StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

26.07.2006, 00:00

Michael Scott: Kočičí zaklínání (Irské mýty a pověsti) (Argo, preklad Markéta Nová)
Írska literatúra je pravdepodobne najstaršou národnou literatúrou stredovekej Európy. Vlastnú históriu Íri zvyknú podávať v podobe mýtov. Vystupujú v nich dávni predkovia, ktorých poznajú po mene, ale aj bytosti z lesov a mohýl. Svet histórie a fantázie sa tu neustále prelína v podmanivom rozprávaní. Kniha je výberom z trojzväzkového autorovho diela.
Ken Kesey: Zápisky z lochu (Argo, preklad Lucie Simerová)
Autor románu Prelet nad kukučím hniezdom a hrdina iného "sixties" románu Kyselinový test, dobrovoľník na výskumné testy s psychotropnými látkami a zástanca LSD, sa v roku 1968 ocitol vo väzbe za prechovávanie marihuany. Keďže išlo o experimentálne väzenie, dostávalo sa mu drog bez problémov. Kesey si viedol denník, ktorý dnes patrí k literárno-výtvarným výkrikom desaťročia kvetov.
Charles Bukowski: Faktótum (Pragma, preklad Jan Jařab)
Bukowského tretia kniha dostala nedávno filmovú podobu. Opäť tu vystupuje autorovo alter ego Chinaski -- spoločenský odľud, náruživý milovník piva a flegmatický zamestnanec. Napriek tomu, že Bukowski vo svojich románoch oslavuje spodinu, špinu a rezignáciu, vymedzuje sa nielen voči meštiactvu, ale aj voči beatnikom. Širšej pozornosti sa dočkal až od osemdesiatych rokov a v súčasnosti patrí medzi najznámejších Američanov.
Ivan Kolenič: Daj zbohom básneniu (Slovart)
Čítajte to ako knihu alebo ako báseň, čítajte to ráno alebo v noci, vždy budete vidieť to isté -- že Kolenič patrí k najlepším autorom súčasnej generácie. To, čo tento autor zmestil do útleho príbehu o básnikovi, ktorý je prenasledovaný spoločnosťou, by iní písali roky.

Najpredávanejšie knihy týždňa: (zdroj: Artfórum)


1.


Wewerka


Filan Boris


Slovart
2.
Prostě spolu
Gavalda Anna
Mladá fronta
3.
Buďme poriadni
Vášáryová Magda
Kalligram
4.
Prečo Francúzky nepriberajú
Guilianová Mireille
SOFA
5.
Noví rytíři
Barber Malcolm
Argo

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 05:33