StoryEditor

Týždeň pred televízorom

13.01.2005, 23:00

Piatok 14. januára
22.05, TV Joj: May
Americký horor z roku 2002, v ktorom jeho režisér Lucky Mc Kee variuje frankensteinovské klišé. Dievčina si z častí tiel svojich známych tvorí ideálneho priateľa, zošíva, oživuje, ale konvencie akosi tomuto vzťahu celkom pochopiteľne neprajú.
22.50, ČT 2: Stereo MC´s: Live In Manchester
Koncert britskej hudobnej formácie, ktorá sa predstavila aj návštevníkom jedného z minulých ročníkov festivalu Pohoda. Záznam vznikol v roku 2001, keď skupina vydala svoj dlho očakávaný album Deep, Down & Dirty.
23.45, Jednotka: Nákaza
Americká hororová komédia režiséra Nathana J. Whitea z roku 1988, v ktorej malé mestečko likviduje zvláštna zákerná infekčná choroba prenosná dotykom. Jedinou možnosťou ako prežiť, je podľa miestneho doktora navliecť sa do nevkusného gumeného kostýmu. Stojí však za to žiť s takým desivým imidžom? Nákaza je vzhľadom na rok výroby veľmi milá spontánna hororová komédia, pri ktorej sa divák baví priamo úmerne tomu, ako je ochotný nepremýšľať nad tým, čo práve vidí.

Sobota 15. januára
13.35, TV Joj: Vtedy na západe 1/2
Prvá časť unikátneho režisérskeho zostrihu slávneho spaghetti westernu. Štvorhodinový epos nakrútil Sergio Leone v roku 1968, ale štúdiu sa zdal príliš dlhý, a tak sa do distribúcie dostala jeho vystrihaná verzia. Len škoda, že Vtedy na západe v pôvodnej režisérom zamýšľanej stopáži uvedie TV Joj v dvoch častiach.
16.40, TV Joj: M*A*S*H: Dovidenia, zbohom a amen
Posledný diel nesmierne slávneho komediálneho seriálu vznikol v roku 1983, a aby divákom nebolo ľúto a stihli sa ukončiť všetky zápletky a vzťahy, bol natiahnutý do dĺžky celovečerného filmu.
20.00, ČT 1: Amadeus
Oscarový® životopisný film o živote, smrti, hudbe, láskach, vášňach a sokoch Wolfganga Amadea Mozarta nakrútil režisér Miloš Forman v roku 1984 a žal s ním úspech po celom svete. V roku 2001 sa napriek tomu rozhodol svoj najslávnejší film znova zostrihať a pustiť do distribúcie. Niekde aj do kín, niekde priamo na DVD. A ako to už v podobných prípadoch býva, film sa časom ocitne aj na TV obrazovkách. Ako teraz.
22.00, Dvojka: Život v oblakoch
Americká nezávislá komédia režiséra Toma Di Cilla nakrútená v roku 1994 so Steveom Buscemim v hlavnej úlohe. Skupinka filmových fanatikov, vedená podivným režisérom, sa rozhodne nakrútiť nízkorozpočtový film, ale akoby sa proti nim spolčili všetky Murphyho zákony. Keď sa nedarí, tak fest.
23.55, ČT 1: Sestrička Betty
Vynikajúca nedocenená americká krimikomédia, vzniknuvšia roku 1999 v dielni režiséra Neila LaButea, o čašníčke, ktorej preskočí a začne si myslieť, že je hlavnou postavu v jej obľúbenej telenovele. Film si elegantne strieľa hádam zo všetkých soap operových postupov a svoj životný výkon v ňom podala Renée Zellwegerová. Spolu s ňou si zahrali aj Morgan Freeman, Chris Rock, Greg Kinnear a ďalší.

Nedeľa 16. januára
09.35, Prima: Kráľ Ralph
Americká komédia režiséra Davida S. Warda z roku 1991, stavajúca na absurdnej zápletke, že britským panovníkom sa po genocíde celej kráľovskej rodiny stane americký hudobník chatrného talentu. Angažmá by sa mu i darilo, ale to by mu nesmeli pod nohy hádzať polená zákerní príslušníci vysokej šľachty.
23.05, Jednotka: Anjel zvádza diabla
Československá jemne erotická komédia režiséra Václava Matějku z roku 1987, voľné pokračovanie filmu Anjel s diablom v tele, opäť v titulnej úlohe so Zdenou Studénkovou ako prevádzkovateľkou erotického salónu, v ktorom kedysi urobila kariéru.

Pondelok 17. januára
21.30, ČT 2: Chrustaľjov, auto!
Nepríjemná francúzsko-ruská filmová dráma o absurdný pomeroch v Zväze sovietskych socialistických republík v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Film v roku 1998 nakrútil režisér s írečitým ruským menom Alexej German.

Utorok 18. januára
20.00, TV Joj: Diablova duša
Americká komédia režiséra Petra Duncana z roku 1999 o skupinke excentrických boháčov (medzi ktorými zvlášť zaujme satanista), čo sa rozhodli financovať výskum večného života.
23.05, Dvojka: No Smoking
Francúzska komédia z roku 1993, v ktorej režisér Alain Resnais pokračuje v koncepte započatom filmom Smoking. Mení sa žáner a v súlade s efektom motýlích krídiel môže divák sledovať v časových skokoch dôsledky rôznych rozhodnutí, vedúcich od jednej zápletky až k dvanástim možným rozuzleniam.

Streda 19. januára
20.00, ČT 2: Biela vdova
Vynikajúca a múdra britská komédia režiséra Nigela Colea z roku 1999 o zrelej dáme, vdove, ktorá sa svoju neľahkú finančnú situáciu rozhodne riešiť pestovaním a predajom marihuany vo veľkom.
20.35, TV Markíza: Obecná škola
Vlastne už klasická, i keď stále relatívne mladá česká/ešte československá filmová komédia odohrávajúca sa bezprostredne po druhej svetovej vojne a mapujúca pedagogické pôsobenie Igora Hnízda medzi detvákmi rastúcimi pre šibenicu. Celovečerný debut režiséra Jana Svěráka z roku 1991.
22.20, TV Joj: Rockeri
Nenáročná, ale o to vtipnejšia americká komédia režiséra Michaela Lehmanna z roku 1994, o rockovej skupine, ktorá v snahe presadiť sa prepadne rozhlasovú stanicu.

Štvrtok 20. januára
21.50, ČT 2: Magnólia
Americká filmová dráma z roku 1999, ktorou si urobil meno režisér Paul Thomas Anderson. Deväť vzájomne poprepájaných príbehov, v ktorých hrá prím náhoda, ale aj dobré či zlé skutky. Film s vynikajúcimi hereckými výkonmi, ktorý presvedčil, že i Tom Cruise zvládne charakterovú úlohu, ak má šťastie na režiséra.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:57