StoryEditor

Rámy z bicykla majú prima sezónu

06.06.2006, 00:00

Len dva týždne stačili sólovému projektu Glena Hansarda, aby sa dostal na 5. miesto najpredávanejších albumov v Írsku. Frotman The Frames už takmer päť rokov žije striedavo vo Valašskom Meziříčí a v Prahe. Všetko sa začalo, keď Marek Irgl, dnes český manažér kapely, pozval v roku 2001 kapelu The Frames na festival Valašský Špalíček. Hansardovi sa krajina tak zapáčila, že zostal. S Irglovou dcérou, 18-ročnou klaviristkou a speváčkou Markétou Irglovou, vydal aj album The Swell Season. Názov albumu je rovnaký ako obľúbená Hansardova kniha Jozefa Škvoreckého Prima sezóna. "Napísal som Škvoreckému do Toronta a pýtal sa, či môžem použiť názov jeho knihy pre svoj album. Súhlasil a ja som bol nadšený," vysvetlil pre HN Hansard.
Prvotný impulz na vznik albumu bola ponuka režiséra Jana Hřebejka, aby Hansard zložil hudbu k jeho nového filmu Kráska v nesnázích. Hřebejk objednal v Prahe známe nahrávacie štúdio Sono a výsledkom práce na dvoch pesničkách pre tento film bol nakoniec celý album. The Swell Season nesie klasické poznávacie znaky Hansardovho autorského rukopisu. Melancholická nálada sa strieda s divokou energiou. Všetky skladby zložil Hansard, okrem jednej inštrumentálnej, ktorej autorkou je práve Irglová. Pesničky ako This Low, Lies alebo When Your Minds Made Up sa určite zaradia medzi to najlepšie, čo vytvoril.
Jemné melódie, kde počuť len gitaru, klavír, violončelo a husle, v záveroch vystupňované do výbuchov energie, z ktorých vám chodí mráz po chrbte. Taký je nielen tento sólový album, ale väčšina platní kapely The Frames, ktorú Hansard založil pred 13 rokmi v Dubline. "Kapela sa volá The Frames, pretože keď som bol malý, stále som trčal na ulici a opravoval deckám bicykle." The Frames zahrajú na festivale Pohoda 14. 7. 2006. Glen Hansard sa predstaví najbližšie sám s gitarou v Brne, 10. 6., a ak sa potvrdí termín, o deň skôr aj v Bratislave. "Rád by som prišiel na Slovensko. Mám rád východné krajiny, čím východnejšie, tým lepšie. Žijú tu dobrí ľudia," dodáva Hansard.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 03:53