StoryEditor

Štedré a veselé televízne Vianoce III.

21.12.2004, 23:00

Nedeľa 26. decembra
08.15, TV Joj: Panna a netvor
Československá mierne bizarná verzia klasickej rozprávky o kráske a zvierati, ktorá býva v niektorých spracovaniach obohatená o motív vandalstva - to vtedy, keď niekto otrhá v tajomnom zámku kvetiny, často trojruže. V roku 1978 ju nakrútil režisér Juraj Herz, ktorého by, ak by tvoril v Hollywoode, celý svet poznal ako hororového klasika. V domácich kontextoch je Herz nositeľom absolútne originálneho autorského štýlu. Všetky Herzove filmy sú znepokojujúce svojou atmosférou, nie inak to je aj v Panne a netvorovi, rozprávke, ktorá je príliš umelecká na to, aby sa na ňu dalo len tak rekreačne dívať.
12.00, ČT 2: Vianočný výlet
Príjemný americký vianočný muzikál režiséra Terryho Hughesa z roku 1996, v ktorom sa zaslúženej pozornosti dožaduje pani Clausová, svojrázna manželka Santa Clausa. Bez nej by Vianoce (aspoň ich angloamerická verzia) vôbec nemohli existovať, to ona je tá sivá eminencia v pozadí, ktorá všetko organizuje a stará sa o hladký chod podniku svojho čoraz senilnejšieho manžela. Na jej zásluhy sa však často zabúda a tento muzikál je o tom, ako toho začne mať dosť a rozhodne sa pred svetom zviditeľniť.
13.35, Prima: Což takhle dát si špenát?
Klasická československá (česká) fantastická komédia režiséra Václava Vorlíčka z roku 1977 o zázračnom ilegálnom omladzujúcom vynáleze, ktorý sa škaredo vymkne z rúk. V titulných úlohách malých lumpov Zemánka a Lišku, okolo ktorých sa točí celý príbeh, sa vybláznili Vladimír Menšík a Jiří Sovák. Sekunduje im takmer celá česká herecká superliga tých čias, na čele s Františkom Filipovským, Stellou Zázvorkovou a Ivou Janžurovou.
13.35, TV Joj: Baron Prášil
Legendárny príbeh fantastického rojka, cestovateľa, dobrodruha a klamára v unikátnom výtvarnom spracovaní českého režisérsko-animátorského génia Karla Zemana. Kvalitu Zemanovho filmu ešte zvýrazňuje neodolateľný Miloš Kopecký v titulnej úlohe.
15.35, ČT 1: Pekařův císař
Bezprostredné pokračovanie Cisárovho pekára, nakrútené Martinom Fričom v roku 1951, sa nesie v rovnakom duchu ako jednotka. Dvor Rudolfa II. je jednoducho fantastický, rovnako ako ten zvyšok. Cisárov pekár a pekárov cisár sú vlastne jedným filmom rozdeleným na dve časti, čo platí o prvej, funguje i v druhej. Len škoda, že v samom finále odhalí táto nesporná klasika svoju pravú tvár a ukáže, čím vlastne je. Desivou komunistickou agitkou, ľavičiarskou propagandou tohto najhrubšieho zrna, ktorá sa maskuje za historickú komédiu. Pri veršoch piesne, v ktorej sa spieva o tom, ako budeme mať všetko spoločne, človeka, ktorý zažil peklo komunistickej zlovôle päťdesiatych rokov minulého storočia musí obchádzať hrôza. O Fričovi ako o režisérovi sa neraz uvažovalo ako o nacistickom kolaborantovi. Podľa tohto filmu to vyzerá, že chcel kolaboráciu s nacizmom kompenzovať rovnako hanebnou kolaboráciou s komunizmom.
17.15, TV Markíza: Perinbaba
Československá (slovenská) pôvodná filmová rozprávka z roku 1985, ktorá odpovedá na otázku, kto a prečo sneží. Príbeh lásky Dorotky a Jakuba, ktorí sa zišli pod jednou perinou napriek vyčíňaniu krutej macochy, jej nepríjemnej dcéry, a dokonca i samotnej smrti. Perinbaba je výnimočná hneď z niekoľkých dôvodov. Jednak ju svojím unikátnym vizuálnym štýlom nakrútil režisér Juraj Jakubisko, jednak sa vo finálnej scéne celkom drzo tancuje čosi podobné rokenrolu a jednak v nej titulnú úlohu Perinbaby stvárnila svetová herecká legenda Giulietta Masina, životná družka a múza samotného Federica Felliniho.
17.25, Jednotka: Kto je Santa?
Parazitovanie Santa Clausa na našských Vianociach by tento rok konečne mohlo presiahnuť únosnú mieru, aby na rok tučného bradatého starčeka v červenom kostýmčeku mohol z televíznych obrazoviek vytlačiť Ježiškov návrat. Prispieť k tomu by mohol aj tento vskutku zúfalý americký romantický gýč o novinárke pátrajúcej po pravej identite mecenáša, ktorý rok čo rok miestnym sociálnym prípadom rozdáva darčeky. Kto to asi bude? Dá sa tušiť, ale pomalšia Jennie Garthová (inak Kelly z Beverly Hills 902 10, na ktorú už všetci zabudli) na to bude potrebovať takmer hodinu a pol. Film v roku 2003 nakrútil režisér Ian Barry. Zostáva len dodať: "Žiaľ".
19.55, Prima: Hrátky s čertem
Československá (česká) rozprávka z roku 1956, voľne pracujúca s rozprávkovým motívom čerta a vydajachtivej Katy. Film v prekrásnej výtvarnej štylizácii Josefa Ladu nakrútil režisér Josef Mach. Vojenského veterána, čo sa ani pekla nezľakne a nezdravo holduje kartovým hrám, v ňom stvárnil Josef Bek.
20.00, ČT 2: Večer na tému: František Vláčil
Tematický večer venovaný životným osudom, a predovšetkým dielu jedného z najvýraznejších českých režisérov Františkovi Vláčilovi, ktorý je podpísaný pod takými klenotmi českej a svetovej kinematografie, akými sú Markéta Lazarová, Údolí včel", Adelheid či Stíny horkého léta.
20.50, ČT 1: Moja tučná grécka svadba
Československá televízna premiéra nečakaného filmového hitu, ktorý v roku svojho vzniku (2001) prekvapujúco zamiešal štatistikami návštevnosti kín a tržieb. Americká, vlastne nezávislá, romantická komédia režiséra Joela Zwicka a producenta Toma Hanksa, ktorá pri výrobných nákladoch 4 milióny dolárov dosiahla zisk prekračujúci 100 miliónov dolárov. Za nečakaným úspechom filmu podľa neprajníkov vraj stojí magický reklamný stratég, mimochodom ten istý, ktorý mal na starosti reklamnú kampaň na Gibsonovo Umučenie Krista. Odhliadnuc od kuloárových klebiet je Moja tučná grécka svadba vlastne príjemnou, i keď nijako zvlášť výnimočnou komédiou z prostredia gréckych prisťahovalcov v USA. Hlavná hrdinka, Grékyňa, sa zamiluje do švárneho šuhaja, ktorý má však zásadnú chybu. Nie je Grék. Ona s tým síce problém nemá, ale jej rodina áno, a veľký.
21.05, TV Markíza: Pelíšky
"Kde udělali soudruzi z NDR chybu?"
"Střileli za války do vzduchu."
Pelíšky sú až nenormálne dobrý film.
21.30, Jednotka: Grinch
Americká vianočná fantastická komédia, nakrútená podľa tamojšej obľúbenej detskej knižky v roku 2000 režisérom Ronom Howardom, so zamaskovaným na nepoznanie Jimom Carreym v hlavnej úlohe smradľavého Grincha, ktorý vyzerá ako vodník krížený so škratou. Grinch je vydarený film, láskavý, vianočný, napriek tomu, že titulnou postavou v ňom je hrdina, ktorý Vianoce z duše nenávidí a nenávidí aj tých, čo ich slávia, ale nie až tak, že by sa nedokázal zmeniť. Hlavné však je, že divák mu je schopný tú premenu uveriť. Film sa odohráva v pôvabnom svete na snehovej vločke, všetci jeho obyvatelia vyzerajú ako štylizované oživené vianočné ozdoby na stromček a oplatí sa vidieť aj preto, že je to jeden z mála filmov nadabovaných do slovenčiny, pri ktorom lokalizáciu nevnímame ako hendikep, ale ako výhodu.
22.45, ČT 1: Deti nosí Santa Claus
To, čo na prvý pohľad vyzerá ako ďalší prefabrikovaný americký vianočný film, je v skutočnosti vydarenou švédskou komédiou o dáme, ktorá sa rozhodne stráviť Vianoce so všetkými svojimi manželmi - dvoma ex a jedným aktuálnym. A aby ich nebolo okolo stola málo, na vianočnej oslave sa zúčastnia aj deti, všetky, plus nové manželky a družky. Čosi také sa nemôže dobre skončiť ani na Vianoce. Alebo hej? Jeden z najoriginálnejších filmov, aké sa cez sviatky dajú vidieť, nakrútil v roku 1999 režisér Kjell Sundvall.
23.40, ČT 2: Žiarlivosť
Celkom nevianočná a významovo dosť drsná španielska filmová dráma režiséra Vincenta Aranda z roku 1999 o snúbeneckom páre, v ktorom on celkom nezmyslene začne pátrať po minulosti svojej vyvolenej. V príbehu však nie je dôležité to, na čo príde, ale posadnutosť, s akou pátra. Lebo na nej začne byť čosi choré.
0.45, TV Markíza: Zločin a trest v New Yorku
Ak by existoval subžáner tínedžerskej kriminálky, Zločin a trest v New Yorku by bol jeho vlajkovou loďou. Partia tínedžerov sa v snahe rýchlo zarobiť peniaze zapletie do riskantného odchodu s drogami, v ktorom sa čosi celkom pochopiteľne zvrtne a ktosi to žalostne odnesie. Nenáročná filmová zábava odetá do trendového odevu, nakrútená v roku 1997 režisérom Tonym Cinciripinim, v ktorej jednu z hlavných úloh stvárnila vtedy ešte nie tak hviezdna Angelina Jolieová.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:46