do úzadia. Zjavne stačia len dojmy z usmievavého muža, ktorý pred rokmi utiekol z väzenia a dnes jazdí drahým autom," vysvetľuje novinárka Kabátová jeden z myšlienkových pochodov priaznivcov a obhajcov teórie, že Kajínek ako hrdina nikoho nezabil.

"Verní fanúšikovia, ktorých sme v dokumente zachytili, boli schopní sami seba v podstate naplno presvedčiť o tom, že našli dôkaz o Kajínkovej nevine v jeho očiach," doplnila. Bezhraničný obdiv k postave vraha má podľa autorov psychologický základ.

"Na jednom mieste sa zišla mozaika rôznych ľudí s odlišnou motiváciou. Každý z nich odišiel od televíznej obrazovky, kde určitú časť svojho života sledoval prípad Jiřího Kajínka, až do radu v kníhkupectve, kde podpisoval svoju knihu. V zástupe ľudí sme v skutočnosti čakali skôr internetových trollov než ním fascinovaných priaznivcov," dodáva Bojo.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:18