StoryEditor

Týždeň pred televízorom

08.04.2005, 00:00
Týždeň pred televízorom

Piatok 8. apríla
22.10, ČT 2: Moolaadé
Nepríjemná senegalsko-francúzska dráma režiséra Sembene Ousmanea z roku 2004, ktorej témou je neľudské mrzačenie malých dievčatiek zvané ženská obriezka. Je absurdné, že sa také čosi môže diať, napriek rešpektu na zachovávanie domorodých zvykov by mali existovať hranice.

Sobota 9. apríla
21.20, Dvojka: Kačacia polievka
Klasická americká komédia bratov Marxovcov z roku 1933, nakrútená režisérom Leom McCarreym, o skrachovanom štáte, ktorý sa môže dostať k zvýšeniu rozpočtu len v prípade, ak vymení prezidenta. Stane sa a všetko by bolo O. K., ak by sa novým prezidentom nestal šialený "týpek" s jasnými diktátorskými sklonmi.
23.50, ČT 1: Nezvratný osud
Pozoruhodná americká tínedžerská vyvražďovačka nakrútená režisérom Jamesom Wongom v roku 2000. Pozoruhodná preto, že tínedžerov, ktorí mali zomrieť, ale nezomreli, neprenasleduje žiadny šialený maskovaný psychopat, ale samotný osud. Smrť číha doslova na každom rohu. Človek by neveril, aké životu nebezpečné môže byť trebárs obyčajné varenie kávy.

Nedeľa 10. apríla
14.20, TV Joj: Zmluva s diablom
Milučký, aj keď takmer zabudnutý československý slovenský film režiséra Jozefa Zachara z roku 1967, o piatich maturantkách, ktoré sa dostali do rečí, lebo sa rozšírila fáma o tom, že sa rozhodli zbaviť sa do maturity panenstva. Nikto im neverí, že to tak nie je, tak rezignujú a začnú konať v súlade s fámou.
23.25, ČT 2: Memento
Skvelý originálny americký triller režiséra Christophera Nolana z roku 2000, s Guyom Pearcom a Cariie Anne Mossovou v hlavných úlohách, nepodobný väčšine toho, čo sa v kinách, na VHS a DVD a v televízii dá v súčasnosti vidieť. Leonard trpí absenciou krátkodobej pamäte, napriek tomu sa púšťa do vyšetrovania smrti vlastnej manželky, telo potetované dôležitými odkazmi, vo vrecku fotky, ktoré mu nedávajú zmysel. Klišé, povie si divák, ale to ešte netuší, že Leonardov príbeh je rozprávaný odzadu, od konca, presne v súlade s tým, čo si Leonard naposledy zapamätal.
02.50, ČT 2: Druhá noc
Mexická tínedžerská komédia režiséra Alejandra Gamboa, v ktorá sa v roku svojho vzniku stala v Mexiku obrovským trhákom a jedným z najúspešnejších filmov sezóny. Príbeh prvých a druhých lások troch mexických dievčat v rozpuku, sotva šestnásťročných slečien, ktoré odmietajú ďalej akceptovať mužskú nadradenosť. V euro-americkej kultúre by sa téma emancipácie tínedžeriek mohla zdať celkom mimo, v Latinskej Amerike je však táto problematika, rovnako ako emancipácia všeobecne, stále horúca.

Pondelok 11. apríla
21.30, ČT 2: Týždeň zo života muža
Poľská komediálna dráma nakrútená hercom a režisérom Jerzy Stuhrom v roku 1999 so sebou samým v hlavnej úlohe. Adam, hlavný hrdina filmu, je na prvý pohľad úspešný muž na vrchole. Vlastník nového domu, ktorému práve vyšla prvá kniha, ženatý s úspešnou speváčkou, má všetko, čo kedy chcel. Napriek tomu nie je spokojný ani šťastný. Zdá sa, že nie čo do dobroty, ale celé je to troška komplikovanejšie.

Utorok 12. apríla
20.00, ČT 2: Na plavárni s Billom Gatesom
Najbohatší človek planéty je dostatočne kontroverzný na to, aby rozhovor s ním nemusel byť stratou času. Marek Eben už neraz dokázal, že takéto rozhovory robiť vie.
22.55, Dvojka: 8
Ďalší z kľúčových umeleckých filmov geniálneho talianskeho režiséra Federicca Felliniho. Taliansko-francúzska dráma z roku 1963 o úspešnom režisérovi, ktorý má nakrútiť koprodukčný veľkofilm, ale prechádza nielen tvorivou, ale aj existenciálnou krízou. Hlavnú úlohu vo filme stvárnil Felliniho kmeňový herec Marcello Mastroianni. Po jeho boku sa objavuje ďalšia z veľkých nadčasových filmových hviezd Claudia Cardinaleová.

Streda 13. apríla
12.35, Jednotka: Buffy, premožiteľka upírov (1.)
Vynikajúci americký popkultúrny seriál, dielo v kuloároch veľmi rešpektovaného scenáristu, režiséra a producenta Josha Wedona. Príbehy tínedžerky vyvolenej osudom, aby svet zbavila upírskej hrozby, sú nakrútené síce dramaticky, ale nechýba im ani situačný a predovšetkým verbálny humor. Len škoda toho absurdného vysielacieho času, Buffy totiž rozhodne nie je pre každého a pre deti vôbec nie. Keď seriál bežal na PRO 7, vysielal sa večer a svedčalo mu to omnoho viac.
23.15, Jednotka: Rýchla jazda
Americká akčná dráma režiséra Johna G. Thomasa z roku 1987 predstavuje typický jednoduchý priamočiary kúsok bez ambícií. Film o gangu vyznávačov rýchlosti, čo sa zabýval na diaľnici a polícia nemá silu urobiť s ním poriadok, reprezentuje väčšinu toho, čo bolo pre americkú "akčnú" kinematografiu druhej polovice osemdesiatych rokov typické. Dnes sa dá na ňom pobaviť celkom iným spôsobom, je totiž smiešny.

Štvrtok 14. apríla
22.55, TV Markíza: Avalon
Japonsko-poľské čudné scifíčko, nakrútené v roku 2001 režisérom M. Oshîm, autorom anime klasiky Ghost in the Shell. Sčasti hraný, sčasti animovaný cyberpunkový príbeh o nástrahách hyperrealistickej počítačovej hry, ktorá zmazáva rozdiely medzi realitou a fikciou s výbornou atmosférickou hudbou reprezentuje na našich obrazovkách to nevidené zo svetovej kinematografie, čo síce vzniká a je relatívne populárne, ale na Slovensku je toho zúfalo málo. Nazvime to trebárs INÝ filmový zážitok.
23.25, Jednotka: Dvaja Jakeovia
Voľné pokračovanie výborného filmu režiséra Romana Polanského Čínska štvrť, ktorý chcel byť poctou detektívkam americkej drsnej školy a filmu noir, zrežíroval v roku 1990 predstaviteľ hlavnej úlohy Jack Nicholson. Vyšetrovanie vraždy, ktorá sa spočiatku javila ako štandardné vyústenie manželského trojuholníka, sa čoraz viac komplikuje, celkom v duchu už spomenutých detektívok americkej drsnej školy. Vedľa Jacka Nicholsona si vo filme zahral aj Harvey Keitel.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:11