StoryEditor

S Pratchettom príde Smrť. Bez sexu a s plným bruchom

09.03.2006, 23:00
Vedecko-fantastickej literatúry v domácom jazyku bolo až do príchodu diel podporených aj reklamnou kampaňou k filmom, ako napríklad Pán prsteňov či Harry Potter, poskromne. Do tohto vákua sa už dlhšiu dobu snaží dostať fantasy séria Úžasná Plochozem od Terryho Pratchetta, u nás už celú dekádu známa z českého prekladu. Nedávno sa objavil jej štvrtý diel v slovenskej edícii (Talpress, 2006, preklad Vladislav Gális). Spisovateľ ho nazval krátko -- Mort.

Smrť je ikona. On sprevádza ľudí na poslednej ceste, jediný má v knižnej sérii repliky písané veľkým písmom. Keď na neho doľahnú milióny (plus-mínus milénium) rokov aktívnej služby, rozhodne sa nájsť za seba náhradu a odísť na odpočinok. Na trhu učňov vyberie posledného, o ktorého už nikto nemal záujem, a dá mu svoj džob. Netuší však, že tým rozpúta sled nepredvídaných udalostí, spojí dvoch mladých ľudí a len tak mimochodom ohrozí aj samotnú realitu.

Fantázia na doživotie
Fantasy ságy v sebe často skrývajú nebezpečenstvo, že je ich autor grafoman. Čitatelia sa preto musia pripraviť na to, že ak si kúpia prvý diel série, zvyškom zaplnia riadne urastenú poličku v knižnici. Taký je napríklad R. E. Feist a jeho Trhlinové války, kde je každá objemná kniha len jednou časťou z ďalšieho románu ságy. Čitateľ môže byť preto právom skeptický, keď natrafí v kníhkupectve na desiatky kníh o Zeměploche, ako znie český názov Plochozeme. V Pratchettovom prípade sú však jednotlivé diely samostatné, nanajvýš občas prepojené postavami. Spisovateľovi sa podarilo vytvoriť dosť originálnych a pútavých hrdinov na to, aby udržal pozornosť v každej knihe. Taký je napríklad popletený čarodejník Vetroplaš s agresívnou almarou, pri ktorej by sa pokojne mohol vyžadovať zbrojný pas, na orangutana premenený knihovník, alebo muži Nočnej hliadky, ktorá sa z pôvodného zoskupenia odpadlíkov vypracovala na váženú súčasť polície Plochozemskej metropoly Ankh-Morporku.

Smrť má hlavné slovo
Medzi nich patrí aj Smrť, hlavný hrdina románu Mort. Jeho vycivená kostra, precíznosť v zamestnaní a suché hlášky boli zvyčajne len sprievodnými prvkami plochozemských románov. V Mortovi dostáva konečne väčší priestor, pred čitateľom sa vynára jeho komplexná osobnosť a tragika spojená s (ne)životným údelom. Smrť totiž na rozdiel od svojich zákazníkov neprežíva pocity a nedokáže pochopiť, prečo vlastne ľudia tak radi žijú. V príbehu sa snaží poodhaliť rúško nášho tajomstva, no nie je mu súdené spoznať ho do detailov. Snaží sa prežiť všetko, čo ľudia obľubujú. Telesné pôžitky erotického charakteru sú mu vďaka kostrovitej konštrukcii odoprené, a preto sa vrhol na gastronómiu. Ak by sa niekto nazdával, že bytosť ako Smrť nebude mať čím platiť, autor ho presvedčí o opaku. Kam myslíte, že sa podejú mince, ktoré dávajú mŕtvym na poslednú cestu pozostalí na oči v rôznych kultúrach?
Terry Pratchett má dar. Jednoducho vie písať, čo dokazuje desiatkami románov, nielen z prostredia Plochozeme. Túto sériu tvorí doteraz v českej mutácii vydaných 31 zväzkov, čo je počet, ktorý predstihne aj súborné dielo niektorých renomovaných autorov. Nie vždy sa mu podarí udržať nastavenú latku, a preto sú plochozemské romány s vyššími ciframi už len mierne nadpriemerné. Slovenskí čitatelia však majú výhodu. Sledujú sériu od začiatku a môžu s ňou takpovediac vyrásť a stratiť ostych pred fantasy. Pratchett totiž popri množstve vtipných nápadov a situácií nezabúda na príbeh samotný. To je to, čo robí literatúru literatúrou.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 21:21