StoryEditor

Čínske múzeum porovnávalo černochov so zvieratami na výstave s názvom Toto je Afrika

16.10.2017, 11:00
Autor:
khkh
Namiesto chvály si usporiadatelia vyslúžili obvinenia z rasizmu a sťažnosti.

S gorilami, paviánmi, ale aj so žirafami či levmi porovnávalo afrických černochov múzeum vo východočínskom Wuhane, píše iDnes. Spárované fotografie ľudí a zvierat prezentovala kultúrna inštitúcia ako poctu Afrike. Namiesto chvály si však usporiadatelia vyslúžili obvinenia z rasizmu a sťažnosti Afričanov žijúcich v Číne i mimo nej. Múzeum výstavu nakoniec zavrelo.

Toto je Afrika (?)

Expozíciu nazvanú Toto je Afrika tvoria fotografie cestovateľov a stavebného magnáta Yua Huipinga a od jej otvorenia ju videlo viac ako 141 tisíc ľudí, píše britský Guardian. Tí mohli obdivovať kričiaceho černošského chlapca vedľa záberu na rozzúrenú gorilu alebo obraz porovnávajúci ľudskú a opičiu ruku.

Niektorí ľudia sa podľa kurátorov výstavy podobajú žirafe alebo gepardovi. Ako prvý si rasisticky pôsobiacu výstavu všimol instagramový užívateľ Edward E Duke z Nigérie a vo verejnom príspevku sa múzea spýtal, prečo "dáva fotografie ľudí jednej konkrétnej rasy vedľa divokých zvierat".

Po tomto sa sťažnosti Afričanov žijúcich v Číne i mimo nej začali množiť. Múzeum výstavu po záplave kritiky zavrelo, ale obvineniam z rasizmu sa bráni. Podľa neho sa porovnávanie ľudí so zvieratami v čínskej kultúre považuje za kompliment.

Jeden z kurátorov expozície Wang Yuejun v tomto zmysle spomenul tradíciu horoskopov, v ktorých si ľudia bežne podľa dátumu svojho narodenia hľadajú, čo sú za znamenie - tie v Číne tvoria zvieratá ako kôň, had alebo opica.

"Cieľovou skupinou boli hlavne Číňania. Múzeum však chápe, že obrazy urazili našich afrických priateľov, a preto boli odstránené z rešpektu k ich obavám," uviedol kurátor vo vyhlásení.

Rasizmus na výstave nie je v Číne výnimkou

Len za tento týždeň bol už druhý. Tamojšia populárna chatovacia aplikácia Wech sa totiž musela ospravedlniť potom, čo jej softvér použili pri preklade čínskeho výrazu "čierny cudzinec" do angličtiny slovo "neger".

To je pritom v angličtine úplne neprijateľné. K tomuto prekladu navyše dochádzalo predovšetkým vo vetách, ktoré "čiernych cudzincov" spomínalo v negatívnom kontexte. Priam transoceánske spory vlani vyvolala reklama, v ktorej sa černoch po vypraní zmení na vyumývaného Aziata.

Výrobca prášku obvinenia z rasizmu odmietol s tým, že sú zahraničné médiá precitlivené. Tieto príklady tak podľa denníka The Washington Post ukazujú, ako pomaly sa medzi Číňanmi menia zažité stereotypy a predsudky aj napriek tomu, že s africkými krajinami v posledných rokoch masívne obchodujú.

01 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 04 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne 05 - Modified: 2024-04-17 05:08:20 - Feat.: - Title: Čínsky minister obrany žiadal počas rokovaní so Spojenými štátmi väčšiu dôveru
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 05:48