StoryEditor

Pozrite si trojicu snímok, ktoré aktuálne mieria do slovenských kín

07.10.2021, 14:00
Autor:
ipip
Október prináša snímky, z ktorých si vyberie takmer každý.

Október odštartujú zaujímavé snímky. Diváci budú mať medzi zahraničnou produkciou, ale slovenské obsadenie, drámu, komédiu či témy, ktoré chytia za srdce. Prinášame vám výber troch snímok, ktoré aktuálne mieria na plátna.

Vlk a lev

Snímka Vlk a lev príde do slovenských kín už 14. októbra.

© Bontonfilm

​Dej mapuje život dvadsaťročnej klaviristky Almy (Molly Kunz), ktorá sa po smrti starého otca vracia do Kanady, do chalupy na ostrove uprostred divočiny. Krátko nato sa jej život obráti hore nohami.

Po leteckej havárii objaví v lese malé levíča určené na výcvik v cirkuse a v rovnakom čase sa zároveň ujme aj mláďaťa vzácneho strieborného vlka, ktoré do chaty prinesie vlčica zvyknutá na prítomnosť a priazeň Alminho dedka.

Rozhodne sa zvieratá ochrániť pred svetom ľudí a postarať sa o ne. Malý vlk a lev vyrastú a vytvorí sa medzi nimi nerozlučné puto. Spolu s Almou vytvoria originálnu rodinu a na svete im nič nechýba. Idylka však netrvá večne a po čase sa ich spoločné tajomstvo odhalí.

Leva pošlú do putovného cirkusu a vlk sa stane predmetom vedeckého skúmania. Vlk Mozart je však odhodlaný nájsť svojho levieho „brata“ aj Almu a dať „rodinu“ opäť dokopy. Napínavá, dobrodružná cestu naprieč divočinou sa môže začať.

Režisér Gilles de Maistre na filme Vlk a lev úzko spolupracoval s Andrewom Simpsonom, ktorý sa preslávil svojou prácou s vlkmi v seriáli Hra o tróny či vo filme Revenant Zmŕtvychvstanie.

„Priateľstvo vlka a leva vo filme je skutočné, nie je len hrané. Zvieratá spolu vyrastali a sú na seba navzájom zvyknuté viac než na kohokoľvek iného,“ uvádza Andrew Simpson.

Aby zvieratá pôsobili vo filme maximálne autenticky, nakrúcanie prebiehalo 15 mesiacov a sledovalo ich rast v reálnom čase od mláďat až po dospelosť. Pri nakrúcaní neboli použité žiadne špeciálne efekty. Zachytenie puta medzi levom a vlkom bez digitálnych trikov malo pre režiséra aj symbolický význam.

Supernova

Brit Colin Firth a Američan s talianskymi koreňmi Stanley Tucci patria medzi najobsadzovanejších hercov súčasnosti. Na plátnach slovenských kín sa budú od dnes 7. októbra objavovať v dojímavej dráme Supernova, kde stvárňujú dlhoročných partnerov, ktorých životy zasiahne choroba jedného z nich.

Continental film

​Sam a Tusker spolu žijú už dvadsať rokov, stále rovnako zamilovaní. Ich šťastie sa však zrúti po tom, čo Tuskerovi diagnostikujú ranú formu demencie. Ako sa choroba zhoršuje, zo Sama sa postupne stáva opatrovateľ na plný úväzok a ich spoločne strávený čas je tým najcennejším, s obrovskou váhou každého jedného okamihu.

Rozhodnú sa preto naplánovať road trip a stráviť čas s priateľmi, rodinou a sebou samými na miestach, ktoré milovali. Kým je toho ešte Tusker schopný a dokáže si takýto výlet užiť.

„Je to príbeh dvoch ľudí, ktorí sa milujú. Život Sama a Tuskra je úplne rovnaký ako život heterosexuálnej dvojice. Myslím si, že je dôležité, aby to diváci vedeli,“ hovorí Stanley Tucci, známy z filmov Ulice New Yorku, Diabol nosí Pradu či Hunger Games.

Režisér Harry Macqueen hovorí, že názvom Supernova neodkazoval len na svoj záujem o nočnú oblohu. Supernova je masívna explózia na konci evolúcie hviezdy a preňho vždy reprezentovala Tuskera – muža, ktorý prináša svetlo a smiech do situácií, pritom však zomiera.

Zbožňovaný

Hviezdne herecké obsadenie sa zišlo v novej českej komédii, ktorú uznávaný scenárista a režisér Petr Kolečko nakrútil na základe inšpirácie svojím starým otcom. Zuzana Kronerová a Ivana Chýlková vo filme stvárňujú manželku a milenku hlavného hrdinu v podaní Jiřího Bartošku.

Continental film

​Okrem nich sa publikum môže tešiť na Petru Hřebíčkovú, Jiřího Langmajera, Taťjanu Medveckú, Štěpána Kozuba alebo talentovanú začínajúcu herečku Martinu Czyžovú.

„Som vďačný, že sa podarilo dať dohromady také skvelé obsadenie. Už pri prípravách sme role s hercami preberali a ja som otvorený pripomienkam, nemám problém text zmeniť, ak je to na prospech veci,“ hovorí Petr Kolečko, známy prácou na seriáli Most!, komédii Cez prsty či životopisnom filme Masaryk.

O filme

Uznávaný a všeobecne obľúbený pediater Zdeněk (Bartoška) vo filme odchádza do dôchodku. Celý život bol lekárom okresnej nemocnice a teraz sa teší na zaslúžený odpočinok.

Ešte viac sa teší jeho rodina – manželka Olga (Kronerová), ktorá sa už nemôže dočkať, že sa bude môcť o neho starať, rovnako ako aj jeho dcéra Zuzana (Hřebíčková), ktorej sa manželstvo s Karlom (Langmajer) nedávno rozpadlo.

Najviac nadšená je však jeho vnučka (Czyžová), ktorá dedka vždy považovala za svoj veľký vzor a píše o ňom seminárnu prácu do školy. Ibaže Zdeněk nie je taký dokonalý, ako sa zdá. Má jedno veľké tajomstvo.

Už takmer 40 rokov udržuje milenecký pomer s ortopédkou Danou (Chýlková). A tá, samozrejme, očakáva, že na ňu bude mať konečne viac času. Na Zdeňka tak čakajú pekne horúce chvíľky a rozhodne nie bezstarostná pohoda, ktorú si plánoval. Podarí sa mu situáciu ustáť?

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:22