StoryEditor

Brada Pitta zatienil kuchár

18.09.2006, 00:00

BRATISLAVA --
Boli tam všetci. Najväčšie mená filmového šoubiznisu. Vynímali sa na snímkach fotografov pri premiérach svojich filmov. Brad Pitt, ktorý promoval film Bábel. Sean Penn a Jude Law so svojím filmom All the King's Men, a Jennifer Lopez a Marc Anthony a ich film El Cantante. Z 31. ročníka festivalu v Toronte im však zostanú len fotky. Ceny si totiž opäť odniesli neznámi filmári. A dokonca štyria zo siedmich víťazov na torontskom festivale boli absolútni filmoví nováčikovia.

Po prvýkrát
Romantická dráma Bella mexického režiséra Alejandra Gomeza Moteverdeho vyhrala na Filmovom festivale v Toronte najvyššiu cenu, ktorú udeľuje publikum. Film o dvoch ľuďoch, ktorých životy sa v jediný deň v New Yorku postupne zbližujú a obracajú naruby, je Monteverdeho prvým celovečerným dielom. "Teraz už iba dúfam, že toto všetko nie je sen a o chvíľu sa nezobudím vo filmovej škole. Tento festival je môj prvý. Je to môj prvý film. Všetko je prvé," priznal režisér.
Snímka sleduje príbeh kuchára Josého (Eduardo Verastegui) na ceste po New Yorku po boku s pôvabnou, no popletenou čašníčkou (Tammy Blanchard), o ktorej toho síce vie iba málo, no snaží sa ju utešiť po tom, ako ju vyhodia z reštaurácie jeho brata (Manny Perez). Práve divácka cena na Filmovom festivale v Toronte často naznačí, koho nominujú na prestížnu Cenu akadémie. Snímky ako Americká krása (1999) či Ohnivé vozy (1981), ktoré predtým v tejto kategórii vyhrali, napokon získali aj Oscara.

Plné zuby prezidenta
Kritikom zase najviac učarovala snímka Death of a President. Snímke o fiktívnej vražde amerického prezidenta Georgea W. Busha sa napriek nepriaznivým recenziám podarilo získať Cenu medzinárodných kritikov. "Za odvahu, s ktorou rozvracia realitu, aby odhalil omnoho väčšiu pravdu," napísala porota v stanovisku. Príbeh britského režiséra Gabriela Rangea dokumentaristickým spôsobom rozpráva o vražde Busha v októbri 2007 v Chicagu počas protestov proti vojne v Iraku.
Vo filme sa tiež objavujú archívne fotografie, ktoré odhaľujú stratu občianskych práv v USA či manipuláciu médiami. Svoju televíznu premiéru bude mať 9. októbra na stanici Channel 4. Cenu za Kultúrnu inováciu a umelecký dojem získal film Takva -- A Man's Fear of God tureckého režiséra Ozera Kiziltana. Medzi ďalšími ocenenými nechýbal v kategórii Najlepší krátky film ani Les Jours Maxima Girouxa. Viac ako 900 medzinárodných novinárov tiež zložilo svoje klobúky pred snímkou Nóra Joachima Triera Reprise. Na Filmovom festivale v Toronte sa tento rok počas desiatich dní premietlo viac ako 352 filmov, ktoré mali dohromady 27,747 minúty.
vlk, SITA

Hlavné ceny na festivale:
Swarovski Award za umelecký prínos:

Özer Kýzýltan's -- Takva: A man's fear of god (Turecko/Nemecko)

Cena publika:
Alejandro Gomez Monteverde -- Bella (USA)

Diesel Discovery Award:
Joachim Trier -- Reprise (Nórsko)

Cena FIPRESCI (cena kritikov):
Gabriel Range -- Death of the president (Anglicko)

Najlepší krátky film:
Maxima Giroux -- Les Jours (Francúzsko)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 13:08