StoryEditor

Nvotovej Film odhaľuje zvrátenú stránku kultu osobnosti. Kto je vlastne Vladimír Mečiar?

12.10.2017, 00:01
Autor:
ipip
Vladimír Mečiar. Na plagáte pri vchode do kinosály ma privítal so svätožiarou.

Počas filmu dokonca svojimi vtipmi a šarmom zabával publikum aj cez plátno. Keď som odchádzala z kina, musela som si nechať nikotínovú polhodinku sama pre seba, aby som „pána dôchodcu“ strávila.

Tereza Nvotová odviedla skvelú prácu. Mala robiť aj Únos, možno by jeho odkaz nezanikol na plagátoch a marketingu. Nvotová poňala dokument z pohľadu, aby tomu rozumel aj 15-ročný chlapec.

Kto je vlastne Vladimír Mečiar?

Prečo sa vlastne Mečiar dostal na piedestál a do modlitebných knižiek takmer všetkých našich starých mám? Odkiaľ prišiel? Kto je vlastne Vladimír Mečiar? To sú otázky, na ktoré nájdeme odpovede v zrozumiteľnej chronológii v dokumente Mečiar.

Dokument vedie po línii osobného pohľadu Nvotovej, ktorá komentármi sprevádza sled udalostí od pracovníka továrne po revolucionára, modlu Slovenska, ktoré od 1990 tvrdo spalo, až po prebudenie ktoré pán dôchodca ukončí sentimentálnym popevkom, dojatým úsmevom a chladným pohľadom z obrazoviek.

Svedectvá zúčastnených, ako bývalý hovorca HZDS, ktorý odhaľuje skryté, špinavé tajomstvá, Oskar Fegyveres, ktorý špinavé tajomstvá opakuje a známe tváre ako Fedor Flašík (s Monikou na stene) či novinári, ktorí vtedy „sedeli v prvom rade“ hodnoverne rozprávajú príbeh výraznej osobnosti slovenských dejín.

Svedectvá a archívne zábery sú prešpikované aj nadšencami, ktorí sa bijú do pŕs so slovami, že je to ten „jediný, najlepší a náš!“. Mečiar sa ukazuje aj v rozhovore s Nvotovou, ktorú pozval do svojho domu, kde ukázal papagája a to, ako si sám griluje.

"Na prvom mieste je on, potom Svätý otec"

Film odhaľuje zvrátenú stránku kultu osobnosti aj toho, čo sa muselo stať, čo bolo dôsledkom doby, čo slepej viery a nádejí v slobodu.

Ukazuje, kde začína nádej v nové začiatky národa a kde tá nádej končí v bode, keď sa človek po dvojdňovom fláme ľadovou sprchou prebudí na cudzom mieste plný rozčarovania.

Tým, ako je film strihaný a vedený po jasnej línii presne chápeme, ako to bolo pred Mečiarom, počas neho a po ňom – čo vlastne aj aktuálne zažívame.

Nvotová v závere hovorí, že každý príbeh by mal mať začiatok a koniec – najlepšie dobrý. Tento film však je o tom, že v skutočnosti tomu tak nie je. „Na prvom mieste je on a potom Svätý otec,“ hovorí v dokumente neznáma volička. Nemyslela tým však Mečiara, ale Roberta Fica...

01 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 02 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí 03 - Modified: 2024-01-15 13:06:48 - Feat.: - Title: Čoskoro príde do kín dokument o Karlosovi Vémolovi. Už teraz je kontroverzný! 04 - Modified: 2024-01-13 10:34:18 - Feat.: - Title: Zamiloval sa do Slovenska. Dokumentarista Nigel Marven sa ešte chce vrátiť, uvažuje nad pokračovaním filmu 05 - Modified: 2023-10-26 06:00:00 - Feat.: - Title: Daniel Radcliffe točí dokument so svojím kaskadérskym dvojníkom. Ten ochrnul, keď ho zastupoval pri jednej zo scén v Harry Potterovi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 09:37