StoryEditor

Týždeň pred televízorom

23.03.2006, 23:00
Vrelé odporúčania ale aj varujúce minirecenzie z ponuky programov televíznych staníc na najbližších sedem dní.

Piatok 24. marca
20.00, TV Markíza: Policajt v Beverly Hills
Jeden z prvých zárezov do komerčnej pažby producentských géniov Jerryho Bruckheimera a Dona Simpsona, nakrútený režisérom Martinom Brestom v roku 1984, s Eddiem Murphym v hlavnej úlohe svojrázneho drsného detektíva, ktorého vyšetrovanie zaveje do Los Angeles a miestnym kolegom sa jeho vyčíňanie nie veľmi pozdáva.
0.25, TV Markíza: Pivní bratia
Americká bláznivá, bizarná komédia z roku 1998, na ktorej sa autorsky podieľali nielen legendárny režisér podobných "spektáklov" David Zucker, ale aj predstavitelia hlavných úloh Trey Parker a Matt Stone, známejší ako tvorcovia kultového "animáča" South Park. Pivní bratia sú príbehom dvoch skrachovancov, ktorí hádam z nedostatku iných kratochvíľ vymyslia nový šport, kombináciu chľastania, bejzbalu a basketbalu.

Sobota 25. marca
16.40, Prima: Kristián
Klasická československá predvojnová komédia s nezabudnuteľným Oldřichom Novým v úlohe bonvivána žijúceho dvojitým životom, nestarnúca záležitosť plná elegancie a humoru, aký sa dnes už nevidí. Film režiséra Martina Friča z roku 1939. Okrem Nového si v Kristiánovi zahrali ďalšie herecké hviezdy tých čias: Nataša Gollová, Raul Schánil, Adina Mandlová či Jaroslav Marvan.
22.00, Dvojka: All That Jazz
Legendárny americký muzikál režiséra Boba Fossea z roku 1979 o broadwayskom choreografovi, ktorý na hranici svojich psychických i fyzických síl dokončuje svoje životné dielo, napriek tomu žije stále na hrane a pokúša sa anjelovi smrti vysvetliť svoje životné postoje. Majstrovský kúsok s Royom Schneiderom v hlavnej úlohe.

Nedeľa 26. marca
22.10, Jednotka: Kult hákového kríža
Kontroverzná americká dráma s prvkami trileru a bez happy endu, nakrútená režisérom Tony Kayeom v roku 1998, o mladíkovi so skinhedskou minulosťou, ktorý sa po návrate z väzenia snaží vyrovnať nielen s novým životom, ale aj s démonmi minulosti. Hlavných úloh v tomto pozoruhodnom filme sa zhostili Edward Norton a Edward Furlong.

Pondelok 27. marca
21.25, ČT 2: Slečna Júlia
Britsko-americká dráma režiséra Mika Figgisa, nakrútená v roku 1999 podľa literárnej predlohy Augusta Strinberga, o noci vášne medzi dvoma ľuďmi z rozdielnych spoločenských vrstiev a jej neodvrátiteľných následkoch. Ďalšie z mnohých filmových spracovaní klasickej literárnej predlohy, ktorá sa vraj inšpirovala správou v čiernej kronike.
23.05, TV Markíza: Montana
Nie celkom docenená americká gangsterka z roku 1997 s Kirou Sedgwickovou v hlavnej úlohe, o profesionálnej vrahyni, ktorá sa vďaka vlastnej chybe ocitá na mieste obeti a musí použiť všetky svoje schopnosti, aby sa nestala ľahkým terčom. Film nakrútila v americkej produkcii režisérka Jennifer Leitzesová.

Utorok 28. marca
22.00, Dvojka: Krátky film o láske
Film Krysztofa Kieslowského z roku 1988, voľné pokračovanie Krátkeho filmu o zabíjaní, v ktorom sa tento poľský režisérsky velikán vyrovná s témou podobne silnou ako smrť, s láskou. Ale veď je to jasné, názov v tomto prípade nepustí.
23.15, TV Markíza: Gladiatrix
Ruský režisér kazašského pôvodu Timur Bekmambetov sa do širšieho povedomia zapísal filmovým hitom Nočná hliadka, debutoval však snímkou celkom iného rangu, prudkým béčkom rusko-americkej produkcie z roku 2001, dobrodružno-historicko-akčnou zlátaninou o gladiátoroch nežného pohlavia, teda o ženách - gladiátorkách. Ak odložíte dobrý vkus na poličku k ovládaču, dá sa na to dívať, najmä kvôli devám lepších tvarov v úsporných kostýmoch, ktoré sa snažia vzájomne si nielen oči vyškriabať.

Streda 29. marca
22.00, TV Joj: Terminátor 2: Deň zúčtovania
Už klasický americký akčný sci-fi epos, nakrútený režisérom Jamesom Cameronom v roku 1991, s nezabudnuteľným Arnoldom v hlavnej úlohe.
23.15, ČT 1: Záhada Blair Witch
Americký nízkorozpočtový horor, ktorý sa stal jednou z filmových udalostí roka 1999. Režiséri a scenáristi Daniel Myrick a Eduardo Sanchéz nakrútili svoj film o čarodejnici z Blair ako fiktívny dokument a jeho surová autentická atmosféra dokáže spoľahlivo vydesiť aj tých najostrieľanejších divákov.

Štvrtok 30. marca
15.40, Jednotka: Slepačí úlet
Vynikajúca britská dobrodružná komédia o úteku sliepok z farmy, organizovanom záletníckym kohútom, nádherne animovaná plastelínovými mágmi zo štúdia Ardman vedenými Nickom Parkom, chlapíkom, čo dal svetu Wallaca a Gromita. Film vznikol v jeho spoluréžii s Petrom Lordom v roku 2000.
21.30, Jednotka: 25. hodina
Americká menej krimi, viac dráma rešpektovaného režiséra s názorom Spika Leeho z roku 2002 o poslednom dni lokálneho drogového dílera pred nástupom trestu s vynikajúcim Edwardom Nortonom v hlavnej úlohe.
22.45, ČT 2: Pod spaľujúcim slnkom
Strhujúca a dosť znepokojujúca brazílsko-francúzsko-švajčiarska dráma z roku 2001, v ktorej režisér Walter Salles rozohráva osudovú hru krvnej pomsty medzi dvoma znesvárenými rodmi na brazílskom vidieku začiatkom dvadsiateho storočia.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:06