StoryEditor

Symbióza hudby a výtvarného umenia

12.07.2005, 00:00

V polovici júna slávnostné fanfáry z terasy Domu umenia odštartovali päťdesiaty ročník Piešťanského festivalu. K jubilejnému ročníku hudobného festivalu sa po dvanásťročnej prestávke opäť vracia aj jeho o polovicu mladší sprievodca -- Socha piešťanských parkov. Takže počas letných mesiacov sa v neopakovateľnej atmosfére pravého kultúrneho leta stretnú nielen milovníci hudby a výtvarného umenia, ale aj ľudia nachádzajúci zdravie v blahodarných piešťanských prameňoch.
Okrem promenádnych koncertov, ktoré patria ku koloritu piešťanských kúpeľov, prvé pokusy usporiadať hudobný festival spadajú do dvadsiatych rokov minulého storočia. Súviseli s výročím úmrtia Ludwiga van Beethovena a Franza Schuberta. Pre veľký ohlas odbornej a laickej verejnosti i kúpeľných hostí vznikla tradícia -- od roku 1956 s názvom Piešťanský festival (PF), ktorý sa zaradil medzi najznámejšie hudobné slávnosti na Slovensku. Na Piešťanskom festivale okrem domácich hudobných špičkových interpretov a súborov účinkovali umelci z 15 krajín Európy, Ázie a Ameriky. Dlhoročným predsedom festivalu bol prof. Eugen Suchoň.
Programová ponuka Piešťanského festivalu obsahovala symfonické a komorné koncerty, recitály, operné a operetné predstavenia, balety, organové koncerty, koncerty pri sviečkach v empírovom zámku v Hlohovci... Operné predstavenia sa konali predtým už v amfiteátri, koncerty v sále v dnes už v nefunkčnom hoteli Slovan. Keď sa roku 1980 otvorili brány nového Domu umenia, piešťanský festival sa svojou vysokou úrovňou stal jedným z najprestížnejších hudobných festivalov na Slovenskou.
Dramaturgia jubilejného Piešťanského festivalu, ktorý potrvá od 17. júna do 19. augusta, pripravila dvadsať koncertov a vystúpení v priestoroch Domu umenia, Kongresovej hale, v Hudobnom pavilóne pri jazierkach i v meste. Na otváracom koncerte sa predstavili Zlaté husle -- 55-členný orchester špičkových slovenských muzikantov a sólistov Jiřího Stivína a Jána Babjaka s bohatým repertoárom svetových autorov i veľkolepo spracovaných slovenských folklórnych tém. Príjemným osviežením bolo vystúpenie Hudby armádneho letectva z Anglicka. Vysokú umeleckú hodnotu sľubuje aj ALEA komorný súbor (12. 7.), Saxofónové kvarteto Bohemia (14. 7.), Hommage Á Bach -- Komorní sólisti Bratislava (18. 7.), Koncert sopranistky Hany Pospíšilovej -- Medkovej (22. 7.), INTERNATIONAL JAZZ QUINTET (26. 7.), Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu (29. 7.), Klavírne duo -- Marián Lapšanský, Zuzana Paulechová (2. 8.), Štátny komorný orchester Žilina s rakúskym dirigentom Christianom Pollackom (4. 8.), Peter Michalica (husle) a Adriana Antalová (harfa -- 9. 8.), Spevácky zbor mesta Bratislavy s dirigentom Ladislavom Holáskom (12. 8.), Sláčikové kvarteto (ČR -- 16. 8.). Záverečný koncert jubilejného Piešťanského festivalu bude patriť I MUSICI DEL TEATRO -- Komorný orchester a sólistom Opery SND pod taktovkou Dušana Štefánka.
Hlavnými organizátormi festivalu sú Dom umenia Piešťany, Slovenské liečebné kúpele, a. s., Piešťany a mesto Piešťany. Ceny vstupeniek sa pohybujú od 150 do 490 Sk. Podrobný program nájdete na www.domumenia-piestany.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:11